Msi Wind Bios 1.09: update και overclocking

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η έκδοση 1.09 του bios για το Msi Wind. Ανάμεσα στις βελτιώσεις και στα χαρακτηριστικά που προσθέτει, ξεχωρίζουν οι δυνατότητες για overclocking, για μεγαλύτερη χρήση μνήμης από τη GPU, καθώς και η επιλογή να κάνουμε disable την onboard μνήμη και να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας, στο έξτρα slot.

Update μέσω Linux και FreeDOS:

Η αναβάθμιση του BIOS μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Είχα δοκιμάσει αναβάθμιση μέσω DOS. Η διαδικασία σε περίληψη είναι η εξής:

 • Μέσα από το Linux χρησιμοποίησα το Unetbootin και έφτιαξα ένα bootable usb flash χρησιμοποιώντας σαν λειτουργικό το FreeDOS, που το διαθέτει σαν επιλογή.
 • Κατέβασα την τελευταία έκδοση του BIOS και όταν τελείωσε η δημιουργία του bootable usb flash, αποσυμπίεσα σε αυτό τα περιεχόμενα του αρχείου με το νέο BIOS.
 • Αποσύνδεσα τη μπαταρία, σύνδεσα το msi wind στο ρεύμα και έκανα boot επιλέγοντας το usb flash
 • Όταν βρέθηκα στο DOS prompt έγραψα  flash.bat και πάτησα enter.
 • Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση και κατόπιν έκλεισα το wind και αποσύνδεσα το ρεύμα.
 • Σε μισό λεπτό έβαλα την μπαταρία, σύνδεσα το ρεύμα και έκανα boot στο λειτουργικό μου, ελέγχοντας πρώτα στο BIOS την έκδοσή του.

Update μέσω Windows:

Σήμερα νιώθοντας μια διάθεση για επικίνδυνες αποστολές, δοκίμασα την αναβάθμιση μέσα από τα windows όπως περιγράφεται εδώ. Η διαδικασία συνοπτικά έχει ως εξής:

 • Αναβαθμίζουμε τον System Control Manager στην τελευταία του έκδοση από εδώ. Κλείνουμε το wind, αποσυνδέουμε την μπαταρία*, συνδέουμε το ρεύμα και κάνουμε boot στα windows.
 • Κατεβάζουμε το πακέτο με το BIOS 1.09 από εδώ. Στο αρχείο περιέχεται και μια αλλαγμένη έκδοση του winflash, ώστε να αναβαθμίσουμε μέσα από το λειτουργικό.
 • Κλείνουμε το bluetooth, την ασύρματη κάρτα, αποσυνδέουμε εξωτερικούς δίσκους ή άλλα περιφερειακά και κλείνουμε προγράμματα που τρέχουν στο παρασκήνιο όπως antivirus, firewall και αναβαθμίσεις.
 • Αποσυμπιέζουμε τα περιεχόμενα του αρχείου που περιέχει το BIOS μέσα στο C και σε ένα φάκελο με το όνομα flash.
 • Από το Start->Run->cmd ξεκινάμε το dos prompt και πληκτρολογούμε τα παρακάτω:

  cd\
  cd flash
  runflash

 • Μόλις τελειώσει η διαδικασία και βρεθούμε ξανά στο prompt πληκτρολογούμε exit.
 • Σε αυτό το σημείο η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Κλείνουμε τον υπολογιστή, αποσυνδέουμε το ρεύμα, συνδέουμε την μπαταρία, ξανά το ρεύμα και ανοίγουμε να ελέγξουμε αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

* Λόγω έλλειψης ups δεν αφαιρώ την μπαταρία. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αναβάθμιση δεν έχω σίγουρα πληκτρολόγιο. Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό αλλά συμβαίνει κάθε φορά. Αν και ξέρω τι πρέπει να γίνει, πάντα υπάρχει μια δόση πανικού μέχρι να κλείσω τον υπολογιστή, αποσυνδέσω και συνδέσω ξανά την μπαταρία, ώστε να δουλέψει το πληκτρολόγιο.

Overclocking:

Όπως είπα στην αρχή, ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης είναι η δυνατότητα overclocking μέχρι και 24%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Atom επεξεργαστής από τη συχνότητα των 1,6MHz φτάνει ως τα 2MHz, σε τρία βήματα: 8%, 15% και 24%.

Η επιλογή του ποσοστού που θα επιλέξουμε, εξαρτάται από την ποιότητα της μνήμης που διαθέτουμε και την αύξηση θερμοκρασίας και κατανάλωσης που είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε.

Για να ανεβάσουμε τη συχνότητα του επεξεργαστή, πρέπει να μπούμε στο BIOS πατώντας, μόλις ανοίξουμε το wind, το Delete. Εκεί και στο tab Advanced επιλέγουμε το νούμερο που θέλουμε στο DOC percentage. Πάνω από αυτό βρίσκεται η επιλογή Speedstep η οποία καλό είναι να είναι ενεργοποιημένη. Σώζουμε με F10 και βγαίνουμε από το BIOS.

Το speedstep φροντίζει να κρατά τη συχνότητα του επεξεργαστή στη μισή από την ονομαστική τιμή, όταν αυτή δεν χρειάζεται, ώστε να αποφεύγεται η αύξηση θερμοκρασίας και η άσκοπη κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή που είχα από το cpu-z πριν την αύξηση της συχνότητας και σε κατάσταση ηρεμίας, ήταν 800Hz (1600/2). Η τιμή αύξησης που διάλεξα ήταν 15% και η οποία μου έδωσε σε κατάσταση ηρεμίας 928Hz που σημαίνει ότι ο επεξεργαστής μου, εαν χρειαστεί, φτάνει μέχρι 1,856MHz.

Αν θέλουμε να δούμε τις κανονικές τιμές, δεν έχουμε παρά να κάνουμε disable το stepspeed στο bios, κάτι που δεν με ενδιαφέρει καθώς όλα επέστρεψαν στις κανονικές τους τιμές μετά τη δοκιμή. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από αυτές και απλά ήθελα να δω πως γίνεται το overclocking.

Για να αλλάξουμε μεταξύ του κανονικού και του overclocked wind, χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα Fn+F10. Όταν βρισκόμαστε σε mode Turbo On, το φωτάκι στο κουμπί ενεργοποίησης του wind γίνεται κόκκινο. Σε mode Turbo Off παραμένει μπλε, ενώ αν αποσυνδεθούμε από το ρεύμα μπαίνει σε mode Eco, μειώνεται η φωτεινότητα της οθόνης, απενεργοποιείται το turbo και το φωτάκι γίνεται πράσινο.

Advertisements

13 thoughts on “Msi Wind Bios 1.09: update και overclocking

 1. Κάπου διάβασα ότι με την αναβάθμιση αυξάνεται ο θόρυβος που παράγεται από τον ανεμιστήρα του Wind. Αυτό που δεν έχω ξεκαθαρίσει (και γι αυτό δεν το έχω εγκαταστήσεις ακόμα) είναι εάν το νέο bios δίνει παραπάνω στροφές στον ανεμιστήρα ακόμα και σε νορμάλ κατάσταση ή εάν αυτό προκαλείται μόνο σε περιπτώσεις overclocking (πράγμα αναμενόμενο).

 2. Είναι δύσκολο να απαντήσω ξεκάθαρα. Ναι ο ανεμιστήρας δουλεύει με περισσοτερο θόρυβο σε περίπτωση overclocking. Σε κανονικές συνθήκες δεν έχω παρατηρήσει κάποια αλλαγή αλλά δεν έχω κάνει «ειδικές» μετρήσεις.

  Όντως κάποιοι λένε ότι δεν έχουν παρατηρήσει αλλαγή και άλλοι ότι είναι ελαφρά πιο θορυβώδης. Για μένα ο ανεμιστήρας του είναι λίγο πιο έντονος από ότι θάθελα και αυτό το ένιωθα από τη μέρα που το πήρα.

  Η κυρίαρχη αίσθηση είναι πώς κάποιες στιγμές δουλεύει με περισσότερο θόρυβο, αν κάνω κάτι απαιτητικό. Σε νορμάλ για μένα χρήση, δεν έχω παρατηρήσει κάποια αλλαγή που να με ενοχλήσει.

  Μπορείς να διαβάσεις και άλλες γνώμες εδώ. Ξέρω, δεν είναι ιδιαίτερη βοήθεια, αλλά είναι λίγο υποκειμενικό το θέμα αν δεν υπάρχουν νούμερα. 🙂

 3. ΟΚ, ευχαριστώ. 🙂

  Την προσωπική σου άποψη ήθελα για το εάν υπάρχει κάποια αισθητά ενοχλητική αλλαγή.

  Δεν αποκλείεται η αύξηση του θορύβου που αναφέρεται στο link που παρέθεσες να οφείλεται και στο «στέγνωμα» -από λάδι- του ανεμιστήρα αφού όπως λέει ο γράφων: «I have been running my Wind at a 24% overclock at times for 20 odd hours straight».

  Δοκιμάζειν, εστί κομπιουτερίζειν.. (θα έβαζα και το κατάλληλο smile, αυτό με τις ντομάτες, αλλά δεν ξέρω ακόμα πως) 🙂

 4. Τελικά πέρασα το φρεσκότατο (20/1) BIOS έκδοση 1.0Β που κατέβασα από εδώ με τη διαδικασία του bootable USB stick που δημιουργεί το Unetbootin και όλα είναι ΟΚ.

  Έβαλα και μία μπαταρία 6600 mAh η οποία με την πρώτη της φόρτιση και εντατική κατά διαστήματα χρήση άντεξε πάνω από 5 ώρες (Always On). 🙂

 5. Ωραία. 🙂
  Θα δω για τυχόν προβλήματα και changelog και θα προχωρήσω στην αναβάθμιση.

  Όμως το πολύ ενδιαφέρον εδώ είναι η μπαταρία. 5 ώρες; :w00t:
  Πληροφορίες; Αγορά από; Τιμή; Ονοματάκι; Το βαραίνει;
  Θέλω και γω (όχι που δε θάθελα :lookaround: )
  Είχα δει καποιες στο ebay αλλά είμαι λίγο διστακτική…

 6. BatteryUpgrade, Model Number: CS-MSU100DB. Τιμή αλμυρούτσικη €99, αλλά είναι η «καλή» μπαταρία, συμπεριλαμβάνονται έξοδα μεταφοράς και γενικά δεν πληρώνεις τίποτα έξτρα (φόρους κλπ).

  Είναι αυτή που δίνει και η MSI (ΟΕΜ) αφού, αυτή αναφέρεται ως κατασκευάστρια στις πληροφορίες που δίνει το λειτουργικό. Ήρθε σε 6 εργάσιμες ημέρες με συστημένο (παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου που δίνονται στο site και που ζητάει κάτι παραπάνω για registered mail).

  Η διαφορά στο βάρος είναι αισθητή αφού από περίπου 1 Kgr πάει στα 1.3 (αύξηση 30%) και παρότι γενικά είμαι αντίθετος στην αλλοίωση του βασικού χαρακτήρα ενός προϊόντος η συγκεκριμένη αναβάθμιση θεωρώ ότι πιο πολύ προσθέτει παρά αφαιρεί στις δυνατότητες χρήσης του.

 7. Ευχαριστώ πολύ. 🙂
  Η μπαταρία είναι το μοναδικό για μένα, μειονέκτημα του wind. Κάποια στιγμή πρέπει να κάνω την αγορά αν θέλω να το έχω φορητό και όχι ημισταθερό. Όταν θα είναι οι συνθήκες κατάλληλες ( :euro: ) θα την πάρω.

  Μόλις αναβάθμισα bios. Όλα δείχνουν οκ και στα 2 λειτουργικά. Με τη χρήση θα σιγουρευτώ.

 8. λοιπον καλησπερα κ απο εμενα. μιας κ επεσε στα ματια μου η σελιδα.. να προσθεσω μια ακομη πληροφορια.. σημερα μου ηρθε η μπαταρια μου.. η οποια ειναι 9 cell. τωρα για το ποσο κραταει.. δεν ξερω ακομη γιατι εχω μια θεωρια πως πριν την πρωτη φορτιση να αφηνω να αδειαζουν εντελως απο το αποθεμα ενεργειας που εχει απο το εργοστασιο.. κ ετσι ειμαι στις 3 .50 ωρεσ κ περιμενω.. μου λεει οτι θελει ακομη 3 και κατι .. θα δειξει.. λοιπον.. το αρνητικο ειναι οτι ναι εχει γινει πιο βαρυ το λαπτοπ.. το θετικο ειναι ομως πιο.. πως και η μπαταρια σαν πιο ογκωδης και μεγαλη το εχει ανασηκωσει κ μου εχει δωσει μια πολυ ωραια κλιση στο πληκτρολογιο κ βολευει οταν γραφουμε… αλλα κ επισης το βοηθαει να περνει αερα πλεον.. κ να μην ζεστενεται τοσο..σαν να υπαρχει μια βαση οπως βαζουν πολυ στα μεγαλα λαπτοπ.. αυταααααα απο μενα ..

  • @duck,
   με γειά η μπαταρία και …καλοφάγωτη.
   Τα νούμερα που λες είναι εντυπωσιακά. Αυτό που περιγράφεις, για τη θέση που παίρνει και την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, το καταλαβαίνω ακριβώς γιατί έχει μια τέτοια βάση το πιτσιρίκι μου που παιζει παιχνίδια, για να μην παίρνει φωτιά ο υπολογιστής του. Όντως είναι πιο βολικο το γράψιμο έτσι.

   Προς το παρόν η αγορά μπαταρίας αναβάλεται μιας και προέκυψαν άλλες υποχρεώσεις, αλλά ελπίζω κάποια στιγμή να …απελευθερώσω το wind μου.
   Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. 🙂

 9. καλα ειδα κατι λεξεις που εγραφα.. αλλα ηταν βραδυ κ εγραφα με το wind ξαπλα.. 🙂 🙂 να του βαλεις αν δεν το εχεις κανει 2 γιγα μνημης.. εγω τωρα μαλλον θα του βαλω δισκο στις 7200 στροφες να παει λιγο πιο γρηγορα.. κ σκεφτομαι και για touch οθονη μελλοντικα.. θα δειξει ομως.. οτι χρειαστεις κ μπορω να βοηθησω εδω ειμαι.. κ αγορασε την μπαταριουλα..

  • @duck,
   τα διάβασα πριν επιδράσει ο πρωινός καφές οπότε όλα μου φάνηκαν φυσιολογικά. 😛
   Με το που το πήρα του έβαλα τη μνήμη και πολύ γρήγορα άλλαξα και την κάρτα δικτύου ώστε να είμαι out of the box με το linux και για τις αποσυνδέσεις που είχα. Αν και στο δεύτερο είχα βρει αυτή τη λύση.

   Η οθόνη αφής θα πρέπει να είναι φοβερή εμπειρία στο msi, αλλά είναι πολύ έξω από τις τεχνικές μου γνώσεις. Πάαααρα πολύ. Αν το κάνεις όμως θα με ενδιέφεραν μερικές λεπτομέρειες, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να φέρει το μέλλον… :oh yes:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s