3 τυχαία tips

Μου αρέσει να βρίσκω τρόπους ώστε να γίνονται διάφορες εργασίες, εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Τις περισσότερες φορές αρκεί μια ρύθμιση, μια εντολή ή ένα script για να γίνει αυτό.

Το πρώτο tip αφορά διανομές debian based, που χρησιμοποιούν το apt, το δεύτερο το περιβάλλον του gnome και ειδικά τον nautilus και το τρίτο είναι γενικό. Όπου υπάρχει τρόπος, η περιγραφή γίνεται με βάση το Ubuntu, γιατί αυτή τη διανομή χρησιμοποιώ.

1. build-dep: εύρεση εξαρτήσεων

Η διαδικασία που ακολουθούσα για να βρω τις απαραίτητες εξαρτήσεις για την εγκατάσταση οποιουδήποτε προγράμματος, από τον πηγαίο κώδικα, ήταν να εκτελώ την εντολή ./configure, να βρίσκω ποιό πακέτο ή βιβλιοθήκη λείπει, να την κάνω εγκατάσταση και μετά πάλι από την αρχή μέχρι να μη λείπει τίποτα. Έχει τύχει να τρέξω το configure πάνω από 15 φορές, σε κάποια ιδιαίτερα πακέτα. Αυτό, υπό συνθήκες, μπορούμε να το αποφύγουμε.

Βασικό είναι το πρόγραμμα που θέλουμε να εγκαταστήσουμε από πηγαίο κώδικα, να βρίσκεται στα repositories της διανομής μας. Αν ισχύει αυτό, μπορούμε να εγκαταστήσουμε όλες τις απαραίτητες εξαρτήσεις για τη δημιουργία του, με την εντολή:

sudo apt-get build-dep όνομα προγράμματος

Ο λόγος για να κάνουμε compile ένα πρόγραμμα που ήδη υπάρχει στη διανομή μας, μπορεί να είναι γιατί θέλουμε να εγκαταστήσουμε πιο νέα έκδοση ή να αλλάξουμε τις δυνατότητες που θα έχει, προσθέτοντας ή αλλάζοντας παραμέτρους.

2. Nautilus extensions

Συνήθιζα να προσθέτω δυνατότητες στο δεξί κλικ του nautilus, από την εποχή που έπρεπε τα scripts να γίνουν εκτελέσιμα και να τοποθετηθούν στον κατάλληλο φάκελο, με το χέρι. Τώρα πια τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και αρκεί η εγκατάσταση των προεκτάσεων που θέλουμε, μέσα από τον package manager της διανομής μας.

Υπάρχουν κάποια extensions που με έχουν βολέψει και τα εγκαθιστώ αμέσως μετά την εγκατάσταση του συστήματος:

 • nautilus-gksu: Προσθέτει την επιλογή Open as administrator. Κάνοντας δεξί κλικ στον φάκελο που θέλουμε να κάνουμε διαχείριση, αλλά δεν βρίσκεται στο home μας, θα μας ζητηθεί ο κωδικός μας και θα ανοίξει ο file manager με τα περιεχόμενα του φακέλου και δικαιώματα διαχειριστή.
 • nautilus-open-terminal: Προσθέτει την επιλογή Open in terminal επιτρέποντας να ανοίξουμε την κονσόλα σε οποιονδήποτε φάκελο, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε cd στη διαδρομή.
 • nautilus-wallpaper: Προσθέτει την επιλογή Set as wallpaper στα αρχεία εικόνας.
 • nautilus-image-converter: Επιτρέπει να κάνουμε μαζικό resize ή rotate σε αρχεία εικόνας, καθώς και να δημιουργήσουμε αντίγραφά τους.
 • nautilus-script-audio-convert: Προσθέτει τη δυνατότητα μετατροπής αρχείων ήχου μεταξύ διαφόρων τύπων, ανάμεσά τους: wav, ogg, mp3, flac ή wma.

3. Γρήγορη αναζήτηση στο ιστορικό του bash

Μερικές φορές χρησιμοποιούμε πολύπλοκες εντολές για να κάνουμε τη δουλειά μας, που μπορεί να είναι δύσκολο να τις θυμόμαστε και χρονοβόρο να τις πληκτρολογούμε. Χρησιμοποιώντας το πάνω βελάκι, ενώ βρισκόμαστε στην κονσόλα, βλέπουμε τις εντολές που έχουμε πληκτρολογήσει με τη σειρά προς τα πίσω. Αυτό όμως δεν είναι και τόσο βολικό αν ψάχνουμε μια εντολή που βρίσκεται πολύ πίσω στο ιστορικό.

Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να αλλάξουμε το mapping στα πλήκτρα Page Up και Page Down, ώστε αρχίζοντας να γράφουμε μερικά γράμματα από την αρχή της εντολής, με το Page Up να πηγαίνουμε στην προηγούμενη εντολή προς τα πίσω, που ξεκινούσε με αυτά τα γράμματα και στην επόμενη με το Page Down. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η προσθήκη στο αρχείο ~/.inputrc ή /etc/inputrc των παρακάτω σειρών:

“\e[5~”: history-search-backward
“\e[6~”: history-search-forward

Στο Ubuntu η καταχώρηση υπάρχει ήδη στο αρχείο /etc/inputrc και το μόνο που χρειάζεται είναι να αφαιρέσουμε το σύμβολο του σχόλιου (#) από την αρχή των αντίστοιχων σειρών.

Advertisements

8 thoughts on “3 τυχαία tips

 1. “\e[5~”: history-search-backward
  “\e[6~”: history-search-forward

  Στο Ubuntu η καταχώρηση υπάρχει ήδη στο αρχείο /etc/inputrc και το μόνο που χρειάζεται είναι να αφαιρέσουμε το σύμβολο του σχόλιου (#) από την αρχή των αντίστοιχων σειρών.

  Ναι, στο Ubuntu συνηθίζουν να επανεφευρίσκουν τον τροχό με άλλο χρώμα, αλλά δε χρειάζεται τόσο κόπος.

  Αν πατήσεις απλά «Ctrl-R» σε ένα default bash prompt θα δεις ότι ήδη παίζει αυτό χωρίς έξτρα «hacks» 🙂

 2. Πάτησα «post» πολύ γρήγορα. Κάτι άλλο που μπορεί να είναι «χρήσιμο» είναι το non-incremental search στο history, το οποίο στο default bash installation είναι bound σε:

  M-p (non-incremental-reverse-search-history)
  M-n (non-incremental-forward-search-history)

  Το «M-n» είναι Emacs-inspired τρόπος περιγραφής των πλήκτρων που γράφονται με το «Meta» modifier (ή και με το «Alt» στα περισσότερα συστήματα).

  Δοκίμασέ το. Σε ένα bash prompt με τα default key bindings γράψε:

  $ ls -ld foo*

  και πάτα RETURN. Ύστερα γράψε Alt-P και στο «:» prompt γράψε απλά foo και πάτα πάλι RETURN.

 3. Τα δοκιμάζω αμέσως.
  Αυτό με το Ctrl-R το είχα ξαναδεί και ή δεν αντιλαμβάνομαι σωστά τη λειτουργία του ή στο bash του ubu συμπεριφέρεται περίεργα.
  Το δεύτερο tip όμως δουλεύει μια χαρά.

  ξξ το πήρα και θα σε προμηθεύσω με το «υλικό» που ζητάς. Πρέπει όμως πρώτα να το αποκτήσω. :shifty:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s