Μικρές διανομές, μεγάλες επιδόσεις

Ένα από τα δυνατά σημεία του Linux, είναι η ποικιλία των διανομών του. Σε πολλούς αυτό φαίνεται αρνητικό, κυρίως σε όσους ξεκινάνε. Όταν όμως κάποιος συνηθίσει το βασικό χειρισμό του, τότε θα εκτιμήσει τη δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης διανομής, για κάθε περίπτωση.

Μια από αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, είναι οι παλιοί μας υπολογιστές. Συστήματα που είναι σχεδόν αδύνατο να τρέξουν τα σημερινά λειτουργικά της «μόδας», μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν αξιοπρεπέστατα. Υπάρχουν διανομές linux που έχουν ελάχιστο μέγεθος, της τάξης 50-100 ΜΒ και περιέχουν πλήθος εφαρμογών, για όλες τις συνηθισμένες δουλειές. Διανομές που χωράνε σε ένα παλιό δίσκο ή ακόμα και στο παλιό μας usb flash και μπορούν να είναι ταχύτατες σε συστήματα με 128 MB μνήμης ή και λιγότερα.

Από την κατηγορία των μίνι διανομών ξεχώρισα και δοκίμασα, στην τελευταία τους έκδοση, τις: Austrumi, Puppy Linux και Damn Small Linux.

Austrumi Linux:

Μια ταχύτατη διανομή που βασίζεται στο Slackware. Η τελευταία επίσημη έκδοση είναι η 1.6.0 και έχει μέγεθος 65 MB. Διαθέτει 3D υποστήριξη για κάρτες nvidia και intel, ενώ όλο το σύστημα και τα προγράμματα εκτελούνται στη RAM. Διαθέτει εφαρμογές για δουλειά ή διασκέδαση και έχει πολύ καλή υποστήριξη συσκευών. Ανάμεσα στις γλώσσες που υποστηρίζει είναι και τα Ελληνικά.

Puppy Linux:

Μια διανομή που μπορεί να εγκατασταθεί σε usb flash, στο σκληρό δίσκο ή να χρησιμοποιηθεί από το cd. Εκτελείται ολόκληρη από τη RAM και έτσι μπορεί να ελευθερωθεί το cd rom. Το μέγεθός της είναι περίπου 85 MB και διαθέτει όλες τις απαραίτητες εφαρμογές για καθημερινή χρήση. Οι απαιτήσεις της σε μνήμη είναι πολύ χαμηλές, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε παλιούς υπολογιστές, ακόμα και με 64 ΜΒ ram.

Damn Small Linux:

Άλλη μια διανομή τσέπης με μέγεθος 50 MB. Χρειάζεται μόνο 128 ΜΒ μνήμης για να εκτελεσθεί και να δείξει όλες τις δυνατότητές της. Διαθέτει πλήθος από προγράμματα για καθημερινή εργασία, αλλά και για διασκέδαση. Εκτελείται από usb flash, cd ή μπορεί να εγκατασταθεί στο σκληρό δίσκο και να μετατραπεί σε μια κανονική Debian εγκατάσταση. Είναι τόσο ελαφρύ που έχουμε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σε υπολογιστές 486 με 16 MB RAM.

Οι εντυπώσεις και από τις 3 διανομές είναι πολύ καλές. Απίστευτη ταχύτητα, μεγάλος αριθμός εφαρμογών, υπερβολικά μεγάλος, σε σχέση με το μέγεθος που έχουν και ξεχωριστό περιβάλλον από αυτό των «μεγάλων» διανομών. Σε δυνατότητες και επιδόσεις και οι 3 διανομές, χωρίς να περάσω σε εξαντλητικές δοκιμές, ήταν παρόμοιες και πετυχαίνουν και με το παραπάνω το σκοπό τους. Να δώσουν ζωή στον παλιό υπολογιστή ή να μετατραπούν σε λειτουργικό σύστημα τσέπης, έτοιμο για χρήση, σε όποιο υπολογιστή και να βρεθούμε. Τελικά, αν και τράβηξε το βλέμμα μου το desktop του Damn Small Linux, αυτό που με κέρδισε, έστω και με μικρή διαφορά, ήταν το πιο κομψό, Austrumi.

Advertisements

5 thoughts on “Μικρές διανομές, μεγάλες επιδόσεις

  1. Μία πολύ καλή ιδέα για αξιοποίηση παλιών υπολογιστών με τη χρήση mini distros χωρίς να κάνουμε το σύστημά μας πιο «βαρύ» είναι η επιλογή ενός IDE-to-CF adaptor. Με ένα τέτοιο ανταπτοράκι και μια κάρτα Compact Flash 1-4GB γλυτώνουμε την παρουσία του σκληρού άρα και τον θόρυβο αυτού αλλά και τα κινούμενα μηχανικά του μέρη που μειώνουν την αξιοπιστία του ήδη παλιού μηχανήματος. Πρέπει βέβαια να προσέξουμε στην επιλογή της CF, καλές ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης είναι το παν για γρήγορο λειτουργικό αν και στην περίπτωση των mini διανομών δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα καθώς τα περισσότερα φορτώνονται στην μνήμη.

  2. Πολύ καλή ιδέα. Πρέπει να σκεφτώ πως μπορώ να την αξιοποιήσω. 💡 Αν γίνονταν να μίκρυνε το μέγεθος του κουτιού παράλληλα, με κάποιο τρόπο θα ήταν τέλεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s