Δημιουργία Alias: μια χρήσιμη συνήθεια

‘Οταν στήνω μια εγκατάσταση υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που κάνω κάθε φορά, μερικά αγαπημένα προγραμματάκια που θα μπουν οπωσδήποτε και κάποιες αλλαγές που θα γίνουν αμέσως με το πρώτο login. Νομίζω πως όλοι μας έχουμε τέτοιες παραξενιές.

Υπάρχει μια «ευκολία» για μένα, που είναι από τα πρώτα που φροντίζω στο σύστημα που θα χρησιμοποιώ. Επειδή είμαι τεμπέλα και επειδή «real men don’t click» 😛

Το shell της διανομής μου είναι το bash. Κατά 95% αυτό είναι και το δικό σου. Αν δεν είναι, τότε σίγουρα ξέρεις ποιό είναι και γιατί. Όπως και να έχει όμως, μπορείς να δεις ποιό shell χρησιμοποιείς δίνοντας στην κονσόλα την εντολή:

echo $SHELL

Ο λόγος που αναφέρομαι στα παραπάνω, είναι γιατί η σύνταξη που θα χρησιμοποιήσω είναι για το bash. Η χρήση όμως είναι ίδια, ανεξάρτητα από shell ή διανομή.

Δημιουργία Alias:

Alias ονομάζεται η εντολή που μας επιτρέπει να αντικαθιστούμε πολύπλοκες ή μεγάλες εντολές, με μια απλή συντόμευση.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό; Με πάρα πολλούς τρόπους και για εργασίες ή εντολές που μπορεί για τον καθένα να είναι διαφορετικές. Ένα παράδειγμα:

Για να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα στη διανομή μου, έχω 2 τρόπους. Ο πρώτος είναι να ανοίξω το Synaptic, να δώσω τον κωδικό μου, να πάω στην αναζήτηση, να γράψω το όνομα του πρόγραμματος, να το βρω, να κάνω δεξί κλικ, να επιλέξω να εγκατασταθεί και να επιβεβαιώσω την επιλογή. Ο δεύτερος είναι να ανοίξω την κοσνόλα, να γράψω: sudo apt-get install όνομαπρογράμματος, να πατήσω enter, να δώσω τον κωδικό μου και να πατήσω ξανά enter.

Με τη χρήση alias, την παραπάνω διαδικασία την έχω κάνει να γίνεται με μια λεξούλα 3 γραμμάτων και το όνομα του πακέτου που θέλω να εγκαταστήσω. Για να αντικαταστήσουμε με alias εντολές ή συνδιασμούς εντολών που χρησιμοποιούμε συχνά, χρειάζεται:

 • Να βρούμε συνδιασμούς γραμμάτων ή λέξεις που θα αντικαταστήσουν τις πολύπλοκες εντολές
 • Να μπορούμε να τις θυμόμαστε εύκολα
 • Να τις γράφουμε γρήγορα
 • Να μην είναι ήδη εντολές.

Για να αποκλείσουμε το τελευταίο, απλά γράφουμε στην κονσόλα την λέξη που σκεφτήκαμε. Αν η εντολή δεν υπάρχει, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν alias.

Η καταχώρηση των συντομεύσεων που θα φτιάξουμε γίνεται στο κρυφό αρχείο .bashrc, που βρίσκεται στο home μας. Κρατάμε το αρχικό αρχείο backup, στο τέλος του προσθέτουμε τις συντομεύσεις που θέλουμε να χρησιμοποιούμε και σώζουμε. Η σύνταξη είναι της μορφής:

alias συντόμευση=’πολύπλοκη εντολή με 1002 παραμέτρους’

Παραδειγματάκια από συντομεύσεις που χρησιμοποιώ:

alias agi=’sudo apt-get install’

alias agu=’sudo apt-get update’

alias gsg=’gksudo gedit’

Για να θυμάμαι το alias δίνω συνήθως τα αρχικά των λέξεων της κανονικής εντολής. Έτσι για να εγκαταστήσω πχ. το πακέτο axel, δίνω στην κονσόλα την εντολή:

agi axel

Για να κάνω edit το αρχείο fstab δίνω την εντολή:

gsg /etc/fstab

Συνήθως φροντίζω να κρατάω σε ένα αρχείο το κομμάτι του .bashrc που αναφέρεται σε συντομεύσεις που έχω δημιουργήσει και απλά το προσθέτω σε κάθε εγκατάσταση. Έτσι δεν τις γράφω κάθε φορά και τις θυμάμαι πιο εύκολα, μιας και δεν τις αλλάζω.

Οι δυνατότητες που μας δίνει η εντολή είναι πολλές και η χρήση της δεν σταματά στα απλά παραδείγματα που ανέφερα πιο πάνω. Η συνέχεια όμως, είναι συνάρτηση των αναγκών και γνώσεων του καθενός από μας, που χρησιμοποιεί την εντολή.

Advertisements

3 thoughts on “Δημιουργία Alias: μια χρήσιμη συνήθεια

 1. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη η αναφορά που κάνεις, γιατί γλυτώνει από αρκετό χρόνο και εκνευρισμό σε λάθη πληκτρολόγησης μακροσκελών εντολών…

  Για αυτή τη δουλειά έχω χρησιμοποιήσει με αρκετή ικανοποίηση το απέριττο εργαλείο QAliasEditor. Νομίζω καλύπτει τα βασικά.

 2. Δεν το ήξερα το προγραμματάκι. Το έβαλα μόλις όμως. Χρειάστηκε βέβαια να κατεβάσω καμμιά 20 MB …qtdevelοθήκες για να περάσει το qmake καθότι gtkεϊκόριτσο και το deb με ακατάλληλη για μένα αρχιτεκτονική, αλλά χαλάλι του. Μου άρεσε που κρατάει τα aliases σε ξεχωριστό αρχείο και απλά προσθέτει το αρχείο σαν source στο .bashrc.


  Δεν τόχα σκεφτεί να το κάνω από την αρχή έτσι και γω :blush:

 3. Το σημείωσα μιας και είναι… ελληνικής κατασκευής. Ο δημιουργός του είναι αυτός του KGRUBEditor. Δεν ασχολήθηκε βέβαια περισσότερο με τον QAliasEditor.

  Το μόνο του «μειονέκτημα» είναι το «κόλλημα» με το Qt και μετά το KDE toolkit. 😛

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s