Prism: web εφαρμογές στο desktop

O Prism είναι ένας απλός XULRunner-based browser που μας επιτρέπει να τρέχουμε web-based εφαρμογές στην επιφάνεια εργασίας μας χωρίς τη χρήση του συνηθισμένου περιβάλλοντος του browser, άρα χωρίς τους πόρους που καταναλώνει αυτό.

Τον ανακάλυψα τυχαία ψάχνοντας τις επιλογές που υπάρχουν για gtalk/linux. Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε όλα τα λειτορυγικά (Linux, Os X και Windows), ενώ για τον firefox υπάρχει πρόσθετο που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε εφαρμογή, οποιαδήποτε σελίδα ή υπηρεσία χρησιμοποιούμε άρα και το gtalk.

Εκτός από τη δημιουργία των εφαρμογών μέσω του extension του firefox, μπορούμε να τις φτιάξουμε μέσα από τον ίδιο τον Prism. Εκτελούμε τον Prism και δίνουμε την διεύθυνση της υπηρεσίας που θέλουμε να έχουμε σαν desktop εφαρμογή, καθώς και τις επιλογές των χαρακτηριστικών που θέλουμε να έχει, διαλέγουμε που θέλουμε να αποθηκευτεί και είμαστε έτοιμοι.

Στο screenshot το gtalk όπως φαίνεται μέσω prism:

Για το Ubuntu 8.04 υπάρχουν στα repositories έτοιμες standalone web εφαρμογές. Ανάμεσα σε αυτές τα:

 • prism-facebook
 • prism-google-analytics
 • prism-google-calendar
 • prism-google-docs
 • prism-google-mail
 • prism-google-reader
 • prism-google-talk
 • prism-twitter

Η εγκατάστασή τους γίνεται όπως και σε κάθε άλλη εφαρμογή:

sudo aptitude install prism-google-talk

Prism για Mac OS X, Linux και  Windows.

Advertisements

14 thoughts on “Prism: web εφαρμογές στο desktop

 1. Προφανώς δεν έχεις ακουστά το AllTray [ http://alltray.sourceforge.net/ ] ;
  Παρεμπιπτόντως, μια φιλική συμβουλή: Όταν βγαίνεις να ρωτήσεις κάτι ή αναζητώντας βοήθεια, καλό είναι να προσέχεις πως το διατυπώνεις, γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η απάντηση που (ενδεχομένως) θα πάρεις.
  Επίσης, είναι το linux, όχι τα.

 2. Οποιαδήποτε εφαρμογή μπορούμε να την κάνουμε να πάει στη notification area στο Linux με το alltray.
  Στο Ubuntu υπάρχει στα repositories. Φτιάχνουμε έναν launcher και πριν την εντολή, για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα που θέλουμε, βάζουμε τη λέξη alltray. Εναλλακτικά το βάζεις να ξεκινάει μαζί με το session.

  Και βέβαια αν βαριέσαι τη διαδικασία μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον pidgin. 😉

  Edit: Αμάν πια και εδώ στο λεπτό θα με προλαβαίνεις; :tease:

 3. @stavrosg
  δεν καταλαβαίνω το ύφος σου… και δεν υπάρχει μόνο ένα linux αλλά πολλές διανομές. Και η ερώτηση μου είναι σαφέστατα γραμμένη…
  anyway thanx για το AllTray.
  @fog
  απλά έτυχε τότε να ανοίξω τον google reader μου για να διαβάσω τα 401items που είχα να δω από την Πέμπτη που είχα φύγει για Νάουσα.
  Μέχρι τώρα το Pidgin έχω για GTalk, that’s why I ask.

 4. 1) @stavrosg Πραγματκά ούτε εγώ μπορώ να καταλάβω την επίθεση αυτή. Χαλάρωσε.

  2) Η διαμάχη περί του/των Linux με αφήνει αδιάφορο τελείως. Και να πει ο άλλος τΑ linux τι γίνεται? Στο κάτω κάτω της γραφής και τα Ms-Windows θα έπρεπε να τα λέμε τΟ Windows (γιατί υπονοούμε: …το λειτουργικό «παράθυρα») . Δεν είδα κανέναν χρήστη τους να παραπονιέται πως κάτι θα πάθει αν συνεχίσουμε και τα λέμε έτσι! Και αν θέλετε να είσαστε 100% σωστοί γιατί δεν λέτε το GNU/LINUX που υπάρχουν και πιο σοβαροί λόγοι να το προσέξετε αυτό;;

  3) Τώρα θέλοντας να μιλήσω λίγο για το άρθρο (επιτέλους) , τι εντυπώσεις έχετε με το Prism; Εγώ τις χειρότερες! Το είχα εγκατεστημένο με Ubuntu 8.04 και έτρεχε μια χαρά αφού είχα εκεί το gmail μου. Αλλά σιγά σιγά άρχισε να πέφτει σε αχρηστία καθώς τι να το κάνω όταν στον firefox έχω το Greasemonkey τιγκαρισμένο στα scripts και έχω κάνει το gmail αγνώριστο;
  ΑΛΛΑ δεν είναι αυτό το χειρότερο! Οι περιπέτειες ξεκίνησαν όταν ξεκίνησα να αναβαθμίζω τον firefox σιγά-σιγά από 2 σε 3 version. Τότε παρατήρησα ότι με κάθε «Save as…» που έκανα ο firefox κράσαρε! Έκανα τον κόσμο άνω κάτω ψάχνοντας σε forum- επανεγκαταστώντας plugins – βάζοντας πάλι firefox 2 -βάζοντας Opera (με την χάλια του υποστήριξη σε flash) -βάζοντας Flock κλπ
  Τελικά μια μέρα ΓΕΡΟΥ ξεσκαρταρίσματος προκειμένου να βρω το πρόβλημα είδα ότι ο τρόπος να γίνει ανθρώπινος ο firefox πάλι …ήταν να βγάλω το PRISM!!!!!!!!!!!!!!
  Πλέον μια χαρά όλα με τον αγαπημένο μας browser!
  Δεν ξέρω πραγματικά αν φταίω εγώ σε κάτι με την εγκατάστασή μου ή αν έπεσα στο πιο ασυνήθιστο bug που υπάρχει στο Ubuntu…
  Θέλω με λίγα λόγια να προτείνω: Μακριά από Prism αν δείτε περίεργες συμπεριφορές 😉

 5. @george:
  Έχω κουραστεί να αντιμετωπίζω τόσα χρόνια άτομα που νομίζουν οτι τους χρωστούν όλοι και μπορούν να απαιτούν τα πάντα χωρίς να κουνήσουν ούτε δαχτυλάκι.

  Να σημειώσω οτι αντέδρασα έτσι γιατί είναι το 2ο συνεχόμενο σχόλιο με αυτό το ύφος «Ναι, ΟΚ, κάνει αυτό, αλλά γιατί όχι και έτσι;»
  [ http://irenegr.com/2008/06/22/google-gadgets-%cf%83%cf%84%ce%bf-linux/#comment-639 ]

  Ζήτημα να συνάντησα 2 – 3 που να ζήτησαν να μάθουν να ψάχνουν. Οι άλλοι… 😦

 6. «Τα παίρνεις όλα πολύ στα σοβαρά, είπε ο παλιάτσος στο ληστή…»

  Νομίζω ότι έχεις παρεξηγήσει πάρα πολύ την πρόθεση και τα γραφόμενα του unseen. Ειδικά το λινκ που έβαλες δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση αυτό που λες(άλλωστε συμφώνησε και ο hom σε αυτό). Μάλιστα για 15 χρονών που έχει εγκαταστήσει Ubuntu σε laptop μόνος του, μια χαρά το ψάχνει.

  Δεύτερον, μην απαιτείς πράγματα από τους ανθρώπους, είναι ανώφελο. Αν κάποιος δεν έχει το μικρόβιο της μάθησης δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Καλύτερα να μην απαντάς, για να μη χαλάς ούτε εσύ την καρδιά σου αλλά ούτε και ο άλλος. Αλλά δε νομίζω πια, πως απαίτησε κάτι ούτε ζήτησε στο πιάτο το συγκεκριμένο παλικάρι.

 7. Ηρεμήστε, εδώ προσπαθούμε να κάνουμε πλάκα και να περνάμε ωραία, μην ψάχνετε αφορμές για τσακωμούς και διαμάχες… :glare: Και μην τα βάζετε με τον Σταύρο, εντελώς διευκρινιστικά τα είπε στο πρώτο του comment… αν είσασταν και εσείς moderator σε φόρουμ 70000 μελών θα είχατε αγανακτήσει μερικές φορές…
  http://to-adifago-kitos.com/
  Ο unseen βέβαια δεν είναι τέτοια περίπτωση και μπράβο του για ότι κάνει και έχει δρόμο μπροστά για να καταφέρει και άλλα και να αποκτήσει νοοτροπία ιντερνετικά ισχυρή :what:

  και κάτι τελευταίο…
  ReactOS ftw!!! 😀

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s