Omega Linux: Fedora 10 beta + Livna repository + μερικοί προβληματισμοί

Omega Linux ονομάζεται η διανομή που δημιουργήθηκε από τη μείξη του Fedora 10 Beta Linux με το Livna repository. Υπεύθυνος για το remix αυτό είναι ο Rahul Sundaram, το άτομο που βρίσκεται πίσω από τα Fedora Games και Fedora Xfce media.

Η διανομή έχει σα στόχο τη χρήση σε desktop και φορητούς υπολογιστές. Είναι ουσιαστικά Fedora με την προσθήκη του Livna repository, μερικών multimedia προγραμμάτων καθώς και codecs τα οποία δεν υπάρχουν στην επίσημη έκδοση, λόγω περιορισμών στην άδειά τους.

Μενού και έκδοση kernel:

Η έκδοση περιλαμβάνει τους VLC, mplayer και Xine για την αναπαραγωγή πολυμέσων, έξτρα GStreamer και Xine codecs, GNOME 2.23.92, X Server 1.5.0, Firefox 3.0 και kernel Linux 2.6.27-rc7.

Παρουσίαση των ασύρματων δικτύων:

Ετοίμασα ένα live usb με τη βοήθεια του unetbootin και το δοκίμασα στο msi wind, σα live διανομή. Χωρίς να χρειαστώ εγκατάσταση έξτρα πακέτων, είχα ένα λειτουργικό σύστημα στο οποίο μπόρεσα να χρησιμοποιήσω το ασύρματο δίκτυό μου (intel 3945abg), να ενεργοποιήσω τα desktop effects (intel GMA 950), να χρησιμοποιήσω το δικτυακό μου εκτυπωτή, τον οποίο εντόπισε, αναγνώρισε και ετοίμασε για χρήση όσο εγώ άκουγα μουσική σε mp3 format, ενώ είχε ήδη αναγνωρίσει σωστά και ρυθμίσει στα 1024×600, την ανάλυση της οθόνης μου.

Σύνδεση στο τοπικό δίκτυο χωρίς καμμία ρύθμιση:

Αναγνώριση και ρύθμιση δικτυακού εκτυπωτή:

Το σοβαρότερο αρνητικό, κατά τη γνώμη μου, είναι το σύστημα διαχείρισης πακέτων. Στο γραφικό του επίπεδο τουλάχιστον, γιατί έτσι το διοκίμασα. Εξακολουθεί να είναι αργό και δύσχρηστο. Ήταν ο ένας από τους δύο λόγους* που εγκατέλειψα πριν 3 χρόνια το Fedora και εξακολουθεί να υπάρχει σαν πρόβλημα. Βέβαια βελτιώνεται αν και με αργούς ρυθμούς. Το παραπάνω με κάθε επιφύλαξη, γιατί θέλω να το δοκιμάσω στην τελική έκδοση του Fedora καλύτερα.

Διαχείριση πακέτων:

Ενεργοποίηση desktop effects:

Μερικές σχετικά άσχετες σκέψεις:

Προβληματισμοί του στυλ: «Χρειαζόμαστε άλλη μια παραλλαγή διανομής;», «Πρέπει να μπαίνουν κώδικες με προβληματικές άδειες, σε open source διανομές;», «Μήπως για χάρη της ευκολίας παραμερίζονται βασικές αρχές της ανοιχτής κοινότητας;» δεν είναι το θέμα μου εδώ.

Τα έχω όμως σκεφτεί πολύ τόσα χρόνια αυτά. Και ομολογώ δεν έχω βρει άκρη. Θέλω όλα να είναι ανοιχτά για όλους. Θέλω επίσης να μπορεί να έχει τρόπο να βγάλει τα απαραίτητα και μη για τη ζωή, κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το ανοιχτό λογισμικό. Θέλω να διαλέγω με βάση τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες ενός μηχανήματος και όχι με κριτήριο την υποστήριξη.

Υπήρξε περίοδος που η εγκατάσταση όλων των έξτρα που χρειάζονταν για να δουλέψει η διανομή μου με τρόπο που να με εξυπηρετεί, γιατί αυτός είναι ο στόχος ενός λειτουργικού, ήταν τόσο χρονοβόρα, που ετοίμαζα δική μου παραλλαγή όταν κυκλοφορούσε. Έτσι εγκαθιστούσα το δικό μου iso κάθε φορά που την έκανα εγκατάσταση, για να γλυτώνω κόπο και χρόνο. Χαίρομαι που τώρα δεν είμαι αναγκασμένη να το κάνω.

Πέρασα 8 περίπου χρόνια ψάχνοντας συμβατότητες στο κατά καιρούς hardware που διάλεγα και ακόμα δεν έχω καταφέρει να βρίσκω 100% συμβατό, που να μου κάνει ταυτόχρονα. Όταν κάνω εγκατάσταση ή δοκιμάζω μια διανομή, προτιμώ αυτή που «απλά δουλεύει». Όσο λιγότερο στήσιμο χρειάζεται, τόσο περισσότερο μου κάνει. Άσχετο αν ξέρω πως θα καταφέρω (κατά 90% έστω) και ασύμβατη να είναι με τα μηχανήματά μου, να εγκαταστήσω ότι χρειάζεται, να τη ρυθμίσω ή να φτιάξω με το χέρι τα απαραίτητα modules.

Ο απλός χρήστης δεν είναι απαραίτητο να ενδιαφέρεται να κάνεις τέτοιου είδους έρευνες για το hardware, δεν είναι απαραίτητο να ξέρει να φτιάχνει τα modules που χρειάζεται ο kernel του για να δουλέψει το δίκτυο ή η κάμερα. Χρειάζεται κάτι που απλα να δουλεύει. Όσο πιο εύκολα γίνεται αυτό, τόσο «καλύτερο» είναι το λειτουργικό που διάλεξε.

Χμ… Όλο αυτό μπορεί να πάει πολύ μακριά. Όπως ήδη είπα, δυσκολεύομαι να καταλήξω. Όχι στο τι θέλω αλλά στο πως μπορεί να γίνει αυτό.

Καμμιά ιδέα πιο φρέσκια για ένα μπερδεμένο μυαλό του προηγούμενου αιώνα; :scratch:

* Ο δεύτερος ήταν η ασυμβατότητα μεταξύ των ανεπίσημων repositories, που όμως τα χρειαζόμουν για να κάνω το hardware μου να δουλέψει. Συνυπάρχει Dag και Livna; Ιδού η απορία.

Advertisements

32 thoughts on “Omega Linux: Fedora 10 beta + Livna repository + μερικοί προβληματισμοί

 1. Οι περισσότεροι χρήστες αυτό που θέλουν είναι να εγκαταστήσουν το λειτουργικό και να δουλεύουν τα πάντα. Λογικό είναι, οι περισσότεροι το θέλουμε αυτό. Δυστυχώς σ’ αυτόν τον τομέα το Linux πάσχει. Ενδέχεται να χρειαστεί να ψάξεις πολύ για να κάνεις κάτι να δουλέψει. Εντάξει, δοκιμάζεις στην τελική κι άλλες διανομές αλλά αν κάτι σου έχει κάνει «κλικ» και θες να το κρατήσεις;

  Το έχω πάρει απόφαση, μέχρι να βγω απ’ τη σχολή δεν πρόκειται ν’ ασχοληθώ σοβαρά με το Linux. Αν πώ να το βάλω στο λαπτοπ, χλωμό να δουλέψει με τον προτζέκτορα στη σχολή αν θελήσω να κάνω παρουσίαση. Δε ξέρω καν αν πρόκειται να βρει το ασύρματο δίκτυο του τμήματος.

  Δε συνεχίζω γιατί θ’ ανοίξω μεγάλη συζήτηση, πάντως καλό είναι να υπάρχουν παραλλαγές της ίδιας διανομής αφού πάντα υπάρχει κάτι που δεν έχει η αρχική.

 2. Wise_One:
  τώρα που είσαι φοιτητής( -τρια) είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθείς σοβαρά όχι μόνο με το Λίνουξ αλλά και με οτιδήποτε άλλο είναι έξω από τα καθιερωμένα και συμβατικά. Αργότερα δεν θα διαθέτεις ούτε όρεξη αλλά ίσως ούτε και τον χρόνο για να μάθεις καινούργια πράγματα και απλώς θα βολεύεσαι με αυτά που ακολουθούν οι περισσότεροι…

  Μπορείς να δοκιμάσεις τον φορητό σου με ένα Live CD. Αν προκύψουν κάποια προβλήματα και τα λύσεις, την επόμενη φορά θα είναι πολύ πιο εύκολο, ιδιαίτερα αν αποκτήσεις από νωρίς την συνήθεια να καταγράφεις και να τεκμηριώνεις τις λύσεις ώστε την επόμενη φορά να μην κάνεις ξανά την ίδια διαδικασία.

  Προσωπικά προτιμώ comand-line αντί για γραφικά εργαλεία όπου αυτό είναι δυνατό γιατί έτσι:
  1) Εύκολα μπορούμε να περάσουμε από την μια διανομή στην άλλη, τα CLI εργαλεία είναι τα ίδια.
  2) Γράφοντας απλά script μπορούμε αρκετές φορές να αυτοματοποιήσουμε κάποιες εργασίες ώστε να γίνονται πιο εύκολα και με λιγότερα κλικ.

  Το Λίνουξ προσπαθεί να γίνει βέβαια πιο εύχρηστο αλλά δεν το χρησιμοποιώ για αυτόν τον λόγο. Το χρησιμοποιώ γιατί προτιμώ το ελεύθερο-ανοιχτό λογισμικό από το κλειστό και γιατί κύριος του υπολογιστή μου θέλω να είμαι εγώ και όχι κάποιος άλλος.

 3. Δυστυχώς το θέμα της τεκμηρίωσης των προβλημάτων το είχα κι εγώ στο μυαλό μου, να έχω ένα αρχείο όπου κρατάω τις λύσεις των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζω ώστε να έχω έτοιμες τις λύσεις αν ξαναπροκύψουν, δεν το έκανα όμως. Απλά το ξέχασα, κακώς.

  Γενικότερα συμφωνώ μαζί σου. Κι εμένα μ’ ελκύει η έννοια του ανοιχτού λογισμικού όπως και το να εγκαθιστώ όλα τα προγράμματα μέσω ενός package manager. Απλά δε μου δίνεται η σιγουριά να στραφώ – γιατί όχι – εντελώς στο Linux. Τα ΧΡ στο desktop είναι πάντα εγκατεστημένα γιατί το απαιτεί η σχολή. Τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε είναι για Windows όπως καταλαβαίνεις. Ναι ΟΚ, μπορώ να ψάξω το αντίστοιχο για Linux δε θα έχω όμως βοήθεια απ’ την πλευρά της σχολής. Αντί για Dreamweaver να δουλέψω Quanta Plus. Θα είμαι ο μόνος. Όταν π.χ. πρέπει να κατεβάσω το Director X (επειδή δε μας το δίνει κανένας) τί να κάνω; Να βρώ το αντίστοιχο για Linux; Δε θα γίνει δουλειά.

  Φαντάζομαι κατάλαβες για τί μιλάω. Αφού δε μπορώ να στραφώ εντελώς στο Linux, το βρίσκω δύσκολο ν’ ασχοληθώ εκτενώς. Αφού είμαι συνέχεια σε Windows για Dreamweaver, DB2 και πάει λέγοντας. Το ν’ ακούω μουσική με τον Amarok ή να σερφάρω από Linux, ε δεν κάνει και τη μεγαλύτερη διαφορά.

  Βέβαια εντάξει, στον ένα χρόνο (και κάτι ψιλά) που έχω dual boot με Kubuntu έχω μάθει πολλά, δε με βοηθούν όμως να περάσω κανονικά στο Linux…

 4. Το πρόβλημα της συγκεκριμένης διανομής είναι πάντοτε το ίδιο. Τα third party repositories όπως το Livna, λειτουργούν ορθά μόνο όταν και μόνο όταν ένα από αυτά είναι ενεργοποιημένο, και όχι όταν ομαδοποιούνται με σειρά άλλων.

  Σύμφωνοι, η χρήση περισσοτέρων του ενός third party repositories μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά αυτό κρίνεται αναγκαίο όταν δεν έχει γίνει compilation συγκεκριμένου third party repository package με τα σωστά dependencies και άλλα λοιπά build flags, και ο τελικός χρήστης δεν επιθυμεί να κάνει compilation της οριακής περίπτωσης όλη την ώρα, δεδομένης της αυξημένης συχνότητας updates δομικά σημαντικών dependencies του τελικού πακέτου.

  Το συγκεκριμένο πρόβλημα μίξης πολλαπλών third party repositories μπορεί να επιλυθεί από έναν έμπειρο χρήστη του RPM, μέχρι τη στιγμή που φτάνεις σε αδυναμία λύσης του προβλήματος λόγω της (?) εξαιρετικής ασυμβατότητας μεταξύ των third party repositories μεταξύ των.

  Στην περίπτωση των .deb αλλά και της SuSE δεν έτυχε ποτέ να συναντήσω ιδιαίτερα προβλήματα στα διάφορα σενάρια deployment, και μιλάμε για τη συνεργασία των third party repositories μεταξύ των.

  Κατά τα άλλα, σε επίπεδο developer oriented software, δεν είχα ποτέ πρόβλημα με την Fedora.

 5. για το f10 υπάρχει ενοποίηση repos σε ένα (rpmfusion) http://rpmfusion.org/

  το πρόβλημα με τα ασύμβατα repos δεν είναι/ήταν και τόσο δραματικό. Αρκεί να έβαζες ένα μόνο – όπως όλες οι οδηγίες πρότειναν 🙂
  Πρέπει να έχεις πολύ εξειδικευμένες ανάγκες για να μην σε καλύπτει μόνο το livna για παράδειγμα.

 6. Μάλλον δεν πρόσεξες την ανάρτησή μου σωστά και ειδικότερα την δέυτερη παράγραφό της.

  Δεν νομίζω ένα σωστό packaging να είναι δύσκολο απο μέρους τους όσον αφορά τα 3rd party repositories, και μιλάμε για μέχρι και την έκδοση F9, τα πράγματα γενικά και με οποιαδήποτε λύση δεν είναι ρόδινα για προχωρημένες απαιτήσεις.

  Όπως και είπες, απο το F10, θα έχουν το rpmfusion. Το θέμα είναι ότι υπήρχαν ασύμβατότητες στην περίπτωση και απλών σχετικά πραγμάτων. Όπως multimedia σε παλαιότερες εκδόσεις με τη σχετική λύση για το DTS λογω του libdca εδώ, που δεν είναι εξειδικευμένη ανάγκη. Εδώ, αναγκάζεσαι να βάλεις δύο διαφορετικά repos λόγω του ότι δεν έχει γίνει σωστό packaging. 🙂 Θα μπορούσα να συνεχίσω κάποια σχόλια σχετικά με το packaging σε επίπεδο των πραγματικά εξεζήτημένων, αλλά θα είμασταν εκτός θέματος.

  Σε μία binary διανομή είναι εξαιρετικά δραματικό να καταφεύγεις στο manual compilation για commodity software, όταν οι υπόλοιπες το έχουν χωρίς πρόβλημα, ακόμα και όταν έχεις όλες τις σχετικές γνώσεις.

  Με άλλες διανομές ανάλογης αποδοχής από τους χρήστες δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα μίξης repositories για το twisted software που κάποιοι χρειάζονται. Στην Fedora υπήρχε, και μιλάμε πάντα για τα 3rd party repositories. Ας ελπίσουν οι χρήστες της διανομής ότι με την έλευση του F10 δεν θα υπάρχει.

 7. dts mplayer τι είναι αυτό; 🙂
  από οτι βλέπω το fix, αφορά το φ7 δηλαδή μάλλον είναι πρόβλημα πακεταρίσματος του livna που έχει λυθεί.

  Είναι υπερβολικό αυτό που λές οτι πρέπει να καταφύγεις σε compile στο fedora για απλό λογισμικό. Για κάτι πολύ εξειδικευμένο ίσως αλλά για απλό όχι.

  Λες οτι στο f9 τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για προχωρημένες απαιτήσεις. Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα; Νομίζω οτι το f9 είναι κατεξοχήν για απαιτητικούς πχ Selinux, ext4 filesystem, xorg 1.5, virtualization και πολλά άλλα.

 8. Συντρόφισσα, αφού ξέρεις να το κουλαντρίζεις καλά το μηχάνημα και έξυπνη είσαι, δεν αφήνεις το distro shopping να ασχοληθείς με κάτι δημιουργικό; Αυτό μπορεί να είναι τεκμηρίωση, μεταφράσεις ή και κώδικας.

 9. Το πρόβλημα υπάρχει μέχρι και το F9, απλά δέν ανανεώθηκε το how to. Όσον αφορά το τί είναι το DTS, το οποίο ΔΕΝ είναι «player»:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Theater_System

  Όλες οι διανομές έχουν τα feature που λές. Απλά η Fedora μέχρι και την F9, δεν έχει τα feature των άλλων. Βλέπε Debian, Gentoo, Ubuntu, κλπ. Άλλωστε όπως λένε και στο

  http://fedoraproject.org/wiki/YumUpgradeFaq

  «Although upgrades with yum have been tested and work, live upgrades are not recommended by the Fedora Project. If you are not prepared to resolve issues on your own if things break, you should probably use the recommend installation methods instead. With a typical installation, this method usually works well, but it can break third-party packages not available in the Fedora repositories. Please search the mailing list archives first if you run into problems.»

  Fun :).

 10. Οι παρατηρήσεις μου (παράπονα) αφορούσαν τις εκδόσεις 2-3-4 και κυρίως την 5. Έχοντας τη bordeaux testing έκδοση, απέκτησα ασύρματο δίκτυο και έγινε ένας πανικός με τις ασύρματες κάρτες και τα repositories.
  Φυσικά ένας βασικός λόγος ήταν η άγνοιά μου στο θέμα, αλλά θεωρώ ότι ο στόχος πρέπει να είναι να μπορεί να χρησιμοποιήσει εύκολα linux ο ανίδεος, ο σχετικός μπορεί έτσι κι αλλιώς. Μετά από εκείνες τις εκδόσεις δεν γνωρίζω την πρόοδο στο συγκεκριμένο τομέα στο fedora linux, μα ελπίζω να είναι σημαντική για το καλό των χρηστών του. Την πληροφορία για το http://rpmfusion.org/ δεν τη γνώριζα και ομολογώ ότι είναι ένα πολύ καλό βήμα. Θα το τσεκάρω δοκιμάζοντας την final έκδοση του fedora.

  Ίσως πρέπει να το σκεφτώ Γιάννη, αν και είμαι ολίγο χύμα και αντιδημιουργική γενικά. :what:

 11. Σαφώς και όλες οι διανομές δεν έχουν τα features του fedora. Ισως τα ενσωματώσουν μετά από 6 μηνες στην καλύτερη περίπτωση.
  Ας θυμηθούμε που είδαμε πρώτα το pulseaudio, το packagekit ,το ext4, το selinux, το network manager με υποστήριξη mobile internet, το virt-manager, την αυξημένη διάρκεια μπαταρίας και χαμηλές θερμοκρασίες για φορητους, τον directory server … η λίστα είναι ατελείωτη…
  Είναι λογικό να τα βλέπουμε εκεί για τον απλό λόγο οτι τα φτιάχνουν οι developers του fedora. Αυτό δεν είναι μομφή για του άλλους, αλλά πως να το κάνουμε: οι άλλοι κυρίως πακετάρουν αργότερα ενώ εδώ υπάρχει δημιουργία.

  Για τα upgrades θα σου πω άλλη φορά… (υπάρχει και σε αυτό απάντηση) 🙂

 12. http://www.debian.org/releases/stable/i386/release-notes/ch-upgrading.en.html

  http://www.debian.org/releases/stable/i386/release-notes/ch-information.en.html

  Εδώ τα αντίστοιχα του yumupgrade notes για debian και για όσους νομίζουν οτι μπορούν να κάνουν upgrade με κλειστά μάτια 😉

  περισσότερες πληροφορίες για την οπτική του fedora για τα upgrades (και γιατί δεν είναι κάτι τόσο απλό -αν ήταν θα είχε επιλυθεί- το fedora έχει καλούς προγραμματιστές)
  http://www.redhatmagazine.com/2008/04/15/interview-fedora-developers-seth-vidal-and-will-woods/

 13. Με κλειστά μάτια, χωρίς ποτέ πρόβλημα, πάντα τέλεια… δεν νομίζω ότι υπάρχει. Κάποιες διανομές το κάνουν ίσως καλύτερα, γρηγορότερα ή με τα λιγότερα προβλήματα από κάποιες άλλες. Κάποια συστήματα διαχείρισης πακέτων είναι καλύτερα από κάποια άλλα ή έστω κάποιοι άνθρωποι προτιμούν συγκεκριμένες διαδικασίες.
  Για πάνω από 5 χρόνια χρησιμοποιούσα αποκλειστικά διανομές rpm-based. Η τελευταία που χρησιμοποίησα ήταν Fedora. Μετά πέρασα στο Debian. Ομολογώ ότι το apt και τα repositories μου φάνηκαν σαν όνειρο που γίνονταν πραγματικότητα. Από τότε δεν κατάφεραν να ξαναχρησιμοποιήσω διανομή που να χρησιμοποιεί rpm. Άκουγα ότι αν πας στο apt δεν γυρνάς πίσω. Σε μένα αυτό ακριβώς συνέβη. Πρέπει να δω κάτι πραγματικά εύχρηστο, γρήγορο, απροβλημάτιστο για να αφήσω πια τα debs.

  Όλα αυτά όμως αποτελούν προσωπική προτίμηση. Γνωρίζω άτομα που δεν ένιωσαν ποτέ την ανάγκη να αλλάξουν τα rpms. Αυτό μου αρέσει στο linux. Η επιλογή, η δυνατότητα να βρεις ακριβώς αυτό που θες.

  Όσο για προγραμματιστές… πιστεύω ότι στο ανοιχτό λογισμικό γενικότερα και στο linux ειδικότερα υπάρχουν φοβεροί προγραμματιστές. Για μένα οι διανομές είναι «πιάτα» στο ίδιο εστιατόριο και διαλέγω αυτό που μου αρέσει περισσότερο, παρά ανταγωνιστικά «εστιατόρια». Άθλιο παράδειγμα αλλά αυτό που θέλω να πω βγαίνει. 😉

  ΥΓ. Αυτό το σχόλιο γράφετε από την ολόφρεσκη, μόλις τελείωσε, εγκατάσταση Ubuntu 8.10 beta.

 14. το rpm και το deb είναι τύποι αρχείων και τίποτα παραπάνω. Αυτό που έκανε την διαφορά ήταν ο διαχειριστής πακέτων του debian.
  Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Λίγα πράγματα έχει να ζηλέψει το yum από το apt. Φυσικό είναι αυτό αφού «έπεσε «πολύ προσπάθεια πάνω στο yum τα τελευταία χρόνια. Νομίζω οτι τώρα πια το yum έχει περισσότερες δυνατότητες και συγκρίσιμη ταχύτητα.

 15. Νομίζω ότι βλέπεις τα πράγματα όπως θέλεις να τα δείς. Εγώ δεν είπα ότι η διανομή που χρησιμοποιείς είναι «χάλια» αλλά οτι απλά δεν κάνει για όλους. Κανόνας που ισχύει γενικά για όλες τις διανομές. Απλά, διανομές οπως η debian και η gentoo είχαν πρώτες το encrypted root installation σε επίπεδο installer και στη Fedora πήρε πάνω απο ένα – δύο χρόνια για να μπεί σαν feature, ίσως γιατί απλά δεν ήταν προτεραιότητα. Σίγουρα, η Fedora είναι το pet project για το RHEL και άρα όλα τα σφάλματα δικαιολογούνται. Άρα, η καλύτερη «fedora» θα είναι το Centos ? …

  Το να παρατηρείς το προφανές και να το μετατρέπεις σε rpm/deb fistfight, ιδιαίτερα όταν δεν έχει αναφέρει κανείς το rpm/deb επί της ουσίας, δεν έχει ουσιαστικό λόγο. Μήπως νομίζεις πάλι ότι ένας codec είναι και «player» (DTS support)?

  Σε αρκετά χρόνια χρήσης της διανομής Debian, τα οιαδήποτε προβλήματα major version upgrade ωχριούν σε σχέση με άλλες διανομές. Δεν θα έλεγα ότι το dist-upgrade επίπεδου update είναι καν συνιστώμενο στην περίπτωση κάποιων διανομών για λόγους που ξεπερνούν το θέμα rpm/deb, επισήμως απο τις ίδιες αυτές διανομές…

  Αποψή μου, και χρησιμοποιώ την Debian απο τότε που δημιουργήθηκε. Όπως και άλλες, αλλα σε επίπεδο production, έχει συμπεριφερθεί αξιέπαινα μέχρις στιγμής. Εάν βρώ κάτι καλύτερο σε επίπεδο binary based, δεν θα διστάσω να το δοκιμάσω. Πάντως η Fedora μέχρι και την παρούσα στιγμή, δεν μου προσφέρει μια καλύτερη εναλλακτική.

  Όλες οι διανομές έχουν προβλήματα. Δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε όμως να χρησιμοποιώ μία διανομή σαν την Fedora όταν ούτε θέλω να «φτιάξω» τα rpm και να τα στείλω αφού σε άλλες διανομές δεν μου δημιουργούν προβλήματα, ούτε να υπομένω το ωραιότατο crippling σε πακέτα όπως αυτά που χρησιμοποιώ, γιατί οι maintainers των third party repositories θέλουν πχ να κάνουν break to packaging συγκεκριμένων πακέτων λόγω ασυννενοησίας και μόνο. Μακάρι με το rpmfusion να διορθωθούν τα πράγματα.

  Όσον αφορά τους διαχειριστές πακέτων in toto, όλοι βασίζονται στην ίδια μαθηματική θεωρία στην βασική τους μορφή. Άρα, είναι λογικό να έχουν τα ίδια features ανάλογα με το πόσος χρόνος έχει δαπανηθεί από την προγραμματιστική ομάδα και τί επιπλέον έχουν βάλει σαν commodity feature.

  Σε επαναφέρω λοιπόν στο ζητούμενο. Γιατί κάποιος θα έπρεπε να χρήσιμοποιεί την Fedora αυτή τη στιγμή όταν οι ανταγωνιστικές διανομές δουλεύουν καλύτερα, ορθότερα και πληρέστερα για τις δικές του ανάγκες, χωρίς repository problems out of the box αυτή τη στιγμή? Επειδή το λένε οι fans? Τα υπόλοιπα, είναι κακοπροαίρετα και αμφιβόλου αξίας, ισως δε, επικίνδυνα όσο και η επιτηδευμένη ημιμάθεια κάποιων.

 16. It’s the same old song… και ο λόγος που προτίμησα να μείνω n00b όλα αυτά τα χρόνια και μακριά από όλα αυτά. Αγαπάω το linux και χρησιμοποιώ όποια διανομή μου γυαλίσει και με βολέψει, όποιο περιβάλλον μου κάνει κλικ ή ακόμα και ότι έχω συνηθίσει. Αυτό σημαίνει πως όταν βλέπω το χρήστη Fedora να θεωρεί «προδότη» το χρήστη OpenSuse, το χρήστη OpenSuse να θεωρεί «πουλημένο» το χρήστη Ubuntu, το χρήστη Debian να θεωρεί «κλέφτη» το χρήστη Ubuntu, το χρήστη Gentoo να τους θεωρεί όλους «άσχετους», το χρήστη Slack «καταναλωτικά θύματα» και το χρήστη Ubuntu να θεωρεί «παλαιολιθικούς» όλους τους παραπάνω, νιώθω από θλίψη ως οργή. (τυχαίοι και τραβηγμένοι χαρακτησισμοί ή μήπως όχι; )

  Τις έχω χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις διανομές κατά περιόδους και μου άρεσαν για συγκεκριμένους λόγους και για συγκεκριμένους λόγους επέλεξα να αλλάζω κάποιες από αυτές. Επίσης έχω χρησιμοποιήσει και πραγματικά κολλήσει κατά περιόδους: KDE, xfce και τώρα Gnome.

  Μπορεί όλο αυτό τον καιρό να έμαθα 5 πράγματα για το linux και όταν θέλω να τα χρησιμοποιήσω να μου λύνουν το 95% των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσω, ΟΜΩΣ δεν είναι αυτό που ψάχνω. Ψάχνω τη διανομή που θα δουλεύει.

  Η ιδέα του ανοιχτού, δωρεάν λογισμικού και ο τρόπος που παράγεται είναι μια από τις σημαντικότερες κινήσεις (ακόμα και σε κοινωνικό επίπεδο) που εμφανίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Λυπάμαι να βλέπω να καταναλώνεται στο ποιός την έχει πιό μεγάλη… την ικανότητα να γράφει κώδικα. Αδιαφορώ. ‘Ολοι στην ίδια κοινότητα προσφέρουν και στην ανάπτυξη του ίδιου λειτουργικού συμβάλουν.

  Είμαι απλή, άσχετη χρήστρια όταν βάζω μια διανομή. Θεωρώ ότι δεν έχω «ξεσκονίσει» κάθε σχετική αναφορά στο διαδίκτυo και σίγουρα δεν είμαι guru της πληροφορικής, package maintainer, super duper programmer, repository owner, ερευνητής σε βάθος του open source ή έστω advanced user.

  Oκ, μπορώ αν χρειαστεί να κάνω compile τον kernel με τα modules που πρέπει, αλλά αν είναι απαραίτητο αυτό σε μια διανομή, ενώ σε μια άλλη όχι, θα την προτιμήσω.

  Το linux απευθύνεται σε χρήστες και πρέπει να δουλεύει με «λογική» ενημέρωση και «σχετική» γνώση. Αν όχι και είναι μόνο για τους παραπάνω, ειδοποιήστε με να αλλάξω λειτουργικό γιατί δεν είμαι τίποτα από αυτά. :what:

 17. @obsy
  Κανείς δεν σε πιέζει να βάλεις fedora.
  Εγώ δεν θέλω να θίξω άλλες διανομές που προφανώς έχουν την δική τους αξία και φυσικά καθένας χρήστης επιλέγει σύμφωνα με τις ανάγκες του ή όπως αλλιώς θέλει (πχ συμφωνα με την σχετική μυθολογία)

  Απαντάω όμως σε διάφορα θέματα σχετικά με το fedora επειδή παρακολουθώ από κοντά την διανομή και ξέρω πως έχουν τα πράγματα.
  Έτσι. σου απάντησα για το yumupgradefaq (->rpm vs deb,yum vs apt), για τα features «που έχουν όλοι» και φυσικά για τα 3party repos.

  Οσο αφορά το τελικό σου ερώτημα απάντησα στην αρχή αλλά θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση για τα 3party repos: «σιγά το πρόβλημα», αν μου έλεγες οτι από αβλεψία των developers ήταν ευάλωτο το ssh για 2 χρόνια τότε θα υπήρχε ένα θέμα (πχ debian).
  Σημασία έχει να ιεραρχείς σωστά τα προβλήματα, αν στο production μηχάνημα σου δεν παίζει dts (ή θέλει κάποια προσπάθεια) δεν τρέχει και τίποτα, ενώ αν είναι ανοικτό το ssh χαιρέτα μου τον πλάτανο…

 18. Νικολάκη,

  You are full of bs. Αναρωτιέμαι γιατί δεν σου έδωσαν πόδι οι σοβαροί χρήστες με το trolling που κάνεις. Μάλλον δεν διαβάζουν πολλοί το blog. Στην debian δεν μπορείς να επιβιώσεις χωρίς να ξέρεις τι σου γίνεται.

  Άρα, καλά είσαι στα Vista.

 19. @ Νικολάκης
  Τι να περιμένει κανείς απο κάποιον ο οποίος δεν ξέρει που του πάνε τα τέσσερα, από ότι διάβασα στο post, θέλεις GPS για να βρείς τη μύτη σου. Τόσο καλή είναι η RedHat, που cripplarei το software που και η ίδια χρησιμοποιεί, ενώ αφήνει διάτρητη και την ίδια της την επιχείρηση…

  😀 😀 😀

  Πάρε… Πάρε να’χεις στοιχεία…

  1) Bitten By the Red Hat Perl Bug ή κριπλάρουμε το software γιατί είμαστε ανίκανοι.
  http://linux.slashdot.org/article.pl?sid=08/08/29/1423201&from=rss

  2) Red Hat, Fedora Servers compromised ή ακόμα τόσα χρόνια, και δεν δουλεύουμε σωστά σε επίπεδο security ούτε για μάς τους ίδιους
  http://linux.slashdot.org/article.pl?sid=08/08/22/1341247&tid=110

  3) Επίσημη ανακοίνωση από την ίδια τη redhat όπου παραδέχεται ότι έγινε το breach, αν και κρύβουν λόγια.
  https://www.redhat.com/archives/fedora-announce-list/2008-August/msg00012.html

  4) Έτσι για να γελάσουμε και λίγο, μη ξεχάσεις να κατεβάσεις την καινούργια fedora μόλις βγεί, για να κάνεις reinstall και να ανακυκλώσεις τα ίδια bug που είχες και τους προηγούμενους έξι…

  Πού το τρέχεις το fedora είπαμε? Σε κρακαρισμένο VMWare μέσα από τα Vista ?

  ΛΟΛ έτσι, μπάς και το καταλάβεις στα ελληνικά. Εσύ χαρακτηρίζεσαι επιεικώς ηλίθιος, αν όχι, επικίνδυνος. Επειδή τσιμπάς σαν πεινασμένο ψάρι και απαντάς όπως θέλεις, συνιστώ στους υπόλοιπους αναγνώστες να διαβάσουν το παρακάτω κείμενο, για να μη χάνουνε χρόνο με γελοίους σαν και εσένα.

  Do not feed the energy beast:

  http://www.donotfeedtheenergybeast.com/

  Άντε στα Vista Νικολάκη και όχι στα βαθιά παιδί (ερμ, troll ήθελα να πώ) μου.

 20. @dimitris
  Το πρόβλημα ασφαλείας που αναφέρεις είναι γνωστό όπως γνωστή είναι και η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε.
  Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να ξέρουμε τις λεπτομέρειες, αλλά δεν αποκλείεται και η δολιοφθορά από κάποιους insiders (φυσική πρόσβαση). Εδώ το θέμα δεν είναι μόνο πόσο καλό είναι το λογισμικό αλλά και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα ανταγωνιστών της εταιρίας που θα είχαν κάθε λόγο να αποδειχτεί η «ανεπαρκής» ασφάλεια του linux και μάλιστα από τον κορυφαίο προμηθευτή που είναι η redhat.

  δεν χρησιμοποιώ ιδιόκτητο λογισμικό οπότε το vmware το αφήνω στους ψευτο- επαναστάτες του ελ λογισμικού.
  http://virt-manager.et.redhat.com/index.html

  Το καινούριο fedora θα έχει bugs, είναι bleeding edge και είναι φυσικό να έχει. Πάντως ξέρουμαι ποιός θα τα διορθώσει (οι πακεταριστές αποκλείεται πάντως)

  υ.γ
  και πούσαι αφαίρεσε το redhat λογισμικό από την διανομή σου και πες μας αν καταφέρνει να ξεκινήσει το pc σου, κάντο σαν πείραμα αφού σου αρέσει και το γέλιο.
  http://fedoraproject.org/wiki/RedHatContributions

 21. Αρκετά νομίζω.
  Θα παρακαλέσω να λύσετε κατ’ ιδίαν τις προσωπικές σας διαφορές και σίγουρα σε κάποιο άλλο χώρο και όχι εδώ.

  Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο κακό στο linux, το κάνουν οι ίδιοι οι χρήστες του. Έστω μια μερίδα από αυτούς, που με την ανώριμη συμπεριφορά τους χαλάνε την εικόνα του.

  Όπως και να έχει, αν επιλέξετε να διοχετεύσετε τις γνώσεις ή την ενεργητικότητά σας σε αυτό που κάνετε εδώ τόσες μέρες, αντί για προσφορά στην κοινότητα για την οποία «κόπτεστε», μπορείτε να συνεχίσετε ΑΛΛΑ σε «δικό» σας χώρο.

  Ευχαριστώ.

 22. Τώρα fog, τί θέλεις να σου πω. Απλά βγάλε το non – redhat λογισμικό και γραμμή προς γραμμή patches από τον υπολογιστή σου και δες αν θα ξεκινήσει. Αφού αφήνεις τα trolls τύπου Νικολάκη που χωρίζουν τον κόσμο σε κομμάτια να συνεχίζουν και δεν παίρνεις η ίδια θέση την κατάλληλη στιγμή, μην εκπλήσεσαι όταν τα post σου αρχίζουν να κυκλοφορούν στις καθαρά distro κοινότητες και ο κόσμος αρχίζει να έρχεται για να απαντήσει, όπως και έχει αρχίσει με αυτό το post.

  Σκέφτηκες μήπως γράφεις στο blog σου χρησιμοποιώντας software που ο εγώ ίδιος έχω γράψει?

  Do not feed the energy beast:
  http://www.donotfeedtheenergybeast.com/

  Δημήτρης Χ.

 23. Η θέση και άποψή μου βρίσκεται στο σχόλιο νούμερο 16. Δεν έχω κάτι άλλο να πω ή να σκεφτώ σχετικά.

  Παρακάλεσα να σταματήσει αυτή η αντιπαράθεση ΕΔΩ. Θεωρώ ότι απευθύνομαι σε ώριμα άτομα και δεν θέλω να κλείσω τα σχόλια ή οτιδήποτε παρόμοιο. Μπορεί οποιοσδήποτε «φιλοξενούμενος» να πει την άποψή του, ΑΛΛΑ οφείλει να σεβαστεί το «χώρο».

  Άλλο πράγμα η παράθεση ή και αντιπαράθεση απόψεων και άλλο επίλυση προσωπικών διαφορών και το «ξεφώνισμα» – «ξεκατίνιασμα» διανομών. Θα παρακαλέσω αυτό να γίνει σε προσωπικό επίπεδο και όχι ΕΔΩ.

  Ελπίζω να αρκούν 2 παρακλήσεις. 🙂

  Ευχαριστώ.

  ΥΓ. Η επιθυμία να σταματήσουν οι λεκτικοί χουλιγκανισμοί στο blog μου, φυσικά και ΔΕΝ αποτελεί κριτική για τις προγραμματιστικές ικανότητες οποιουδήποτε από εσάς.

 24. Το να αφήνεις trolls τύπου Νικολάκη να επιπλέουν, είναι κακό για σένα γιατί δείχνει οτι όντως τους έχεις προσωπική συμπαθεια και όφελος. Άρα, πέρα απο τον ανούσιο πνευματικό και λεκτικό χουλιγκανισμό που αφήνεις να καλιεργηθεί, για να μην πώ τίποτα περισσότερο, η συμπεριφορά τους είναι δική σου και μόνο ευθύνη.

  Ελπίζω να αρκεί η σύσταση, unsubscribing from post.

  Do not feed the energy beast:
  http://www.donotfeedtheenergybeast.com/

  Δημήτρης Χ.

 25. Ο μόνος που συνεχίζει να «μοιράζει» κατηγορίες και χαρακτηρισμούς ακόμη, αν δεν το πρόσεξες, είσαι εσύ. Για το ότι έχεις τη δυνατότητα να συνεχίζεις να το κάνεις όντως ευθύνομαι εγώ.

  Και βέβαια δεν είναι από προσωπική συμπάθεια, μιας και δεν σε γνωρίζω. Απλά πιστεύω ότι στο 99% των περιπτώσεων αρκεί η ευγένεια, την οποία θεωρώ αρετή και όχι αδυναμία. Αν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια όμως και βεβαιωθώ ότι η περίπτωση ανήκει στο 1% περνάω σε άλλες λύσεις.

  Ελπίζω έστω να αρκεί η 3η παράκληση να σταματήσει αυτό εδώ.

  Ευχαριστώ.

 26. @fog
  Αυτό το έργο το έχω ξαναδεί πολλές φορές. Ειδικά στα ελληνικά sites παίρνει συχνά παρόμοιες διαστάσεις με αυτές που πήρε η συζήτηση στο blog σου. Το pattern είναι το εξής: κατηγορίες εκτοξεύονται ενάντια κυρίως δημοφιλών διανομών (ubuntu,fedora είναι οι βασικοί στόχοι).
  Όταν μπαίνω στον κόπο να απαντήσω σε κάποια που δεν τα θεωρώ σωστά, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος απόδοσης χαρακτηρισμών προς το άτομο μου. Δεν πειράζει όμως, εγώ θα τα λέω…

  υ.γ. ουδέποτε κατηγόρησα καμμία μα καμμιά διανομή, ούτε χώρισα τον κόσμο σε κομμάτια. Εγώ -πάντα- απαντάω σε επιθέσεις που θεωρώ υπερβολικές, αν χρησιμοποιήσω και τα «όπλα» με τα οποία άρχισαν οι επιθέσεις δεν σημαίνει ότι είναι και δικά μου.

  Το @!@$#!@$ troll
  Νικολάκης

 27. Το έργο και γω τόχω ξαναδεί και με κάνει κάθε φορά πολύ λυπημένη. Και σε ελληνικά sites και έξω μερικές φορές. Αυτό που αρνούμαι όμως, όπως φαίνεται, να καταλάβω, είναι το γιατί;

  Σκέφτομαι ότι πολλές φορές οι χρήστες του λειτουργικού που προτιμώ (και γω έχω μπει στον πειρασμό) συμπεριφέρονται σαν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, σα φανατικοί θρησκευτικών αιρέσεων, σαν οτιδήποτε άλλο εκτός από χρήστες ενός λειτουργικού ιδιαίτερου και σαν ιδέα και σαν υλοποίηση.

  Κατά καιρούς προτιμώ και άλλη διανομή. Η διανομή που χρησιμοποιώ κάθε φορά είναι αυτή που με καλύπτει, μου αρέσει περισσότερο και φυσικά εκείνη την εποχή τη θεωρώ καλύτερη, ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ κριτήρια. Έχει νόημα να ορμάω να «κατασπαράξω» οποιονδήποτε έχεις διαφορετικές προτιμήσεις; Κερδίζω κάτι σαν άτομο ή χρήστης προσπαθώντας να αποδείξω σε όλο τον κόσμο ότι τα υπόλοιπα είναι για τα μπάζα;

  Αν μου αρέσει ένας τύπος και είμαι καλά μαζί του, υπάρχει λόγος να προσπαθώ να αποδείξω σε όλες τις υπόλοιπες γυναίκες πόσο χάλια είναι οι δικοί τους σύντροφοι;

  Αν έχω μια δουλειά που είναι όσο πιο κοντά σε αυτό που θέλω, υπάρχει λόγος να προσπαθώ να αποδείξω σε όλους τους υπόλοιπους πόσο χάλια είναι οι δουλειές τους;

  Έχω δύο παιδιά που τα θεωρώ ξεχωριστά, έχει νόημα να προσπαθώ να αποδείξω στον καθένα που συναναστρέφομαι πόσο χάλια είναι τα δικά του παιδιά;

  Κάτι δεν καταλαβαίνω σε όλο αυτό, γιατί ακόμα και να πίστευα ότι σε αυτόν τον πλανήτη ΜΟΝΟ οι δικές μου επιλογές είναι οι σωστές και τα δικά μου κριτήρια και απαιτήσεις ΤΟ απόλυτο, δεν θα αρκούσε απλά να τα παρουσιάσω; Υπάρχει λόγος, αν είμαι τόσο σίγουρη για την αξία τους, να θέλω να ρίξω λάσπη σε οτιδήποτε άλλο για να την επιβάλω;

  Από το να γινόμαστε ανέκδοτο, με τη συμπεριφορά μας, για τους χρήστεςς άλλων λειτουργικών, θα προτιμούσα να καταλάβω ΓΙΑΤΙ γίνεται όλο αυτό. Ή ζητάω πολλά;

 28. Υπερβολικά πολλά ζητάς gof :oh no:
  Η «ποδοσφαιροποίηση», ή μάλλον η ταύτιση ενός ατόμου με μια μεγαλύτερη ομάδα («αγέλη») στην οποία θα έχει τυφλή αφοσίωση είναι ανάγκη έμφυτη στον άνθρωπο και θα την εκφράσει σε πολλούς τομείς της ζωής του, όχι μόνο εδώ.
  Αυτό που μου κάνει εντύπωση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως ξεπετάχτηκε το troll από το πουθενά, χωρίς να έχει συμμετάσχει και ενώ η κουβέντα (φαινόταν πως) εξελισσόταν σχετικά ομαλά :scratch:

 29. Αυτού του είδους η κοινωνική προσέγγυση δίνει μια εξήγηση ικανοποιητική, μα μου αφήνει και ένα κενό. Ένα κενό που μπορεί να καλυφθεί μόνο αν παραδεχτούμε ότι δε μιλάμε για απλά άτομα που θέλουν να ανήκουν κάπου, να υπερασπίζονται και να προωθούν αυτό το «κάπου»», αυτό το καταλαβαίνω και το θέλω και γω, αλλά για άτομα χωρίς κρίση ή ωριμότητα, που αγγίζουν τη χαζομάρα και κάνουν περισσότερο κακό σε αυτό που «υπερασπίζονται», παρά καλό.

  Δεν νομίζω ότι υπάρχει κοινότητα, ομάδα, σύνολο σε οποιοδήποτε τομέα που θα ήταν υπερήφανο με τέτοια μέλη. Αντίστοιχα δεν μπορώ να σκεφτώ άτομο με στοιχειώδη κρίση και σκέψη, που θα ήθελε να γίνει περήφανο μέλος ενός τέτοιου συνόλου.

  Αλλά προφανώς και αυτή μου η άποψη κάπου «μπάζει» από τη στιγμή που έχουν γίνει πολλά αυτά τα άτομα και βολεύονται/επιβιώνουν μια χαρά… 🙄

 30. Η κρίση και η ωριμότητα υπάρχει, αλλά το αρχέγονο ένστικτο της αγέλης τα εξαφανίζει μόλις ακουστεί το όνομα της αγέλης ή, πολύ περισσότερο, του «εχθρού». Και θέλει πολύ προσπάθεια, που οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν για να ξεφύγει κανείς από αυτό.

  Θέλω να πιστεύω ότι το καταφέρνω αυτό. Αλλά πάλι, δεν ξέρω… 🙄

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s