Η μακαρονάδα, το napster, οι Ιταλοί και τα mp3

Γνώρισα το διαδίκτυο στο τέλος του προηγούμενου αιώνα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά βρήκα την παραπάνω φράση πολύ εντυπωσιακή για αρχή. Σκέφτηκα να πω στο τέλος της προηγούμενης χιλιετίας, αλλά ξαφνικά ένιωσα σαν τον Highlander, σα να ήμουν έτοιμη να πω ότι σέρφαρα με τον …υπολογιστή των Αντικυθήρων και τρόμαξα. Εντάξει θα είχε ένα κύρος διαφορετικό, αλλά τσακίζει τη γυναικεία μου ματαιοδοξία. Άλλο να κουβαλάς στα χρόνια σου τον προηγούμενο αιώνα και άλλο χιλιετία ολόκληρη.

Δεν ήταν μόνο το τέλος του αιώνα, ήταν κυριολεκτικά «τέλος εποχής». Ήταν η εποχή που τελείωσε το «δωρεάν» στο internet και μας έμεινε μόνο το ακριβό και φυσικά το αργό. Το modem έφτανε τις «απίστευτες» ταχύτητες των 2,8 Kb/s και αργότερα 3,6 Kb/s. Ξέρω μερικούς «τυχερούς» που ακόμα πιάνουν τόσο βέβαια, είμαστε χώρα πιστή στις παραδόσεις. Η πρόσβαση γίνονταν με τη δωρεάν σύνδεση που έδινε η X-treme και μετά τις 10 το βράδυ έπρεπε να προσπαθείς πάνω από μισή ώρα να συνδεθείς, σφάζοντας ταυτόχρονα κόκορα στη διασταύρωση της Μακρυγιάννη  με  την  Ποσειδώνος.

Στην καλύτερη περίπτωση η σύνδεση γίνονταν με κωδικό φίλου, χρήση εναλλάξ και μετά από συννενόηση, αλλά αυτό σπάνιο φαινόμενο. Τον πρώτο καιρό, το τηλεφωνικό κέντρο της περιοχής μου ήταν ακόμα αναλογικό. Ευτυχισμένες εποχές. Μια αστική μονάδα για κάθε σύνδεση όσο και να διαρκούσε. Γρήγορα όμως ήρθε ο «πολιτισμός». Η X-treme έπαψε να δίνει δωρεάν σύνδεση, ο ΟΤΕ έγινε ψηφιακός και άρχισε να χρεώνει με την ώρα πιο πολλά και από top model, ενώ η τιμή της pstn γραμμούλας είχε μηνιαίο πάγιο όσο έχει σήμερα μια δορυφορική σύνδεση. Όλα άλλαξαν, γίναν πιο ακριβά, «όπως στην Ευρώπη», μόνο οι ταχύτητες έμειναν σταθερές, απελπιστικά αργές, «όπως στο Ελλάντα».

Τίποτα όμως δεν είχε σημασία. Υπήρχε η altavista που τα «ήξερε» όλα, υπήρχε η astal@vista που τα είχε όλα και υπήρχε το napster που τα «άκουγες» όλα. Είκοσι λεπτά με μισή ώρα το τραγούδι, αν ήσουν τυχερός και δεν κατέβαζαν πολλοί από το ίδιο άτομο, αν δεν έκλεινε και βέβαια αν δεν έπεφτε η γραμμή. Έφτιαχνες μακαρονάδα μέχρι να κατέβει το τραγούδι. Κάποιες φορές όμως ήμουν πραγματικά τυχερή. Πετύχαινα τον «Μεξικάνο». Έμπαινε από κάποιο πανεπιστήμιο κάπου στην Αμερική, χιλιάδες κομμάτια και γραμμή Τ1. Το modem «τελίκιαζε». Εκείνα τα πρώτα χρόνια των internetικών μου περιπλανήσεων έμαθα πράγματα και προγράμματα για το λειτουργικό που χρησιμοποιούσα τότε (windows 98), έμαθα για το λειτουργικό που θα χρησιμοποιούσα μετά (linux) και συμπλήρωσα, με άπειρη υπομονή, το soundtrack των εφηβικών μου χρόνων.

then came the lawyers then came the rules

Dire Straits – Telegraph Road

Μετά «ξύπνησαν» οι Metallica, «ξύπνησε» και η RIAA και το Napster χάθηκε. Τουλάχιστον το «δικό» μας napster. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Το internet έγινε πιο γρήγορο και πιο φτηνό (ασχολίαστο), τα p2p δίκτυα άνθισαν, μάθαμε τα torrents, τα warez και το rapidshare, μάθαμε για μηνύσεις σε χρήστες που αντάλλασαν μουσική, μάθαμε τι είναι «σωστό» και τι είναι «λάθος», μάθαμε για πειρατές, κλέφτες και αστυνόμους.

I’m beginning to see what’s wrong and what is right

Krokus – Screaming in the Night

Και μετά ήρθαν οι Radiohead και χωρίς να έχουν ούτε στάλα σεβασμό στις εταιρίες και στο marketing, κυκλοφορούν το νέο τους δίσκο «In Rainbows», αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, με τη μορφή αρχείων mp3. Οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν «ότι προαιρούνται», δηλαδή θα επέλεγαν οι ίδιοι ένα ποσό μεταξύ «0 και 100 στερλινών» για να κατεβάσουν τα τραγούδια. Το «In Rainbows» κατάφερε σε μία μόνο εβδομάδα να «πουλήσει» 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα φέρνοντας στα ταμεία του συγκροτήματος 10 εκατομμύρια δολάρια χωρίς τη διαμεσολάβηση δισκογραφικών, διαφήμισης ή άλλης προωθητικής ενέργειας. Έμφραγμα στις δισκογραφικές.

Και τώρα έρχεται το ιταλικό κοινοβούλιο και μας μπερδεύει ξανά. Ψηφίζει νέο νόμο, που όπως αναφέρει ο ειδικός σε θέματα copyright, δικηγόρος Andrea Mondi στην Repubblica, «επιτρέπει» την ανταλλαγή προστατευμένων αρχείων mp3 κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

is permitted free publication through the Internet, free of charge, images and music at low resolution or degraded for scientific or educational use, and only when such use is not for profit

Να μην ξέρεις αν είσαι «πειρατής» ή όχι πια. Μόλις σου δώσουν ένα «τίτλο», σε βγάλουν στην «παρανομία», έρχονται  και σου τον παίρνουν. Κοιμάσαι νόμιμος και ξυπνάς παράνομος, κοιμάσαι παράνομος και ξυπνάς νόμιμος. Είμαι μια σύγχρονη Bonnie ή υποβιβάστηκα σε μια απλή νοικοκυρά στα πρόθυρα νευρικής …όρεξης ξανά; Μας έχει τσακίσει η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα.

Περισσότερα εδώ:
Italian parliament to legalize music sharing?
Πρωτότυπο στα Ιταλικά εδώ:
Quel comma della legge italiana che «libera» gli mp3 su internet

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s