Rockbox: HowTo Rock myPod

Rockbox: HowTo Rock myPod

Το Rockbox είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που μπορεί να αντικαταστήσει το κλειστό firmware διαφόρων ψηφιακών συσκευών αναπαραγωγής ήχου. Ο αρθρωτός σχεδιασμός του επιτρέπει βελτίωση των δυνατοτήτων της συσκευής, καθώς και προσθήκη νέων, που δεν υπήρχαν στο firmware του κατασκευαστή.

Είχα περάσει rockbox στο ipod μου πριν 2 περίπου χρόνια και η διαδικασία, αν και όχι δύσκολη, ήθελε διάβασμα και μεθοδολογία. Χθες αποφάσισα να δοκιμάσω ξανά. Δύο χρόνια πρόοδος στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού, ισοδυναμούν με μια δεκαετία στον κόσμο του κλειστού κώδικα και ήθελα να δω τις εξελίξεις. Όντως η εγκατάσταση είναι πια παιχνιδάκι. Φυσικά αν κάποιος θέλει, μπορεί να το κάνει με τον παραδοσιακό, manual τρόπο, σύμφωνα με τις οδηγίες που αντιστοιχούν στη συσκευή του.

Rockbox: HowTo Rock myPod

Το Rockbox μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς players, μεταξύ των οποίων συσκευές Archos, iRiver, iPod, SanDisk, Toshiba και Olympus. Οι βελτιώσεις που κάνει και οι δυνατότητες του προσθέτει στο αρχικό firmware, είναι πολλές και σημαντικές. Κάποιες από αυτές είναι εντυπωσιακές, όπως πχ. ο έλεγχος λειτουργίας μέσω φωνητικών εντολών, η βελτίωση της ποιότητας του ήχου ή η αύξηση διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Μπορούμε να δούμε ένα συγκριτικό πίνακα δυνατοτήτων, μεταξύ του Rockbox και του firmware διαφόρων κατασκευαστών, εδώ.

Rockbox: HowTo Rock myPod

Εγκατάσταση Rockbox σε iPod 5G (30GB, video):

  1. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σύστημα αρχείων του ipod να είναι fat32. Μέσα από mac μπορούμε να το κάνουμε αυτό ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν εδώ. Ο πιο εύκολος όμως τρόπος, είναι να συνδέσουμε το ipod μας στο itunes σε windows και να το κάνουμε format.
  2. Μέσα από το itunes φροντίζουμε να βάλουμε το ipod σε disk mode. Να το αντιλαμβάνεται δηλαδή το λειτουργικό σαν εξωτερικό, usb, σκληρό δίσκο.
  3. Κατεβάζουμε το Rockbox Utility, τον αυτόματο installer του rockbox, στην έκδοση που είναι κατάλληλη για το λειτουργικό μας. Υπάρχουν εκδόσεις για Windows (2000, XP), MacOS X και Linux.
  4. Συνδέουμε το ipod στην usb θύρα του υπολογιστή που θα χρησιμοποιήσουμε για την εγκατάσταση.
  5. Αποσυμπιέζουμε το αρχείο που κατεβάσαμε και εκτελούμε το αρχείο rbutilqt. Χρησιμοποίησα την έκδοση για linux. Η εκτέλεση γίνεται σαν root, με sudo.
  6. Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός της συσκευής. Μπορούμε να δοκιμάσουμε την επιλογή Autodetect. Δεν μου βρήκε τη συσκευή, ούτε στην έκδοση για mac, έτσι έδωσα το mount point και το μοντέλο με το χέρι. Αυτό γίνεται με πλοήγηση, με τον file browser που ανοίγει, εκεί που βρίσκεται το ipod και αντίστοιχα, επιλογή του μοντέλου μας από όλα τα υποστηριζόμενα μοντέλα.
  7. Διάλεξα την πλήρη εγκατάσταση, ενώ υπάρχει επιλογή και για εγκατάσταση μόνο των βασικών συστατικών. Αμέσως μετά η διαδικασία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε 3 περίπου λεπτά. Μετά το restart της συσκευής, εμφανίστηκε η αρχική οθόνη του Rockbox.

Rockbox: HowTo Rock myPod

Από το σημείο αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε με το καινούριο μας παιχνιδάκι και να δοκιμάζουμε τις εκατοντάδες, κυριολεκτικά, ρυθμίσεις του. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές που προσφέρει ή να παίξουμε κάποιο από τα παιχνίδια που διαθέτει.

Rockbox: HowTo Rock myPod

Εγκατάσταση θεμάτων:

Ένα από τα χαρακτηριστικά που τραβάει το βλέμμα με την πρώτη ματιά, είναι οι διαφορετικές εμφανίσεις που μπορούμε να πετύχουμε με τη χρήση θεμάτων. Μπορεί ο καθένας μας να κάνει την εμφάνιση του player όπως ακριβώς θέλει, είτε με τη χρήση έτοιμων θεμάτων, είτε φτιάχνοντας τα δικά του, είτε διαμορφώνοντας αυτά που ήδη υπάρχουν.

Rockbox: HowTo Rock myPod

Η εγκατάσταση γίνεται αποσυμπιέζοντας τα περιεχόμενα του συμπιεσμένου θέματος στη διαδρομή που βρίσκεται η συσκευή μας, στον κεντρικό της φάκελο. Όλα τα αρχεία του Rockbox βρίσκονται στον κρυφό φάκελο rockbox, αλλά τα αρχεία των θεμάτων «γνωρίζουν» ακριβώς που πρέπει να εγκατασταθούν.

Λήψη screenshots:

Αν μπούμε στη διαδικασία να «απελευθερώσουμε» τη συσκευή μας και να τη φτιάξουμε εντελώς ξεχωριστή και προσωπική με το θέμα της επιλογής μας, ίσως θέλουμε μετά να κρατήσουμε screenshots. Η δυνατότητα υπάρχει στο rockbox, αλλά είναι κρυμμένη. Μετά από αρκετό ψάξιμο και διάβασμα οδηγιών, την ανακάλυψα.

Ονομάζεται Screendump και ενεργοποιείται από τη διαδρομή: Settings->System->Debug (Keep Out)->Screendump. Επιλέγοντάς τη, έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε screenshot σε όποιο μενού ή λειτουργία θέλουμε, αρκεί να συνδέσουμε τη συσκευή στη usb θύρα του υπολογιστή. Τη στιγμή της σύνδεσης γίνεται η λήψη. Κατόπιν μπορούμε να αποσυνδέσουμε και να ξανασυνδέσουμε όταν θέλουμε να πάρουμε νέο screenshot.

Rockbox: HowTo Rock myPod

Η δυνατότητα απενεργοποιείται με επιλογή ξανά του screendump. Μετά από την αποεπιλογή, η συσκευή μας θα αναγνωρίζεται ξανά σαν εξωτερικός, σκληρός δίσκος. Τα screenshots βρίσκονται στον κεντρικό φάκελο της συσκευής, από όπου μπορούμε να τα πάρουμε, μέσα από οποιονδήποτε file manager. Μέσω file manager γίνεται επίσης η προσθήκη μουσικής ή οποιουδήποτε άλλου είδους αρχείο θέλουμε.

Rockbox: HowTo Rock myPod

Απεγκατάσταση:

Για την επαναφορά του ipod στην αρχική του κατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας προσφέρει το rockbox utility για απεγκατάσταση. Πρέπει να αφαιρέσουμε και το φάκελο .rockbox και τον bootloader.

Rockbox: HowTo Rock myPod

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εγκατάσταση του Rockbox αναιρεί την εγγύηση της συσκευής σας. Επίσης αν ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μετατρέψετε τo πανάκριβο ipod σας σε διακοσμητικό τουβλάκι, εγώ δεν έχω καμμία σχέση.

Advertisements

5 thoughts on “Rockbox: HowTo Rock myPod

  1. Ευχαριστώ :blush:

    Χμμμ… Ελάχιστα πράγματα δεν ξεκλειδώνουν και αυτό το λέω για να μην είμαι απόλυτη. Δεν είναι πάντα στο χέρι αυτού που κλειδώνει το να παραμείνει κάτι κλειδωμένο. 🙄

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s