Ubuntu Netbook Remix: I have a dream…

Έρχεται λέει ο ίδιος ο κύριος MSI και μου λέει: «Φτιάξαμε αυτό το καταπληκτικό netbook, αλλά βιαστήκαμε να το βγάλουμε στην αγορά και για λειτουργικό του βάλαμε κάτι πρόχειρο. Το μηχάνημα είναι σούπερ, αλλά μεταξύ μας, αυτό δεν είναι λειτουργικό. Η μισή και παραπάνω από την επεξεργασική του ισχύ πάει μόνο για προστασίες. Αν βρεις λειτουργικό ασφαλές, γρήγορο και όμορφο, είναι δικό σου». Αχ, σας ευχαριστώ πολύ κύριε MSI μου, πιο εύκολο δεν μπορούσατε να το κάνετε.

Το σύστημα της δοκιμής:

Το Ubuntu Netbook Remix είναι μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του Ubuntu Linux για τις φθηνές, υπερφορητές συσκευές, που στοχεύουν κυρίως σε χρήστες του διαδικτύου. Το βασικό χαρακτηριστικό της διανομής, εκτός από τις δυνατότητες του Ubuntu Linux που αποτελεί τη βάση της, είναι το ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, ώστε να είναι εύχρηστο στις αναλύσεις των μικρών οθονών.

Αccessories:

Ενώ παράλληλα αναπτύσεται η έκδοση που θα διατίθεται στους κατασκευαστές για προεγκατάσταση, είναι διαθέσιμα τα πακέτα που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση. Μπορούμε λοιπόν να δοκιμάσουμε σε μια κανονική εγκατάσταση Ubuntu 8.04 ή 8.10 τη νέα εμφάνιση και την ευχρηστία της. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ανάλυση είναι σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση και το Ubuntu Netbook Remix αποδίδει καλύτερα σε αναλύσεις μέχρι 1024×600.

Office:

Τα πακέτα είναι διαθέσιμα εδώ: PPA for Ubuntu Netbook Remix Team και μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε μέσα από το synaptic, χρησιμοποιώντας τις καταχωρήσεις για το sources.list που βρίσκονται στην παραπάνω διεύθυνση.Τα πακέτα που θα εγκαταστήσουμε είναι τα εξής:

 • go-home-applet: Το αντίστοιχο του ‘show-desktop’ αλλά σε μια πιο πλούσια έκδοση αφού επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν αρχεία, φακέλους και διευθύνσεις με drag and drop σε αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε μια νέα καταχώρηση στο tab Favorites
 • window-picker-applet: Καταχωρεί κάθε ανοιχτό παράθυρο στο panel και επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ τους, καθώς και το κλείσιμο
 • maximus: Δαίμονας για τη διαχείριση παραθύρων, φροντίζει πχ. τα παράθυρα να εμφανίζονται μεγιστοποιημένα
 • human-netbook-theme: Το θέμα που είναι υπεύθυνο για τη χαρακτηριστική εμφάνιση του Netbook Remix
 • ume-launcher: Ο αντικαταστάτης του nautilus. Έχει αναλάβει τις λειτουργίες των Applications, Places, System, ενώ διαθέτει και τα Favorites που περιέχουν όλες τις προσωπικές επιλογές του χρήστη

Multimedia:

Με τις οδηγίες που ακολουθούν μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να δοκιμάσουμε το περιβάλλον του Ubuntu Netbook Remix σε μια υπάρχουσα εγκατάσταση Ubuntu.

Φτιάχνουμε ένα χρήστη για τη δοκιμή. Μπορούμε να την κάνουμε και σε ήδη υπάρχοντα χρήστη, αλλά επειδή αλλάζουν οι εφαρμογές που ξεκινάνε με τη συνεδρία και η εμφάνιση των panels, είναι καλύτερα να γίνει σε νέο λογαριασμό. Αν δεν σας πειράζει να φτιάξετε ξανά το panel όπως πριν, να αφαιρέσετε τις νέες εφαρμογές από το session και να αλλάζετε το θέμα, κάντε το στο λογαριασμό χρήστη που έχετε.

Launch Settings:

Φτιάχνουμε το sources.list προσθέτοντας τις καταχωρήσεις των repositories που περιέχουν τα πακέτα που χρειαζόμαστε:

deb http://ppa.launchpad.net/netbook-remix-team/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/netbook-remix-team/ubuntu hardy main

Κατόπιν συνεχίζουμε στην κονσόλα κάνοντας update και εγκατάσταση των απαραίτητων πακέτων:

sudo apt-get update
sudo apt-get install go-home-applet human-netbook-theme maximus ume-launcher window-picker-applet
sudo /etc/init.d/gdm restart

Internet:

Στο σημείο αυτό κάνουμε σύνδεση στο λογαριασμό του χρήστη που έγινε η εγκατάσταση και οι αλλαγές στο session. Μετά τη σύνδεση θα βρεθούμε στο περιβάλλον του Netbook Remix. Αν για οποιονδήποτε λόγο βρεθούμε στο συνηθισμένο περιβάλλον μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω:

 • Σβήνουμε το κάτω panel. Αφαιρούμε shortcuts και applets από το πάνω και προσθέτουμε μόνο τα παρακάτω: GoHomeApplet, WindowPickerApplet, NotificationArea, MixerApplet, Clock. Αυτό χρειάζεται αν θέλουμε να είναι η εμφάνιση όσο πιο κοντά στην πραγματική
 • Από το System –> Preferences –> Session κάνουμε Add και δίνουμε όνομα Maximus και εντολή maximus
 • Από το System ->Preferences ->Appearance επιλέγουμε το Human Netbook Theme
 • Φροντίζουμε να απενεργοποιήσουμε τον Compiz: System-> Preferences -> Appearance -> Visual Effects -> none
 • Κάνουμε αποσύνδεση και σύνδεση ξανά για να βρεθούμε στο περιβάλλον του Ubunut Netbook Remix

Graphics:

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις των υπερφορητών συσκευών για την εγκατάσταση της διανομής είναι:

 • Processor: Intel Atom
 • RAM: 512 MB
 • Αποθηκευτικός χώρος: 4 GB Flash disk (SSD) ή σκληρός δίσκος

Ανάμεσα στα προγράμματα που θα διαθέτει είναι τα παρακάτω:

Firefox 3, Thunderbird, Pidgin, Rhythmbox, FBReader, F-Spot, OpenOffice.org, Adobe Flasη, Adobe Reader, Java JVM και προαιρετικά υποστήριξη για MPEG4 (H.263), MP3, AAC και Windows Media.

Games:

Τι λέτε κύριε MSI μου; Τώρα που το μηχάνημα βρήκε το λειτουργικό που του ταιριάζει, θα μου το δώσετε ή να ξυπνήσω; Να ξυπνήσω ε; Αν υποσχεθώ να φτιάξω εντελώς custom εγκατάσταση με τον reconstructor και το minibuntu έχω ελπίδες; :blush:

Advertisements

8 thoughts on “Ubuntu Netbook Remix: I have a dream…

 1. Ενδιαφέρον φαίνεται… και με το εύρος του hardware που (δεν) χρειάζεται να υποστηριχθεί στα netbooks, βλέπω ότι καταφέρνουμε πλέον πραγματικό install & play χωρίς πονοκεφάλους και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

  Το βλέπω να βρίσκει το δρόμο του τουλάχιστον στο ένα από τα 2 που έρχονται.

 2. Έχω το ASUS Eee PC με M$ XP αλλά χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα με dual boot διάφορες διανομές Linux (SDHC installed και boot πατώντας το ESC για επιλογή boot disk), κυρίως Ubuntu based αλλά και το BT3. Τελευταία δοκίμασα το Ubuntu eee με NBR. Είναι αρκετά ενδιαφέρον και θα μπορούσε κάποιος να το συνηθίσει. Σίγουρα το real estate είναι καλύτερο από άλλα desktop envs αλλά το περιβάλλον γίνεται λίγο dull. Θα δω πόσο θα το αντέξω.

  • @ apas
   Ρωτάς αν αξίζει το wind ή το remix? Ο πρωινός καφές δεν έδρασε ακόμα να λύσω την απορία μου και έτσι θα σου πω τη γνώμη μου και για τα 2 😛

   To msi είναι και κάνει αυτό που υπόσχεται Αν θες κάτι να το εχεις πάντα μαζί σου ή να διαβάζεις στον καναπέ τα αγαπημένα σου φόρουμ, είναι ότι πρέπει. Το μελανό του σημείο για μένα, η διάρκεια της μπαταρίας του. Ίσα που φτάνει να κάνεις μερικά βασικά, δεν είναι για εθισμένους. Το πρόβλημα λύνεται, αλλά το κόστος ανεβαίνει.

   Το remix είναι ubuntu. Αν σου κάνει το Ubuntu, τότε σου κάνει και το remix αρκεί να συνηθίσεις το περιβάλλον. Δεν είναι κάτι δύσκολο, αρκεί νάχεις διάθεση να το κάνεις. Πάντως εγώ κράτησα κανονικό Ubuntu, μιας και έχω συνηθίσει το gnome, έστω και αν το αλλάζω με docks κλπ. Τόχω βολευτεί έτσι.

   Αν δε ρωτάς τίποτα από αυτά, γίνε πιό συγκεκριμένος ή περίμενε να πιω και δεύτερο καφέ μπας και πάρω στροφές :coffee:

 3. Να προσθέσω ότι (θεωρητικά) με την πάροδο του χρόνου προστίθενται και άλλα optimizations για netbooks, πέρα από το κομμάτι της εμφάνισης που είναι προσαρμοσμένο για μικρές οθόνες και plug’n’play χρήστες.

  Κάποιος ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να σκαλίζει config files, ίσως να έχει οφέλη σε τομείς όπως η κατανάλωση ενέργειας, λειτουργία των function keys κλπ.

 4. soz που δεν διευκρίνησα…
  αλλά ρωτούσα για το remix. επειδή έχω netbook, το Turbo-X topnote και τρέχει Xp τώρα θέλω να του βάλω dualboot αρχικά τα Ubuntu… Οπότε αναρωτιόμουν το remix ή το κανονικό. Στο άλλο laptop τρέχω μόνο Ubuntu…
  thnx πάντως 🙂

  apas’s last blog post..Friendfeed stats

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s