Linux: Βαδίζοντας προς το μέλλον

Guest post από τον Αχιλλέα Τσουμήτα, διαχειριστή του myubuntu.gr

Τη λέξη Linux την ακούμε εδώ και πολλά χρόνια. Για μερικούς είναι απλά μια άγνωστη λέξη. Για άλλους είναι ένας διαφορετικός κόσμος υπολογιστών που απευθύνεται σε «ψαγμένους». Για μένα, αλλά και για εκατομμύρια χρήστες είναι η καθημερινότητά μας. Η ιστορία του Linux ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον του.

Ιστορία του Linux
Το Linux δημιουργήθηκε το 1991 από τον Linus Torvalds για να καλύψει το κενό που δεν μπορούσε να καλύψει το MINIX στους υπολογιστές x86 που τότε κέρδιζαν συνεχώς έδαφος. Έτσι γεννήθηκε ο πυρήνας του Linux που σήμερα χρησιμοποιείται από δεκάδες διανομές με γνωστότερες τις Ubuntu, Fedora, Debian, Red Hat, Suse κ.α.

Φιλικότητα

Το γεγονός ότι η κοινότητα του Linux επί πολλά χρόνια δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να κάνει το Linux φιλικό προς τον απλό χρήστη, έδωσαν την ευκαιρία στην Microsoft να εδραιώσει τα Windows σαν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα. Τα πράγματα όμως έχουν πλέον αλλάξει. Με οδηγό το Ubuntu, μία διανομή που πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη του 2004, το Linux άρχισε να αλλάζει πρόσωπο. Ο απλός χρήστης μπήκε στο στόχαστρο των περισσότερων μεγάλων διανομών, και πολλές καινούριες διανομές δημιουργήθηκαν για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Τρεισήμισι χρόνια μετά, το Ubuntu συνεχίζει να δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το Linux στο μέλλον.

Προώθηση

Το μέλλον του Linux αλλά και του open source γενικότερα διαγράφεται λαμπρό, αλλά η πορεία μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρέπει να συνεχιστεί η προσέγγιση του απλού χρήστη, να βγει επιτέλους από το μυαλό του η άποψη ότι το Linux είναι μόνο για «ψαγμένους» και φοιτητές σχολών πληροφορικής. Για να γίνει όμως αυτό, εκτός από την βελτίωση των διανομών, χρειάζεται και marketing, προώθηση του Linux στο ευρύ κοινό. Και εδώ είναι η δύναμη του Linux, η κοινότητα των χρηστών του. Η αναφορά του Linux από στόμα σε στόμα, από χρήστη σε χρήστη, από φίλο σε φίλο είναι η καλύτερη και η αποτελεσματικότερη διαφήμιση. Το Linux βασίζεται στην κοινότητα του, στην κοινή προσφορά όλων για να καθορίσει το μέλλον του.

Οι διανομές

Η πληθώρα διανομών είναι ένα σημείο που μπορεί να μπερδέψει τον απλό χρήστη. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι πολλές επιλογές μπερδεύουν και αποτρέπουν κάποιον από την δοκιμή Γιαυτό, θεωρώ ότι είναι καλό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διανομή Linux γνωστότερη από τις υπόλοιπες, το Ubuntu, το οποίο ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το Linux. όταν ο χρήστης εξοικειωθεί με το καινούριο του περιβάλλον, θα μπορέσει να επιλέξει αν θα παραμείνει στο Ubuntu ή θα χρησιμοποιήσει κάποια άλλη διανομή που πιθανώς να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

vs Windows

Εκτός όμως από την σύγκριση μεταξύ των διαφόρων διανομών, η σημαντικότερη σύγκριση είναι με τα Windows. Το Linux έχει κάποιες αδυναμίες, αλλά νομίζω πως για τον μέσο χρήστη που δεν χρησιμοποιεί εξειδικευμένο hardware και software, ήδη το Linux μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη αλλά και οικονομικότερη λύση σε σχέση με τα Windows. Όταν όμως για παράδειγμα κάποιος που ασχολείται επαγγελματικά με την επεξεργασία βίντεο προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το Linux, θα δει ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες εφαρμογές γνωστών εταιριών. Η υποστήριξη από τις μεγάλες εταιρίες είναι ελλειπής και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο μπορεί να ασκήσει πίεση η κοινότητα του Linux, και η πίεση θα αυξάνεται, όσο μεγαλώνει και η κοινότητα.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει το Linux και η κοινότητά του για να βελτιώσει το μέλλον του, αλλά το άρθρο έχει ήδη γίνει αρκετά μεγάλο και νομίζω πως έχετε καταλάβει πως το μέλλον του Linux είναι η κοινότητά του, δηλαδή εσύ. Το Linux είναι εδώ, δυνατό όσο ποτέ, έτοιμο να κατακτήσει τον υπολογιστή σου και να επαναπροσδιορίσει την σχέση σου μαζί του.

Advertisements

13 thoughts on “Linux: Βαδίζοντας προς το μέλλον

 1. Παράθεμα: Το guest post μου στο irenegr.wordpress.com | myUbuntu.gr - Ο ελληνικός οδηγός για το Ubuntu - News - Reviews - Guides - Wallpapers

 2. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του linux και των ms windows, είναι αυτή που θα προσπαθήσω να περιγράψω παρακάτω:

  Στα ms windows το τάδε γίνεται με τον εξής τρόπο: Πας start/control-panel
  μπλα μπλα μπλα.
  Το ιδιο πράγμα στο linux

  1. Στο ubuntu πας…
  2. Στο fedora πας…
  3. Στο mandriva πας…
  4. Στο debian πας…
  Μπλα μπλα…

  Εδω προσοχή. Ο έμπειρος πληροφορικάριος γνωρίζει πως αυτό δεν είναι σε «βάθος γνώσης» μειονέκτημα αλλα πλεονέκτημα, με την λογική ότι σε ένα αφαιρετικό επίπεδο(kernel) το linux είναι(σχεδόν) ίδιο, και απο κει και πέρα η ελευθερία υλοποίησης δημιουργεί τις θεμιτές διαφορές.

  Για τον χρήστη του web browser και της σουίτας γραφείου, η λυση της μικρομαλακής φαντάζει καλύτερη, μιας και μαθαίνει παθητικά πέντε τυποποιημένα πράγματα να κάνει την δουλειά του, και μάλιστα με τον τρόπο που τα κάνει η πλειοψηφία.

  Για μένα δεν είναι σωστή σύγκριση linux vs win αλλα ubuntu(πχ) vs win.
  Με συγκεκριμένο μάλιστα windows manager και ….
  Μάλλον δεν είναι σωστή καμμιά σύγκριση.

  Οσο κακό κι ανεπιθύμητο αν ακουστεί, για μένα οι περισσότερες πιθανότητες νίκης του linux απέναντι στα mswin, είναι η με τεράστια διαφορά επικράτηση μιας διανομής απέναντι στις άλλες.

  Εμένα δεν με νοιάζει άν θα επικρατήσει, δεν θα έπρεπε καν να αποτελει πρόκληση και στόχο και απεύχομαι να συμβεί η παραπάνω προοπτική.
  Μου φτάνει να υπάρχει, και να εκφράζει τους λίγους και τολμηρούς.

 3. Έτσι είναι! Άντε να παίρνουμε τα πάνω μας σιγά-σιγά! Ειρήνη, χάρη σε ‘σένα έχω μπει για τα καλά μέσα στον κόσμο του λίνουξ, και στο χρωστάω… Όσοι με ξέρουν, θα θυμούνται σε ποιο στρατόπεδο ήμουν πρίν 2 περίπου χρόνια :whistle: Πλέον το λίνουξ είναι το βασικό μου λειτουργικό και δεν το αλλάζω με τίποτα. Συμφωνώ ότι είναι το μέλλον, και σε λίγα χρόνια από τώρα, η Μ$ θα τρίβει τα ματάκια της (ήδη το κάνει) 😉 Το μόνο που θέλει, είναι να καταρεύσουμε εμείς οι ίδιοι οι χρήστες το μύθο ότι το λίνουξ είναι άπιαστο για τον απλό χρήστη. Ήδη προτείνω σε φίλους μου την ubuntu και είναι πολύ ευχαριστημένοι. Συνεχίζουμε έτσι! 🙂 🙂 🙂 🙂

 4. Πέρασα φάσεις που ήθελα το linux να επικρατήσει, φάσεις που ήθελα να το χρησιμοποιήσει όλος ο κόσμος, φάσεις που «πλακωνόμουν» (nik είσαι «παθών» 😛 ) σε φόρουμ, κόντρες, αντιθέσεις και τα πλήκτρα να παίρνουν φωτιά.

  Το linux μου αρέσει. Σαν λειτουργικό, σαν ιδέα, σαν κίνηση. Το ελεύθερο λογισμικό είναι από τις λίγες πραγματικές επαναστάσεις που συμβαίνουν στην εποχή μας. Βλέποντας με αυτό το μάτι το θέμα, ήθελα (και θέλω) να μάθουν όλοι γι αυτό. Να το χρησιμοποιούν όλοι και να χαιρόμαστε τα καλά του όλοι μας. Η αλήθεια όμως είναι, κατά τη γνώμη μου, πως δεν κάνει για όλους. Κάνει για τους περισσότερους όμως και αυτό είναι υπεραρκετό. Αρκεί να το καταλάβουν. 😉

  Έχω γράψει σχετικά εδώ. Αναφερόμουν στο ubuntu, αλλά το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε linux διανομή.

 5. @tasosdev, σωστά λες ότι πρέπει να γίνει σύγκριση μιας συγκεκριμένης διανομής και των windows, γιαυτό αν πρόσεξες στο άρθρο προβάλλω τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει το Ubuntu σε αυτή τη φάση. Σύμφωνα με μετρήσεις, έχει πάνω από 35% της αγοράς του Linux, αλλά βασίζεται και αυτό στην ανάπτυξη του Debian. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τελικά το Ubuntu είναι αυτό που θα ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην microsoft, αλλά ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή αυτό θα γίνει, όποια και αν είναι η διανομή που θα το κάνει.

 6. Διαβάζω με ενδιαφέρων τα άρθρα για τα ubunta αλλα ρε παιδιά εδω υπάρχουν πράγματα που με κάνουν και ανυσηχώ

  φίλος (έχει και ECDL δεν μιλάμε για άσχετο) της προάλλες τα έβαλε και απο τότε συμβαίνουν περίεργα πράγματα

  Πρώτα απο όλα αρχισε το μούσι του και τα μαλλιά του να μεγαλωνουν με τρομακτικούς ρυθμούς. Οσο και να ξυρίζεται και να κουρεύεται μοιαζει με κάτι μεταξύ μοναχού στο άγιο όρος (βοήθεια μας) και αναρχοαυτόνομου. Επίσης όσο και να πλένεται είναι γεμάτος ζωύφια.

  Δεύτερον κάτι άλλαξε στο περπάτημα του. Άρχισε να περπατάει περίεργα, σαν πιγκουίνος για να σας δώσω να καταλάβετε.

  Και στο ντύσιμό του είχε αλλαγές. Άρχισε να φοράει ενα κόκκινο καπέλο και σανδάλια με άσπρη κάλτσα

  Και είναι καλύτερα να σταματήσω εδώ και να μην πω και για τα προβλήματα που άρχισε να έχει στη σεξουαλική του ζωή και τον εκθέσω. Μέχρι και αγγελία έβαλε στο site του οτι ψάχνει γυναίκα.

  Τραγικά πράγματα μιλάμε.

  Τέτοια βλέπω και δεν με βλέπω να το δοκιμάζω και ούτε το προτείνω σε αλλους. Δεν λέει να πάθουμε και τίποτα. Windows και πάλι windows. Τόσος κόσμος τα χρησιμοποιεί -αρα είναι και καλά- και δεν είδα κανέναν να παθαίνει τίποτα.

  Υ.Γ.
  χομόκολους κοντά μου θα μάθεις πολλά 😎

 7. Ναι αρχηγέ, αλλά έχεις χαθεί τελευταία από τα γνωστά λημέρια… Ούτε ένα glare ούτε ένα shifty… Ήρθε η ώρα οι μουσικές σου επιλογές να γεμίσουν ξανά το φωνακλοκούτι…
  I’ll be waiting…

 8. Καλημέρα σας κ απο μενα, συμφωνω πως τα Λίνουξ ειναι πεντανοστιμα, πανάλαφρα, έξυπνα και open! Περιμενω τη στιγμη που θα δω γνωστες εκδοσεις εταιριων software να ετοιμαζουν εκδοση για τα Λίνουξ, ετσι ωστε να ξηλωσω τα (παράλληλα) windows μια κ καλή. Ανοικω βλέπεις στο παραδειγμα που εδωσες, ειμαι video editor-compositor, και δυστυχως ειμαι ακομα υποχρεωμένος σε σπιτι κ δουλεια να κανω τεμεναδες σε πολυ βαρια κ δαιδαλωδη μικρομαλακα λειτουργικα μονο κ μονο για να τρεξω 1 ή 2 εφαρμογες… Περιμενουμε κ βλεπουμε.
  P.S. σε επίπεδο δικτύου σέρβερ τα Λίνουξ ΔΕΝ έχουν κανέεενα αντιπαλο.
  Καλημέρα

 9. αν και δεν είμαι ο μέσος χρήστης ακόμα φοβάμαι την χρήση του linux. αυτό το λέω τεχνοφοβία, όταν από ένα τεχνολογικό περιβάλλον πρέπει να μεταφερθώ σε ένα άλλο. Το βασικότερο όλων λοιπόν είναι να πολεμηθεί ο «φόβος» από την συνήθεια….

 10. Mikro athwo σου έχω πει να φοράς κράνος όταν πέφτεις από τη σανίδα σου. Εσύ δεν ακούς με αποτέλεσμα να γίνεις mikro athwo malakobaremeno. Το μυαλό σου έγινε σαν μπριζόλα πριν το ψήσιμο και μετά από μια ώρα κοπάνημα. Μόνο ο …χομόκολους σε αντέχει πια. :what:
  Με αυτά που λες θα σου κρασάρει το Dapper και θα χάσεις την πτυχιακή :sealed: 😛
  Εικονοθεματάκι για το Hardy θα έχουμε; (και αφιερωμένο εξαιρετικά σε μια σεμνή, πάνω από όλα, θεά :blush: 😛 )

  Η περίπτωση των ειδικών προγραμμάτων είναι η πιο «δύσκολη», κατά τη γνώμη μου. Μόνο αν υπάρξει μεγάλη βάση χρηστών linux, άρα ζήτηση, θα αναγκαστούν οι εταιρίες να φτιάξουν εφαρμογές κατάλληλες για το linux.

  Η τεχνοφοβία ή κοινωνική αδράνεια (αυτό ξέρουμε αυτό χρησιμοποιούμε) μπορεί να ξεπεραστεί πιο εύκολα, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Δεν υπάρχει λόγος να αφήσει κάποιος εντελώς τα windows από την αρχή. To dual boot είναι καλή λύση.
  Όταν κάποιος δει λίγο καιρό το linux, εγκαταστήσει ότι θέλει με μια εντολή ή 2 κλικ, δεν χρειαστεί να μπει ούτε μια φορά σε w@rez για cr@ck, δεν χρειαστεί να τρέξει antivirus, spy-cleaner, registry cleaner, temp cleaner και όλα τα άλλα «απαρραίτητα» για να κάνουν και αύριο boot τα win, τότε θα τα αφήσει στην πάντα, όπως κάναμε όλοι οι linuxοχρήστες, χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι πότε και χωρίς διάθεση γυρισμού. 😉

  Γιατί όσο και να φαίνεται απίστευτο, κανείς χρήστης linux δεν γεννήθηκε από πιγκουίνο. (Ούτε καν εγώ 😛 )

 11. Θέλω κάτι να προσθέσω στο παραπάνω σχόλιό μου. Οι πιο πολλές διανομές linux ΔΕΝ είναι πιο δύσκολες απο windows για τον απλο χρήστη. Ένα ubuntu πχ είναι πιο εύκολο στην εγκατάσταση και στην χρήση. Είναι πιο σταθερό και πιο γρήγορο.
  Δεν έχει την πληθώρα λύσεων επαγγελματικών προγραμμάτων, αυτό μπορεί όμως να αλλάξει στο μέλλον, και με το δεδομένο ότι οι cross platform υλοποιήσεις (open & close)κερδίζουν έδαφος σιγά σιγά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s