Gnome: αναθέστε κάτι χρήσιμο στο πλήκτρο των Windows

Το Super key είναι το πλήκτρο με τα παράθυρα. Ενώ σε ένα υπολογιστή με windows χρησιμεύει να ανοίξει το Start menu, σε έναν υπολογιστή  με linux δεν κάνει τίποτα. Αυτό όμως αλλάζει εύκολα με διάφορους τρόπους και μπορούμε να του αναθέσουμε μια χρήσιμη λειτουργία.

Η ανάθεση μπορεί να γίνει ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούμε gnome, kde ή xfce, αλλά οι παρακάτω τρόποι αναφέρονται στο gnome.

Ο πιο εύκολος τρόπος, δεν χρειάζεται καν να γνωρίζουμε ποιο σύμβολο  αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο πλήκτρο, είναι να πάμε από System -> Preferences και να ανοίξουμε το Keyboard shortcuts. Εκεί μπορούμε να επιλέξουμε την εργασία που θέλουμε να κάνει και να πατήσουμε το πλήκτρο. Στην εικόνα έχω επιλέξει να ανοίγει την κονσόλα.

Ένας δεύτερος τρόπος, είναι να κάνουμε την αλλαγή μέσα από τον gconf-editor και τη διαδρομή apps -> metacity-> global keybindings. Εκεί επιλέγουμε πάλι τη λειτουργία που θέλουμε να εκτελεί και γράφουμε πια εμείς, το σύμβολο που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο πλήκτρο. Αυτό προϋποθέτει ότι γνωρίζουμε ποιό είναι.

Ένας τρίτος τρόπος είναι να κάνουμε την καταχώρηση μέσα από τη γραμμή εντολών. Χρειάζεται να ξέρουμε και την ονομασία της καταχώρησης που πρέπει να αλλάξουμε και το σύμβολο που πρέπει να βάλουμε. Στο δικό μου παράδειγμα γίνεται με τις παρακάτω εντολές:

fog@rage:~$ gconftool-2 -s -t string /apps/metacity/global_keybindings/run_command_terminal Super_L
fog@rage:~$ gconftool-2 -g /apps/metacity/global_keybindings/run_command_terminal
Super_L

Για να μάθουμε ποιό σύμβολο αντιστοιχεί σε κάθε πλήκτρο στο πληκτρολόγιό μας, χρησιμοποιούμε την εντολή xev. Γράφουμε την εντολή στην κονσόλα, περιμένουμε να σταματήσει η έξοδος και κατόπιν πατάμε το πλήκτρο που θέλουμε, εδώ το πλήκτρο με το σήμα των windows. Θα εμφανιστεί μια παράγραφος με διάφορα στοιχεία και ανάμεσά τους αυτό που μας ενδιαφέρει:

KeyPress event, serial 34, synthetic NO, window 0x4200001,
root 0x13b, subw 0x0, time 5193672, (-625,154), root:(475,998),
state 0x0, keycode 133 (keysym 0xffeb, Super_L), same_screen YES

Ουσιαστικά όλοι οι τρόποι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και κάνουν τις ίδιες αλλαγές. Ο πρώτος είναι υπεραρκετός για να κάνουμε την καταχώρηση που θέλουμε. Οι υπόλοιποι είναι απλά για να δούμε τι αλλάζει και που, όταν πατάμε ένα πλήκτρο στις ρυθμίσεις συντομεύσεων του πληκτρολογίου.

Σχολιάστε