Gnome 2.22: Ελεύθερο και ωραίο

Πριν λίγες μέρες, πιστή στο εξάμηνο ραντεβού της, κυκλοφόρησε η έκδοση 2.22 της επιφάνειας εργασίας Gnome. Πρόκειται για μια ελεύθερη επιφάνεια εργασίας, με υποστήριξη για πολλές πλατφόρμες και γλώσσες. Διακρίνεται για την απλότητά της, την ευκολία χρήσης, τις δυνατότητές της και την ομορφιά της, αν και το τελευταίο είναι υποκειμενικό.

Το Gnome 2.22 έχει ενσωματώσει πολλές καινούριες δυνατότητες, νέες τεχνολογίες, καινούρια συστατικά και φυσικά πολλές διορθώσεις σε σφάλματα που είχαν αναφερθεί.

Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της έκδοσης είναι:

Η χρήση του gvfs που αντικατέστησε το GnomeVFS. Ο χρήστης μπορεί πια να παρακολουθεί σε ένα παράθυρο ταυτόχρονες μεταφορές αρχείων και να έχει τη δυνατότητα διακοπής για όποιες επιλέξει. Επίσης προσφέρει πρόσβαση σε νέα πρωτόκολλο όπως το cdda:// που δίνει πρόσβαση στα κομμάτια ενός μουσικού cd ή του gphoto2:// που δίνει πρόσβαση στις φωτογραφίες της φωτογραφικής μηχανής που έχουμε συνδέσει.

copy smbfs cdda

Window Compositing για σκιές, διαφάνειες και προεπισκόπηση στο Alt Tab, χωρίς την χρήση του Compiz. Προϋπόθεση είναι να έχει τη δυνατότητα compositing το hardware που διαθέτουμε. Η επιλογή είναι απενεργοποιημένη και αν θέλουμε να την ενεργοποιήσουμε μπορούμε να το κάνουμε είτε μέσα από τον configuration editor, είτε μέσα από την κονσόλα με την εντολή:

gconftool-2 -s –type bool /apps/metacity/general/compositing_manager true

before after

Στο νέο gnome συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα Cheese. Πρόκειται για μια εφαρμογή που μας δίνει τη δυνατότητα να παίρνουμε φωτογραφίες, να καταγράφουμε video ή να χρησιμοποιούμε διάφορα εφέ με την web camera. Θυμίζει το Photobooth του Leopard.

cheese

Μια ακόμα εφαρμογή που προστέθηκε είναι το Remote Desktop Viewer. Η εφαρμογή έρχεται να συμπληρώσει τον remote desktop server, που υπήρχε ήδη στο Gnome. Έτσι οι χρήστες έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείρηση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας.

settings ubuntu-ubuntu ubuntu-leopard

Το ρολόι έγινε διεθνές και έχουμε πια τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την ώρα και τον καιρό σε διάφορες πόλεις. Αλλαγές και απλοποιήσεις έχουμε επίσης στις ρυθμίσεις του πληκτρολογίου και του ποντικιού. Βελτιώσεις στην δυνατότητα εκτυπώσεων του gedit, ταχύτητα και καλύτερη διαχείρηση μνήμης στο Evince, υποστήριξη των ημερολογίων του Google στο Evolution, ενσωμάτωση του PolicyKit, βελτιώσεις στα εργαλεία συστήματος, Webkit στον Epiphany και ενημερώσεις για τα downloads καθώς και δικτυακά παιχνίδια, είναι μερικά ακόμα από τα χαρακτηριστικά των Gnome 2.22

gnome network games clock

Η κυκλοφορία αυτής της έκδοσης είναι αφιερωμένη στον Raphael Higino, μεταφραστή και μέλος του gnome Βραζιλίας, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες.

*Οι δοκιμές έγιναν σε εγκατάσταση Ubuntu Hardy σε desktop pc και Macbook. *Το remote desktop δοκιμάστηκε μεταξύ Ubuntu-Ubuntu και Ubuntu-Leopard. *Το screenshot του cheese είναι από παλιότερη δοκιμή, όταν ήταν ακόμα ανεξάρτητη εφαρμογή. Τα εικονίδια στο ίδιο screenshot ανήκουν στον small innocent κατιτί.

Advertisements

5 thoughts on “Gnome 2.22: Ελεύθερο και ωραίο

  1. Βασικά περιμένω πώς και πως το hardy (αν και με λίγο φόβο να πω την αλήθεια) για να δω από κοντά αυτά τα καλούδια.

    Παρότι παλιά ερωτευμένος με το KDE ομολογώ ότι το GNOME προηγείται κατά πολύ, μοιάζει πιο συμμαζεμένο.

  2. Την ίδια πορεία είχα και γω σκετικά με την επιλογή περιβάλοντος. Παλιά, μέχρι πριν 2 χρόνια, χρησιμοποιούσα αποκλειστικά KDE και το Gnome δεν το είχα αντέξει ούτε 2 ώρες συνολικά. Μετά όμως αποφάσισα να το δοκιμάσω σοβαρά και αυτό ήταν… Τώρα δεν μπορώ καν να δουλέψω σε KDE. 🙂

    Το wallpaper είναι από deviantart. Ο καλλιτέχνης ονομάζεται nikobou και έχει αρκετά όμορφα wallpapers στο ίδιο στυλ. Το συγκεκριμένο βρίσκεται εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s