Μια ματιά στο Ubuntu Mobile Internet Device (MID)

Ubuntu Mobile Internet Device (MID) ονομάζεται η έκδοση του Ubuntu Linux για τις φορητές συσκευές πλοήγησης στο διαδίκτυο. Είναι ανοιχτού λογισμικού, στηρίζεται στην τελευταία έκδοση του Ubuntu Linux 8.04 και διαθέτει όλες τις απαραίτητες εφαρμογές για πλοήγηση στο διαδίκτυο, επικοινωνία με email, voIP και κάμερα, αναπαραγωγή πολυμέσων, ψηφιακή τηλεόραση, παιχνίδια και οργάνωση.

Οι απαιτήσεις του σε πόρους είναι μικρές και είναι κατάλληλο για οθόνες αφής από 4 εως 7 ίντσες. Ανάλογα με τις δυνατότητες της συσκευής, μπορεί να προσφέρει Wi-Fi, 3G, Bluetooth, GPS, WiMAX, ενώ μπορεί να γίνει χρήση εικονικού ή φυσικού πληκτρολογίου.

Internet και Feed reader

Η εμφάνισή του μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη και δίνει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε περιβάλλοντα φτιαγμένα σε: HTML, Flash, Clutter, Python με GTK ή C/C++ με GTK και Java.

Preferences και Menu

Αν αφήσουμε τις ιδιαιτερότητες της εμφάνισης και το είδος των συσκευών στις οποίες απευθύνεται και ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που κρύβεται από κάτω, η κατάσταση γίνεται οικεία. Τουλάχιστον σε όσους έχουν κάποια επαφή με το Ubuntu Linux. Η γραμμή εντολών, τα προγράμματα, ο τρόπος ενημέρωσης του λειτουργικού, όλα είναι εκεί.

Terminal με εικονικό πληκτρολόγιο και Frozen Bubble

Το δοκίμασα χρησιμοποιώντας το έτοιμο Kernel Virtual Machine image που βρίσκεται εδώ. Δεν υπάρχουν πολλά να πω. Η γνωστή ευκολία για εγκαταστάσεις και αναβαθμίσεις, διαλεγμένα πακέτα από το Ubuntu Hardy κατάλληλα για mobile internet συσκευές και φυσικά τα πιο γνωστά προγράμματα ανοιχτού λογισμικού για κάθε χρήση. Αν προσθέσουμε και το χειρισμό με αφή, που δεν μπορώ να δοκιμάσω στο kvm image, έχουμε μια πλούσια Linux Web 2 εμπειρία, εύκολα και με ασφάλεια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s