Linux Mint 5: From Freedom Came Elegance

Το Linux Mint είναι μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu. Ακολουθεί τον κύκλο ανάπτυξης του Ubuntu, είναι συμβατό με τα repositories του και διαθέτει μια σειρά από εργαλεία που στόχο τους έχουν να το κάνουν πιο εύχρηστο και εύκολο στη διαχείριση και στη συντήρηση. Έχει επίσης προεγκατεστημένα codecs για αναπαραγωγή αρχείων ήχου, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από τους δημιουργούς του στην εμφάνισή του.

Η τελευταία έκδοσή του κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και είναι η Linux Mint 5, με κωδική ονομασία Elyssa. Η έκδοση αυτή είναι συμβατή με το Ubuntu Hardy 8.04. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε αυτό οποιαδήποτε εφαρμογή είναι κατάλληλη για το Hardy και ότι διαθέτει σαν περιβάλλον εργασίας το Gnome 2.22.

Uninstall, Applications

Network, Tools

Εκτός από τα όποια πλεονεκτήματα διαθέτει λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών του, διαθέτει και μια σειρά από εργαλεία και προγράμματα, που στόχο έχουν να το κάνουν πιο εύχρηστο. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα:

 • APTonCD: ένα γραφικό εργαλείο που μας επιτρέπει να φτιάξουμε ένα repository, με όλα τα προγράμματα που μας ενδιαφέρουν και να τα κρατήσουμε σε ένα cd ή dvd, για να τα εγκαθιστούμε χωρίς σύνδεση στο internet ή για όμοιες εγκαταστάσεις σε μια σειρά υπολογιστών.
 • EnvyNG: μια εφαρμογή γραμμένη σε Python και PyGTK, που κάνει εγκατάσταση των κλειστών οδηγών για την κάρτα γραφικών, τις εξαρτήσεις τους και αναλαμβάνει τη ρύθμιση του X server.
 • GNOME-Do: μας δίνει τη δυνατότητα να ψάξουμε τα αρχεία μας, τη μουσική ή να ξεκινήσουμε εφαρμογές γρήγορα και εύκολα. Ενεργοποιείται με τη χρήση των πλήκτρων: Super(Win)+Space. Μια εφαρμογή εμπνευσμένη από το Quicksilver και το GNOME Launch Box.
 • Εργαλεία ρυθμίσεων όπως τα: mintAssistant, mintBackup, mintDesktop, mintInstall και mintUpdate.
 • Βελτιώσεις στο Menu, όπως η δυνατότητα απεγκατάστασης προγραμμάτων με επιλογή στο δεξί κλικ ή μια σειρά ρυθμίσεων για την εμφάνιση και τα στοιχεία που θα περιέχει, μέσα από το mintMenu Preferences.

mintBackup, mintInstall

mintAssistant, mintDesktop

mintUpdate, mintMenu

Περισσότερα για τις δυνατότητες του Linux Mint, τα προγράμματα που περιέχει καθώς και διάφορα γνωστά προβλήματα με τις λύσεις τους, μπορείτε να δείτε εδώ: Release Notes for Linux Mint 5 Elyssa

Advertisements

7 thoughts on “Linux Mint 5: From Freedom Came Elegance

 1. Την περίμενα πως και πως αυτήν την εγγαφή από το καινούργιο μηχάνημα!
  Βλέπω ότι το APTonCD θα βοηθήσει αρκετούς!
  Υ.Γ
  Τελικά κατόρθωσες να φέρεις στα μέτρα σου το μενού του ή σε παίδεψε?

 2. Λοιπόν Red το καινούριο μηχάνημα είναι το καλύτερό μου ως τώρα.
  Πρώτα από όλα είναι εντελώς linux ready :happy:
  Το τελευταίο μηχάνημα που έφτιαξα ήταν πριν 3 και χρόνια. Είχα προσέξει το hardware αλλά τότε ήταν αλλιώς. πχ. η  level one με chipάκι atheros δούλεψε μια χαρά, αλλά οι drivers φτιάχτηκαν στο χέρι και «ίδρωσα» να έχει ένα wep για προστασία. Τώρα παίζει από το boot και με wpa. Βέβαια κάρτα και τώρα πήρα την ίδια. Το linux έγινε απελπιστικά εύκολο. Σε όλα. Το δίκτυο για παράδειγμα είναι πια παιχνιδάκι. Πάνε τα στησίματα σε samba και nfs και δώσε mount points και πείραξε conf αρχεία και ώρες editing. Σε 5λεπτά δουλεύουν όλα. Στο screenshot του δικτύου ο ένας υπολογιστής έχει linux και οι υπόλοιποι leopard, xp και vista. Έτοιμο σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς ούτε ένα πείραγμα αρχείου. Άλλαξαν οι καιροί. Κάθε μέρα το διαπιστώνω. Τόσο που κοντεύω να ξεχάσω πως στήνεται ένα …αντρικό linux, γιατί ως γνωστόν:
  «real men don’t click» :tease:

  (Έτσι μου είχαν πει παλιά σε ένα debianoforum, όταν έδωσα κάποιες οδηγίες για κοσνόλα. Από μέσα μου χτυπιόμουν στα γέλια. Πέτυχε τον real man 😛 )

  Για τον υπολογιστή μου ακούω διάφορα. Ότι μοιάζει με φούρνο μικροκυμάτων και μου ζητάνε τυροπιτάκια ώσπου να κάνω την εγκατάσταση, ότι είναι σαν ενυδρείο ή αν τα χρυσόψαρα είναι συμβατά με τον kernel που έχω, αλλά δεν μασάω.
  Δεν με νοιάζει πως δείχνει, με νοιάζει τι μπορεί να κάνει…
  Ζηλεύουν. :shifty:

  To APTonCD το είχα δοκιμάσει πριν 2 περίπου χρόνια. Είναι χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις και πολύ βολικό όντως. Και από ότι βλέπω τότε το είχα δει σε Ubuntu.

  ΥΓ. Το menu γίνεται default βάζοντας το applet του κλασσικού menu και αφαιρώντας αυτό του Mint. Πολύ εύκολα και έτσι το άφησα λίγο για να το συνηθίσω και να δω αν έχει πλεονεκτήματα αυτή η διάταξη. 😉

  Πωπω όρεξη που την είχα πρωί πρωί :lookaround: :out:

 3. Κανείς δεν είναι κατά των γραφικών εργαλείων ρύθμισης Ειρήνη.
  Το βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι οτι είτε δεν καλύπτουν ούτε καν κάποιες συνηθισμένες ομάδες ρυθμίσεων, είτε οτι είναι ασταθή και αποτυγχάνουν, οπότε είσαι πάλι αναγκασμένος να στείλεις το χρήστη στη γραμμή εντολών.
  2 παραδείγματα που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό είναι:
  – Στο Mandrake, που είχα πριν χρόνια, το γραφικό εργαλείο ρύθμισης της samba δεν δούλεψε ποτέ…. Εντάξει, το συγχωρώ αυτό γιατί έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση από τότε.
  – Στο ubuntu, ρυθμίζοντας το samba σε security = user, έπρεπε να βγείς στην κονσόλα για να δώσεις πρόσβαση στους χρήστες.. Μισές δουλειές δηλαδή.
  – Επίσης, το Synaptic δίνει ένα γενικό μήνυμα σφάλματος όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη βάση δεδομένων του apt (ενώ το apt-get προτείνει την εντολή που πρέπει να τρέξει ο χρήστης για το «ξεκαθάρισμα»). Βέβαια γι’αυτό ακούω οτι σε αυτή ή την επόμενη έκδοση θα το φτιάξουν, αλλά τώρα, μετά από 4 και πλέον χρόνια..

  Μακάρι να αρχίσουν να δουλεύουν όλα όπως πρέπει, γιατί ομολογώ κι εγώ ότι είμαι πολύ τεμπέλης σε τέτοιες περιπτώσεις και προτιμώ να τσεκάρω κουμπάκια με το ποντίκι παρά να γράφω ατέλειωτες εντολές, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε κιόλας οτι η κονσόλα είναι μαζί μας και θα μείνει για λίγο καιρό, για ορισμένα (πιο προχωρημένα) πράγματα, και να μην προσπαθούμε να το κρύβουμε κάτω από το χαλί.

 4. Και η κονσόλα χρειάζεται και γνώσεις χρειάζονται. Ειδικά για προχωρημένη διαχείριση. Σε όλα τα λειτουργικά. Ο administrator ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει το λειτουργικό του σε κάθε περίπτωση και όποιο και νάναι αυτό. Μιλάω πάντα σε επίπεδο απλού χρήστη που θέλει να κάνει και ένα δύο ακόμα πραγματάκια γιατί έχει 2 υπολογιστές. Αυτό.

  Όποιος θέλει να φτιάξει εξειδικευμένα πράγματα πρέπει να μάθει. Ακόμα και στα windows. Ειδικά στα windows.

  Το linux έχει δρόμο και ευτυχώς. Και η εξέλιξή του ως τώρα είναι ταχύτατη.

  Γνωρίζω τα windows 10 χρόνια και το linux 7. Τα πρώτα έγιναν απλά πιο μνημοβόρα και απόκτησαν πιο λουσάτο skin. Όχι, η firewire ακόμα ζορίζεται 😛
  Σε αυτά όμως τα 7 χρόνια το linux έκανε άλματα. Ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός προς τα μπρος και ελπίζω να το κάνει για πολύ ακόμα.

 5. Απλώς είδα ένα σχόλιό σου στο προηγούμενο ποστ του μπαμπάκη και πέρασα να πω συγχαρητήρια…(τα σκυλιά όμως δεν τα λυπάσαι?)
  Καληνύχτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s