Δικτυακός εκτυπωτής σε Ubuntu 8.10

Πρόσφατα, μετά από ένα φορμάτ σε έναν υπολογιστή με windows, προσπάθησα να τον συνδέσω με το δικτυακό μου εκτυπωτή. Η προσπάθεια είχε επαναληφθεί πριν περίπου ένα χρόνο, χωρίς επιτυχία. Το ίδιο συνέβη ξανά.

Η γνωστή ιστορία. Ο «μάγος» ξεκινά και ρωτάει αν έχω τοπικό, δικτυακό και πάει λέγοντας, εκτυπωτή. Επιλέγω δικτυακό και μόλις του δώσω τη διεύθυνση, μου πετάει το χαριτωμένο μήνυμα ότι δεν υπάρχει δικτυακός υπολογιστής σε αυτή τη διεύθυνση, όποια επιλογή ή τρόπο  γραφής και να δοκιμάσω. Φυσικά την ίδια στιγμή βρίσκομαι στη σελίδα των ρυθμίσεών του μέσω browser, από τον ΙΔΙΟ υπολογιστή.

Δε θα ασχοληθώ άλλο με τα «φιλικά προς το χρήστη» windows και θα συνεχίσω να τυπώνω μέσω του Ubuntu, κάνοντας κοινόχρηστο τον εκτυπωτή. Με την ευκαιρία όμως, θα περιγράψω την αντίστοιχη διαδικασία στο Ubuntu, αν και προσωπικά τη θεωρώ την ευκολότερη ρύθμιση σε οτιδήποτε έχω δοκιμάσει ως τώρα.

Ο εκτυπωτής μου είναι ο HP Color LaserJet 2600n, βρίσκεται συνδεμένος στο router μου και έχω επιλέξει να έχει σταθερή ip και όχι να παίρνει μέσω dhcp. Οι διάφορες ρυθμίσεις και η πρόσβαση στο web interface σε κάθε εκτυπωτή περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης, έτσι δεν αναφέρω κάτι περισσότερο σχετικά.

 • Η εγκατάσταση γίνεται μέσω του System -> Administration -> Printing. Επιλέγουμε New και ξεκινάει το ψάξιμο για εκτυπωτή. Σε δευτερόλεπτα, αν έχετε κάνει τις συνδέσεις σωστά, εμφανίζεται το παράθυρο όπου δείχνει τον εκτυπωτή και την ip του.

 • Πατάμε Forward και στο παράθυρο που εμφανίζεται ελέγχουμε αν έχει αναγνωριστεί σωστά η μάρκα και το μοντέλο του εκτυπωτή. Στην περίπτωσή μου ήταν αυτά που έπρεπε.

 • Συνεχίζουμε πατώντας Forward και ελέγχουμε ξανά αν προτείνει το σωστό driver. Και αυτή η επιλογή ήταν η σωστή.

 • Στην τελευταία σελίδα, αν θέλουμε, δίνουμε όνομα στον εκτυπωτή και περιγραφή ή απλά αφήνουμε τα default. Πατάμε Apply και τελειώσαμε.

Δε χρειάζεται να ξέρουμε αν ο εκτυπωτής είναι δικτυακός ή τοπικός, ποιά είναι η διεύθυνσή του, το μοντέλο του ή η μάρκα του, όλα θα ρυθμιστούν μόνα τους. Βέβαια τα παραπάνω καλό είναι να τα γνωρίζουμε για να είμαστε σίγουροι ότι αναγνωρίστηκαν σωστά. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι  στο linux η όλη διαδικασία απαιτεί από μας μερικά μόνο κλικ.

Advertisements

18 thoughts on “Δικτυακός εκτυπωτής σε Ubuntu 8.10

 1. αμα είσαι hardcore hacker βάζεις win και παλεύεις
  οχι linux και άλλα που τα ρυθμίζεις με 2 κλικ

  Υγ
  το μικρό σου πρέπει να γίνει ο επόμενος Rocco Siffredi αλλά είναι πολυ μικρό για να ξέρει :shifty: 😛

 2. E χμ stav εκείνον το firewire δίσκο… ακόμα θυμάμαι τον αγώνα να τον δουν. Τελικά τον έβαλα στο linux και ησύχασα. :secret:

  ξξ μέσα στο μυαλό μου είσαι. Σκεφτόμουν εκείνη την ώρα: «Πω πω ξεφτίλα. :blaf: Οι uber hackers παλεύουν να βάλουν εκτυπωτή στα windows και μεις πατάμε Forward» 😛

  ΥΓ. Και συ βλέπω δε στερείσαι σφαιρικής μόρφωσης 🙄

 3. …μιας και απ’ ότι θυμάμαι πρέπει να έχω σχολιάσει πάντα από windows, περιμένω τις κάμψεις σας. Btw, τέτοιο πρόβλημα (net printer) δεν μου έκατσε ποτέ σε win αλλά εκείνο το μπέρδεμα με τους εκτυπωτές USB δεν έχει όριο… φρικάρει και τον πιο ψύχραιμο hacker.

 4. Ίδια κατάσταση και σε μένα, με XP και laser δικτυακό HP. Σε Vista όμως που ο driver υπάρχει κανονικά στο λειτουργικό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οπότε η αντίστοιχη σύγκριση θα ήταν να πάρετε το Suse 6 (ή όποιο υπήρχε το 2001) και να μου πειτε αν θα τα καταφέρετε! 🙂

  Και για να κάνουμε τα πράγματα δίκαια, τον εκτυπωτή τον βάλαμε. Γιατί πείτε μου τώρα πως θα κάνω το back του ποντικιού μου να παίξει με 2 κλικ? Διότι εφαγα σήμερα ένα 10 λεπτό, άρχισα να πειράζω το xorg.conf και κατέληξα να μη μπορώ να ανοιξω τον xserver και να παίζω με vi… User friendly καταστάσεις! Πως είπαμε κάνω save το αρχείο στο vi?? 🙂

 5. 😯 Έχει πέρει μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι νόμιζα. Η ατάκα «Αν ήταν ανοιχτός ο driver θα υπήρχε στον kernel και θα δούλευε πιο εύκολα στο linux. Θα έπαιζε στα win χωρίς το μαγικό cdάκι; » χρησιμοποιείται διαμορφωμένη πια στα windows. 😀

  Για να είμαστε δίκαιοι όμως: Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις πιο εύκολα στα windows (πολύ λιγότερα συγκριτικα με το παρελθόν, σε σχέση με το linux) και πράγματα που μπορείς να κάνεις καλύτερα και ευκολότερα πια με το linux.

  Για κάποιον που έχει μια στοιχειώδη γνώση και των 2 λειτουργικών όμως, κατά τη γνώμη μου, μπορεί πιο εύκολα να κάνει πια τη δουλειά του με το linux παρά με τα windows. Φυσικά όταν λέω «δουλειά», δεν εννοώ κάποια εργασία που το software της απαιτεί συγκεκριμένο λειτουργικό. Αυτό είναι άλλο θέμα και όχι δυνατοτήτων linux ή windows.

  Όσο για το vi… ποιός ο λόγος να τον χρησιμοποιήσει κάποιος καινούριος στο linux, αν δεν έχει διάθεση να μάθει τις βασικές του εντολές; Ακόμα και να χρειαστεί να γράψει σε text based περιβάλλον, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι πιο εύκολο. πχ. nano όπου ότι χρειάζεται να κάνει, το λέει από κάτω.

  Είναι σα να βάζουμε στα μείον των windows ότι κάποιος νέος χρήστης δεν μπορεί, χωρίς να διαβάσει ή να μάθει, να κάνει καταχωρήσεις κλειδιών στη registry, γράφοντας αρχεία reg. Αν δεν θέλει να το μάθει ή το βρίσκει δύσκολο, ας βρει έτοιμα patch ή ας χρησιμοποιήσει εργαλεία που τα καταχωρούν με την επιλογή ενός check box.

  ΥΓ. Για την ιστορία ο υπολογιστής αυτός είχε από τη μαμά του vista. Η χρήση του θα ήταν για windows και γω δεν είχα ΚΑΜΜΙΑ όρεξη να κάνω format, οπότε με αυτά ήταν για καιρό. Δεν άντεξα όμως τη γκρίνια: «ααα δεν μου παίζει αυτό», «ααα μου κολλάει το άλλο» και τούβαλα τα αρχαία xp. Σε αυτό τον υπολογιστή οφείλεται ο παρακάτω διάλογος μεταξύ εμένα και ενός από τα πιτσιρίκια μου:

  -Ξανακόλλησε το παιχνίδι, μπλε οθόνη τι θα γίνει;
  -Βάλε κάποιο άλλο και άσε με, δε φορμάρω windows
  -Έβαλα άλλο και σέρνεται
  -Βάλε κάτι πιο ελαφρύ και βολέψου
  -Έλεος Ειρήνη, πόσο πιο ελαφρύ; Τι να παίξω πια; Notepad;

  Ε με αυτό κέρδισε το format του 😀
  :blol:

 6. Papajohn, η σωστή απάντηση για να σώσεις ένα αρχείο στο vi είναι, φυσικά:

  (1) Πατάς ^Z
  (2) Γράφεις «pkill vi»
  (3) Ανοίγεις το αρχείο με Emacs, που έχει menu File -> Save 😛

  @fog: Color Laserjet, wtf? Πόσο τον πήρες είπαμε; 🙂

  keramida’s last blog post..Oddmuse Wiki in Greek

 7. Emacs 🙄
  Αν δεν είχε δικό του ψυχολόγο να με στηρίζει θα με είχε στείλει για ψυχοφάρμακα :harhar:

  Όσο για τον Laserjet… τον έχω κάνα χρόνο και βέβαια δεν τον πήρα εγώ. 🙄
  Μου ήρθε σα δώρο. Σαν καλό παιδί που είμαι 😈 από τότε που έβαλα γρήγορο και ασύρματο internet, δίνω στην πολυκατοικία σε όσους μπορούν να πιάσουν.
  (Δεν είμαι τόσο μεγαλόψυχη, απλά κανείς δεν είναι heavy user :secret: )

  Εκτός λοιπόν από καλή και μεγαλόψυχη, είμαι και υπεράνω χρημάτων (όλο και κάπου θα χρειαστεί να τους τρέξω, σκέφτηκα ανιδιοτελώς :secret: ) και δεν θέλησα να συνεισφέρουν στη σύνδεση.

  Ε κάποια στιγμή μου έσκασαν τον εκτυπωτή δώρο και με άφησαν ξερή. :yes:

 8. Ωραια, πειτε μου τωρα πως θα φτιαξω το ποντικι μου με δυο κλικ…! 🙂

  Btw, η κατασταση με τους drivers σε win ειναι ετσι 10ετιες τωρα, δεν εχει αλλαξει κατι. Οτι hardware υπαρχει μεχρι να βγει μια εκδοση win παιζει συνηθως μια χαρα χωρις cd κατασκευαστη ασχετως ανοιχτου η κλειστου οδηγου. Για νεοτερες συσκευες, βαζεις το δισκακι και τελος. Δε καταλαβαινω το linuxοαστειο..! 🙂

  Papajohn’s last blog post..Ηλιοβασίλεμα στο Hyde Park

 9. Papajohn: Το «βάζεις το δισκάκι και τέλος» σαν φράση σηκώνει αρκετή συζήτηση. Είναι αυτό (οι drivers τρίτων κατασκευαστών) από τους βασικότερους παράγοντες αποσταθεροποίησης του συστήματος. Μπορεί να παίξει μεν, το πως είναι το θέμα. Τυπικοί «παραβάτες» τα TV tuners.
  Επίσης, μου έχει τύχει να πετάει BSoD driver ενσωματωμένος στα windows. Και όχι μια φορά, κατα τύχη. Κάθε φορά που προσπάθησα να συνδέσω τη συγκεκριμένη συσκευή στο συγκεκριμένο PC…
  Φυσικά αυτό δεν συγκρίνεται με την κατάσταση στο Linux όπου αν δεν έχει ενσωματωμένο, πρέπει να έχεις συνδιασμένες δυνάμεις από Χουντίνι και Γιούρι Γκέλλερ (για όσους πιστεύουν σε κάτι τέτοια έστω) για να το κάνεις να παίξει.
  Και ναι, υπερβάλλω κάπως :harhar:

  stavrosg’s last blog post..Το παν είναι να είσαι περιγραφικός.

 10. Εχεις φυσικα απολυτο δικιο, το συνδευτικο software των win drivers ειναι συνηθως το χειροτερο κομματι του win οικοσυστηματος. Αλλα για να βρεις build in driver που να κολλαει θελει πολυ τυχη. Βασικα αν θα επρεπε να κανει κατι η MS αυτο ειναι να δωσει ενα μηχανισμο εγκαταστασης μονο του driver χωρις αλλο λογισμικο, που να ειναι απλουστερος απο το manually εντοπισμο των inf.

  Πισω στο αλλο στρατοπεδο, μπορει κανεις να μου πει πως θα φτιαξω το back του ποντικιου? 🙂 Διοτι αν ειχα επιλογη να εγκαταστησω logitech crapware και το ποντικι να παιξει με 2 κλικ θα το εκανα διχως δευτερη σκεψη. Στο εναλλακτικο σεναριο του xorg βγαζω σπυρια…

  Papajohn’s last blog post..Ηλιοβασίλεμα στο Hyde Park

 11. papajohn θα χρειαστεί να μας πεις λίιιιιγο περισσότερες λεπτομέρειες για το ποντίκι, και νομίζω πως τα σχόλια σε ένα weblog post δεν είναι ακριβώς το καλύτερο μέσο για τεχνική υποστήριξη.

  Προσωπικά σου προτείνω ένα post στο forum του HELLUG (1) ή σε κάποια λίστα σαν την linux-greek-users (2).

  (1) http://forum.hellug.gr/

  (2) http://lists.hellug.gr/mailman/listinfo/linux-greek-users

  keramida’s last blog post..Oddmuse Wiki in Greek

 12. Καταγγέλλω δημόσια το wordpress software ότι πέταξε τα ψευτο-XML tags
  μου που ήταν αστεία. Ούτε preview έχει να δώ τι θα βγάλει.

  Να προσθέσω οτι στην παραπάνω φωτο, υπάρχει και το απαραίτητο Emacs Gadget, το space cadet keyboard 🙂

  ( και φυσικά μην πώ τους κινδύνους του Emacs. Ένα λάθος key combo και θα έχεις αυτό το αποτέλεσμα: http://photos3.flickr.com/3763527_9e9e0ddfe0_m.jpg )

  (yeah, i’m a troll)

  arcanum’s last blog post..Django CSRF tag for AJAX POST calls.

 13. Μια φορά ένας φίλος με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε ακριβώς το παρακάτω:
  -Πώς είναι εκείνη η …βρισιά που γράφουμε για να βγούμε απ’ το vi? 😛

  ΥΓ. Βασικά ήθελα να διακόψω αυτο το σερί ποιότητας μεταξύ gentoo και freebsd με λίγο n00buntu… Δε θα τρολιάζετε μόνοι σας. :shifty:

  Κώστα μεγειά η μύτη 🙄

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s