Custom Labels και Mount Points σε Partitions και Εξωτερικούς Δίσκους

Κάποτε τα πράγματα ήταν απλά. Ο υπολογιστής είχε ένα IDE δίσκο ή στην καλύτερη δύο και σε ειδικές περιπτώσεις ίσως χρησιμοποιούσαμε ένα usb flash disk ή εξωτερικό δίσκο.

Το fstab είχε αναφορές σε hda και hdb ενώ για τους τυχερούς και σε sda. Μετά ήρθαν οι sata δίσκοι, τα εξωτερικά φλασάκια έγιναν όσο συνηθισμένα ήταν πριν τα floppy drives, ενώ οι περισσότεροι από μας διαθέτουν 2-3 εξωτερικούς usb δίσκους.

Το fstab άρχισε να περνάει «δύσκολες» ώρες ενώ επιστρατεύτηκαν τρόποι και τεχνολογίες φρέσκες για να γίνουν τα πράγματα απλούστερα με εξωτικά ονόματα όπως uuid ή hal.

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν πολύ εύκολα τα πράγματα για μας, χωρίς να χρειάζεται να πειράζουμε το fstab. Αρκεί να συνδέσουμε μια εξωτερική συσκευή και σε λίγα δευτερόλεπτα, ανάλογα το είδος της, θα ανοίξει ο file manager ή θα ερωτηθούμε τι θέλουμε να κάνουμε. Με τον ίδιο τρόπο αν κάνουμε κλικ στην καταχώρηση ενός partition στην sidebar του ναυτίλου, το partition θα προσαρτηθεί και θα εμφανιστεί στο desktop.

Βέβαια τα πράγματα έγιναν εύκολα και απλά, αν δεν έχουμε κάποια παραπάνω απαίτηση πέρα από το να έχουμε απλή πρόσβαση στα δεδομένα μας. Αν όμως θέλουμε ο δίσκος ή το partition να έχει συγκεκριμένο όνομα ή αν θέλουμε κάποιος εξωτερικός δίσκος να έχει συγκεκριμένο σημείο προσάρτησης, χωρίς επέμβαση στο fstab και με όλη την ευκολία των αυτοματισμών, χρειάζεται και κάτι ακόμα.

Labels σε partitions και εξωτερικούς δίσκους:

Μου αρέσει οι δίσκοι μου να έχουν δικά τους ξεχωριστά ονόματα ώστε να τους αναγνωρίζω πιο εύκολα. Με τον ίδιο σκεπτικό θέλω τα partitions να έχουν αντιπροσωπευτικά ονόματα του λειτουργικού που περιέχουν ή των δεδομένων. Ονόματα όπως «317 GB Media», «32 GB Media» και «31.5 GB Media» δεν με βοηθάνε και πολύ.

Η πρώτη μας δουλειά είναι να βρούμε το όνομα της συσκευής που μας ενδιαφέρει, είτε πρόκειται για εξωτερικό δίσκο, είτε για partition. Μπορούμε με την εντολή: cat /proc/partitions ή ακόμα καλύτερα με την εντολή: sudo fdisk -l, να βρούμε όλες τις συσκευές του συστήματός μας και από κει το όνομα αυτής που μας ενδιαφέρει. Είτε γιατί είναι η μοναδική εξωτερική συσκευή μετά το σκληρό μας δίσκο, είτε γιατί την αναγνωρίσαμε από τη χωρητικότητα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μας βολεύει πχ. από το filesystem.

Στο παράδειγμά μου το partition είναι το sda7, το filesystem του ext3 και το Label που θέλω να έχει είναι Dune. Η εντολή που θα χρησιμοποιήσω είναι ως εξής:

sudo e2label /dev/sda7 Dune

Η γενική μορφή της εντολής για ext3 partitions είναι:

sudo e2label device name

Εαν η συσκευή που θέλουμε να ονομάσουμε είναι κάποιος εξωτερικός δίσκος με filesystem fat32 τότε η εντολή γίνεται της μορφής:

sudo mlabel -i device ::label

Για παράδειγμα αν θέλω στο φορητό μου mp3 player, που το σύστημά μου το βλέπει σαν sdh, να δώσω το όνομα Cube ή εντολή γίνεται:

sudo mlabel -i /dev/sdh -s ::Cube

Εαν το filesystem ήταν ntfs η εντολή θα είχε τη γενική μορφή:

sudo ntfslabel device label

Στο παραπάνω παράδειγμα θα γινόταν:

sudo ntfslabel /dev/sdh Cube

Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε φυσικά εγκαταστήσει το κατάλληλο πρόγραμμα, ανάλογα το filesystem που θέλουμε να ονομάσουμε. Περισσότερα εδώ:

fat16 και fat32 partitions -> mtools
ntfs partitions -> ntfsprogs.
ext2 ή ext3 partitions -> e2label.
reiserfs (v3) partitions -> reiserfstune

Επιλογή σταθερού mount point χωρίς τη χρήση του fstab:

Κάθε συσκευή που συνδέουμε στο σύστημά μας γίνεται αυτόματα προσάρτηση μέσα στο φάκελο /media και στον υποφάκελο disk, αν πρόκειται για την πρώτη μας εξωτερική συσκευή. Η δεύτερη στον υποφάκελο disk_1 κλπ. Αν την επόμενη φορά συνδέσουμε τις συσκευές με διαφορετική σειρά, η δεύτερη συσκευή  αυτή τη φορά θα γίνει προσάρτηση στον υποφάκελο disk.

Το παραπάνω δεν αποτελεί γενικά πρόβλημα ΕΚΤΟΣ από κάποιες περιπτώσεις. Έχω αντιμετωπίσει δύο τουλάχιστον. Η πρώτη είναι πως ο music player μου ψάχνει τη μουσική μου βιβλιοθήκη στον εξωτερικό δίσκο που είναι mount στο /disk. Αν όμως συνδέσω πρώτα το usb flash μου,  πάει αυτό στο disk και φυσικά ο player δεν βρίσκει τη μουσική μου. Η δεύτερη περίπτωση είναι με τον torrent client μου που ψάχνει τον φάκελο αποθήκευσης στο /media/disk_1 και δεν το βρίσκει πάντα, για το λόγο που ανέφερα παραπάνω.

Η λύση που έδωσα στο συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ως εξής:

Με τον τρόπο που περιέγραψα πιο πάνω, έδωσα αναγνωρίσιμα labels στις συσκευές μου. Κατόπιν κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιό τους: Properties -> Volume -> Settings και εκεί σαν mount point έδωσα το όνομα που έβαλα και στο label. Από δω και πέρα, κάθε φορά που θέλω μια συσκευή να γίνεται προσάρτηση σε μια συγκεκριμένη διαδρομή, ακολουθώ την παραπάνω διαδικασία. Το mount point είναι της μορφής: /media/label. Δίνω αυτή τη διαδρομή στα προγράμματα που με ενδιαφέρουν και δεν ανησυχώ για τη σειρά προσάρτησης πια.

Advertisements

2 thoughts on “Custom Labels και Mount Points σε Partitions και Εξωτερικούς Δίσκους

  1. Πολύ χρήσιμο post. Thanks.

    Το μόνο που με χαλάει είναι το ότι πρέπει να θυμάται κανείς το utility που ορίζει το label για κάθε filesystem. Θα μπορούσε ας πούμε να υπάρχει ένα πιο εύχρηστο πρόγραμμα, το οποίο θα αναγνώριζε το είδος του filesystem (εύκολο τεχνικά) και θα έκανε την αλλαγή στο label.

  2. Ευχαριστώ.
    Ναι υποθέτω ότι πρέπει να είναι πολύ εύκολο να γίνει ένα τέτοιο utility. Βέβαια δεν ξέρω πόσοι θα προτιμήσουν κάποια από τις μεθόδους που περιγράφω και όχι τη μόνιμη λύση με τη μέθοδο που περιγράφεις. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s