Ubuntu 8.10 και Macbook 4.1

Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του Ubuntu 8.10, βρήκα την ευκαιρία χθες να το εγκαταστήσω στο Macbook μου. Η διαδικασία αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Tα μόνα απαραίτητα για να ολοκληρωθεί είναι ένας υπολογιστής, το cd της διανομής και πρόσβαση σε ένα (ασύρματο) δίκτυο.

Η έκδοση του macbook είναι η 4.1 και οι μόνες ιδιαιτερότητες στο hardware είναι η ασύρματη κάρτα (broadcom 4328) και η isight κάμερα. Ο ήχος, τα ειδικά πλήκτρα καθώς και η δυνατότητα χρήσης 3D εφέ, είναι έτοιμα χωρίς καμμία πρόσθετη ενέργεια.

Τα partitions ήταν έτοιμα από την προηγούμενη εγκατάσταση καθώς και η εγκατάσταση του refit. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να επιλέξω στο πρώτο boot, μετά την εγκατάσταση, να γίνει σκανάρισμα των partitions και καταχώρηση τους ξανά.

Αυτό όμως που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, ήταν η παρουσία υποστήριξης για την ασύρματη κάρτα, μέσω των restricted modules. Αυτό σημαίνει ότι μετά την εγκατάσταση ενημερώθηκα για την ύπαρξη του οδηγού της κάρτας και ερωτήθηκα αν ήθελα να την ενεργοποιήσω. Στο επόμενο boot τα διαθέσιμα δίκτυα παρουσιάστηκαν κανονικά.

Για τη λειτουργία της isight χρειάζεται το firmware της, το οποίο υπάρχει στην εγκατάσταση του os x, καθώς και το πακέτο isight-firmware-tools. Για να το εγκαταστήσουμε προσθέτουμε τα repositories και ακολουθεί η συνηθισμένη διαδικασία:

sudo update
sudo apt-get install isight-firmware-tools

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα ερωτηθούμε για τη διαδρομή που βρίσκεται το firmware. Η προτεινόμενη είναι η σωστή, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε αν ισχύει όντως, ώστε να μη χρειαστεί να κάνουμε την μεταφορά του με το χέρι. Και η κάμερα λειτούργησε απροβλημάτιστα στο επόμενο boot.

Όλα τα συνηθισμένα πακέτα που προτιμώ, δούλεψαν όπως έπρεπε και χωρίς πρόσθετες ρυθμίσεις. Μόνη εξαίρεση το Skype, όπου για να έχω ήχο, χρειάστηκε στις ρυθμίσεις του να αλλάξω το Sound Out και Ringing σε pulse, από hdmi που ήταν αρχικά. Η επιλογή Sound In παρέμεινε HDA Intel (hw:Intel,0). Παράλληλα ενεργοποίησα το μικρόφωνο, στην καρτέλα Playback των ρυθμίσεων ήχου καθώς και στην καρτέλα Recording.

Η εγκατάσταση του λειτουργικού ολοκληρώθηκε σε 15 περίπου λεπτά. Άλλο τόσο πήρε η ενεργοποίηση της ασύρματης κάρτας, η προσθήκη τριών έξτρα repositories που χρησιμοποιώ, η επιλογή περίπου 20 πακέτων που εγκαθιστώ κάθε φορά, μαζί με την εγκατάστασή τους και το update του συστήματος.

Πέντε περίπου λεπτά κράτησε η αντιγραφή των ρυθμίσεών μου και των προφίλ μου, από το home του άλλου μου υπολογιστή. Άλλα τόσα η απενεργοποίηση κάποιων υπηρεσιών που δεν χρησιμοποιώ μαζί με τον ορισμό του φακέλου Public σαν κοινόχρηστο. Σε λιγότερο από 45 λεπτά, μια ώρα αν δεν έχουμε τις ρυθμίσεις μας έτοιμες, το σύστημα είναι έτοιμο, λειτουργικό και όπως ακριβώς το θέλουμε.

Advertisements

12 thoughts on “Ubuntu 8.10 και Macbook 4.1

 1. :blaf: Πώς δεν τόχα σκεφτεί νωρίτερα; Τι να πρωτοπρολάβει ο καημένος ο Santa; Άσε που τα πάει χάλια με τις νέες τεχνολογίες.
  Ας αρχίσουν τα κλικ :w00t:

  Παρακαλώ hom.

  ΥΓ. Έπιασες σχέσεις με Χαβάη και όλα είναι διπλά ή είσαι απλά βιαστικός βιαστικός; 😛

 2. mac os σε pc έβαλες; γράψε ένα άρθρο για αυτό σε παρακαλώ, όλη την νύχτα βασάνισα ποικιλοτρόπως και κατ’ επανάληψη τον σκληρό μου, αλλά τζίφος μέχρι 10.5..2 μετά το τέλος ..

 3. Είχα βάλει tiger στον pentium που είχα παλιότερα. Περίπου 2.5 χρόνια πριν. Η απάντηση στο αν γίνεται είναι «ναι» αλλά με προϋποθέσεις. Στην περίπτωσή μου ήμουν τυχερή γιατί το hardware ήταν σχεδόν συμβατό και είχα ήχο, σωστή ανάλυση οθόνης, ακόμα και ασύρματη κάρτα (chipset atheros).

  Κάθε οδηγός στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εντελώς συγκεκριμένος και για συγκεκριμένο hardware. Οδηγοί υπάρχουν ήδη, λίστες με συμβατό hardware επίσης, ενώ για παραπάνω βοήθεια και ερωτήσεις υπάρχει και το αντίστοιχο φόρουμ.

  Την εποχή που το έκανα συνέπεσε με τη μετάβαση της apple από ppc σε intel. Το μηχάνημα ήταν pentium 4 3.2GHz με 2GB ram, που θεωρητικά ήταν πιο αδύναμο από τον Core 2 Duo 2.4GHz του macbook που έχω τώρα, αλλά τα 6 δευτερόλεπτα που έκανε στον pentium το boot του tiger, δεν τάχω ξαναδεί από τότε. 😦

  Leopard δεν έχω δοκιμάσει, μετά απέκτησα mac :what:

 4. το hardware το πέτυχα, κατάφερα να το εγκαταστήσω αλλά είχα την 10.5.1 έκδοση. Πήγα και στην 10.5.2 επιτυχώς και δοκίμασα με την επόμενη.. τέλος κλείδωσε.. !!
  το θέμα είναι ότι χωρίς updates δεν έχει νόημα, καθότι όλα τα νέα προγράμματα θέλουν 10.5.4 τουλάχιστον και σίγουρα σε λίγο καιρό 10.5.7 κ.τ.λ. δεν μπορεί να είσαι έρμαιο του κάθε craker ..
  με λίγα λόγια Ανταλλάσσω pc super duper με imac 20″ οθόνη !! χε χε!
  Αυτή η apple φοβάται μην σταματήσουμε να αγοράζουμε τα μηχανήματα της…
  αυτά, είπα τον πόνο μου πάει πέρασε ..

 5. Η apple σε θέμα μηχανημάτων θα μπορούσε να είναι νούμερο 1 αλλά προφανώς δεν το θέλει (ιδιαίτερα). Ο λόγος μάλλον είναι γιατί τα apple fun boyz και girlz, αρέσκονται να νιώθουν ότι είναι ανώτερα λόγω μηχανήματος. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί αν το ίδιο μηχάνημα το είχαν άλλα δέκα άτομα γύρω τους. Είναι θέμα ψώνιου.

  Όσο καιρό έχω ασχοληθεί με την apple και μετά από 2 macbook, 1 mac mini και 1 ipod, έχω καταλήξει στο εξής: Η apple δίνει πανάκριβα, μέτρια μηχανήματα σε υπέροχες συσκευασίες. Αν ξέρεις ότι αυτό αγοράζεις και σου αρέσει οκ, αν νομίζεις ότι 1000 ευρώ είναι σούπερ χαμηλή τιμή για ένα macbook (τη στιγμή που ένα pc notebook στα ίδια λεφτά σε πάει στo φεγγάρι, αντί να θες και εξωτερικό μηχάνημα να γράψεις ένα dvd) τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

  Είπα και γω τον πόνο μου και ησύχασα, γιατί το μηχανήματα της apple, με σοβαρό hardware και με το σχεδιασμό που έχουν, αν ήταν νορμάλ σε τιμές θα ήταν market killers. Βέβαια τότε τα mac fun boyz θα έπρεπε να καλλιεργήσουν την προσωπικότητά τους για να ξεχωρίζουν και δεν θα αρκούσε μόνο το mac 😛

  ΥΓ. Mac χρησιμοποιούν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και γω. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Απλά τη μανία του θείου Στηβ για μυστικισμό, κλειστές πόρτες, ψηλές τιμές μόνο για το look, πατέντες κλπ. τη συντηρεί μια συγκεκριμένη ομάδα χρηστών. Αυτοί που θεωρούν τον υπολογιστή τους σύμβολο δικής τους ανωτερότητας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s