Γεύσεις από: Ubuntu 8.10 Alpha6, PcBSD 7.0 και gOS 3 beta με awn

Είχα αρκετό καιρό να κάνω πειράματα ή δοκιμές και μου βγήκαν μαζεμένα. Βοήθησε ο βροχερός καιρός και το πλήθος από νέες κυκλοφορίες, είτε σε δοκιμαστικές εκδόσεις, είτε σε σταθερές και άρχισα τις εγκαταστάσεις.

Ubuntu 8.10-Alpha6:

Χθες κυκλοφόρησε η alpha 6 έκδοση του Ubuntu 8.10. Την τελική έκδοση την περιμένουμε στο τέλος Οκτώβρη. Έχει ήδη όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της τελικής έκδοσης, όχι όμως την εμφάνιση, η οποία είναι ακόμα αυτή του hardy. Διαφορετική εμφάνιση έχει όμως ήδη o installer.

Διαθέτει την 2.23.91 έκδοση του Gnome και έτσι στον nautilus μπορούμε πια να έχουμε tabs, ενώ ο file roller υποστηρίζει και αρχεία ALZ, RZIP, CAB, TAR.7Z. Ο X.org server 7.4, έχει πολύ καλύτερη υποστήριξη στη σύνδεση περιφερειακών, όπως οθόνη, πληκτρολόγιο ή ποντίκι, ενώ είμαστε ήδη στο λειτουργικό μας.

Ubuntu 8.10 A6

Μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες δυνατότητες που συμπληρώνουν το σύνολο είναι: Ο λογαριασμός του guest, όπου με ένα κλικ μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή μας, χωρίς να μπορεί να πειράξει τη συνεδρία μας ή τα αρχεία μας. Το DKMS (Dynamic Kernel Module Support) που δίνει τη δυνατότητα του rebuild των drivers αυτόματα, καθώς αναβαθμίζονται οι εκδόσεις του kernel. Η νέα έκδοση του network manager που διαθέτει νέα χαρακτηριστικά, όπως διαχείριση για 3G συνδέσεις και δυνατότητα να έχουμε μυστικό και κρυπτογραφημένο φάκελο, μέσα στο home μας.

Ubuntu 8.10 alpha6

Η έκδοση αν και alpha λειτουργεί χωρίς προβλήματα, από αυτή γράφω τώρα, αλλά φυσικά όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το Ubuntu σαν κύριο λειτουργικό, θα πρέπει να περιμένει μέχρι  τη σταθερή κυκλοφορία.

PcBSD 7.0 Fibonacci Edition:

Είχα δοκιμάσει πριν λίγο καιρό το PcBSD, αλλά η νέα κυκλοφορία περιέχει χαρακτηριστικά και καινούριες εκδόσεις προγραμμάτων, κάτι που την έκανε πολύ γοητευτική στα μάτια μου.

Θα είμαι ειλικρινής. Θέλησα να το δοκιμάσω για τρεις λόγους. Οι δύο δεν είναι και τόσο, ας πούμε, σοβαροί. Ο ένας ήταν η ονομασία της έκδοσης. Το όνομα Fibonacci με μαγνήτισε. O δεύτερος ήταν η εμφάνιση. Έχω αδυναμία στο μαύρο και το κόκκινο, για να μην αναφέρω τον κοχλία.

PcBSD 7.0

Ο κύριος όμως λόγος ήταν πως η έκδοση αυτή στηρίζεται στην τελευταία σταθερή έκδοση του FreeBSD. Το FreeBSD αποτελεί ένα από τα απωθημένα μου και πρέπει κάποτε να παραμερίσω την έμφυτη τεμπελιά μου, ώστε να ασχοληθώ σοβαρά να το στήσω με Gnome, ακριβώς όπως το θέλω και όχι να ψάχνω υποκατάστατα. Για τους λάτρεις όμως του KDE και του εύκολου FreeBSD, η έκδοση αυτή είναι ότι πρέπει, μιας και διαθέτει το KDE 4.1.1.

Έχοντας συνηθίσει το Gnome και την κομψότητα του gtk, δυστυχώς το KDE δε με βόλεψε. Η προσπάθεια να φέρω την εμφάνιση και τις γραμματοσειρές στα μέτρα μου δεν απέδωσε. Μετά από κάθε επανεκκίνηση το μέγεθος και οι ρυθμίσεις γυρίζουν στο default. Προφανώς κάποια επιλογή μου ξεφεύγει ή έχω βρεθεί μπροστά σε κάποιο «εξωτικό» bug. Πριν όμως αποφασίσω τι φταίει, πρέπει να το ψάξω πιο πολύ.

gOS 3 beta με avant window navigator:

Με το gOS είχα ασχοληθεί ξανά πρόσφατα, όταν έψαχνα λειτουργικό για το netbook που ΘΑ έπαιρνα κάποια στιγμή. Τελικά το netbook το απέκτησα και χθες του έβαλα gOS. Η εγκατάσταση είναι παιχνιδάκι με τη χρήση του Unetbootin και του οδηγού εγκατάστασης ubuntu σε msi wind. Ο λόγος που θέλησα να δοκιμάσω το gOS στο wind, είναι γιατί έχω την αίσθηση ότι είναι πιο γρήγορο από μια καθαρή εγκατάσταση ubuntu, καθώς και η wbar.

gOS 3 beta με awn

Τελικά όμως κατέληξα στον avant window navigator που μου δίνει περισσότερες δυνατότητες ρυθμίσεων, πολλά θέματα και εμφανίσεις (αναζήτηση στο gnome-look.org με τις λέξεις: awn theme), έτοιμα plugins και extras, καθώς και προσθήκη συντομεύσεων στο dock, με drag ‘n drop. Από τις εκδόσεις που μπόρεσα να δοκιμάσω, κατά τη γνώμη μου, η πιο εύχρηστη και με τις περισσότερες δυνατότητες είναι αυτή που βρίσκεται στα repositories της Awn Testing Team.

Φυσικά δοκιμές μισής μέρας μόνο και αυτές μοιρασμένες σε εγκαταστάσεις και ρυθμίσεις τριών διαφορετικών λειτουργικών, απέχουν πολύ από το να είναι αντικειμενικές και ολοκληρωμένες. Δεν παύουν όμως να είναι ενδεικτικές του πόσο εύκολα στήνονται πια τα συγκεκριμένα λειτουργικά και να δίνουν μια γεύση τους. Αν μας αρέσει κάποιο από αυτά, μπορούμε να το ετοιμάσουμε σαν κύριο πιάτο. 😉

Advertisements

3 thoughts on “Γεύσεις από: Ubuntu 8.10 Alpha6, PcBSD 7.0 και gOS 3 beta με awn

  1. Παράθεμα: Ανώνυμος

  2. Το Ubuntu με έχει «καταστρέψει». Μπορεί να μην είναι η τέλεια διανομή και ούτε υπάρχει τέτοιο πράμα, αλλά είναι η καλύτερη για τις δικές μου απαιτήσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να έχω, πέρα από κάποια δοκιμή, κάτι άλλο. Και αυτό είναι βαρετό.

    Παλιά, περνούσα κάθε 1-2 χρόνια σε άλλη διανομή: Suse, Debian, Fedora, ακόμα και Mandrake (τότε). Τώρα σχεδόν 4 χρόνια είμαι με Ubuntu. Μου λείπει το distro-hoping. :blush:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s