Νέο Gimp 2.6 και πακέτα για Ubuntu

Κυκλοφόρησε χθες η έκδοση 2.6 του ελεύθερου και δωρεάν προγράμματος επεξεργασίας εικόνας, Gimp. Πρόκειται για μια αναβάθμιση που περιέχει νέα χαρακτηριστικά και σημαντικές αλλαγές. Το Gimp, εκτός από το Linux, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε Windows και Mac.

Εκτός από τις αλλαγές στο interface και στα set εργαλείων, μια από τις πιο σημαντικές προσθήκες είναι η χρήση ενός πανίσχυρου graph based image processing framework, με την ονομασία GEGL. Ανάμεσα στις δυνατότητες που παρέχει το συγκεκριμένο εργαλείο, είναι να κάνει «on the fly» επεξεργασία εικόνας με preview. Έτσι πχ. μπορούμε να βλέπουμε την επίδραση του φίλτρου gaussian blur, τη στιγμή που αλλάζουμε τις παραμέτρους του.

Πακέτα του gimp 2.6 και των απαραίτητων εξαρτήσεων, σε μορφή deb, για το Ubuntu Hardy 32bits και 64bits, μπορούμε να βρούμε στη σελίδα του gimp στο getdeb. Για τους βιαστικούς και βιαστικές, πακέτα για Ubuntu 8.10 (intrepid ibex) βρίσκονται στο ppa repositoriy του Christoph Korn.

Τα screenshots είναι σε εγκατάσταση από το συγκεκριμένο repository, στην 64μπιτη έκδοση του Ubuntu 8.10.

Advertisements

3 thoughts on “Νέο Gimp 2.6 και πακέτα για Ubuntu

  1. Πρώτο link: έκδοση 2.6 παράγραφος Under the Hood, προς το τέλος περίπου, θα διαβάσεις πόσα κιλά ακριβώς χρησιμοποιείται.

    Γι αυτό τα βάζουμε τα links κύριος. Για κάτι παράξενους που ντροπιάζουν τον καλλιτεχνικό κόσμο και όλο γκρινιάζουν. :harhar:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s