ipod Hacking: 5G video to ipod touch

Η τελευταία φορά που πειραματίστηκα με το ipod μου, ήταν πριν μερικούς μήνες όταν του έβαλα Rockbox. Όλο αυτό το διάστημα το είχα dual boot μεταξύ rockbox και original apple firmware, μέχρι προχθές που αποφάσισα να πειράξω το δεύτερο.

Οι επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν σε αυτό είναι εμφανισιακές και γίνονται με τη βοήθεια προγράμματος που μας επιτρέπει, με σχετικά εύκολο τρόπο, να κάνουμε τα παρακάτω:

 1. Να κρατήσουμε backup το αυθεντικό firmware.
 2. Να αλλάξουμε τα στοιχεία που θέλουμε, πχ. εικόνες, γραμματοσειρες κλπ. ή να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα θέματα, για το σκοπό αυτό.
 3. Να περάσουμε το custom firmware στο ipod μας.

ipw

Το πρόγραμμα ονομάζεται ipodwizard και χρησιμοποιείται μέσω windows. Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση του υπάρχουν εδώ. Πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση, πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής:

 • Η άδεια χρήσης σχετικά με το firmware του ipod δεν επιτρέπει να το δημοσιεύσουμε, οπότε το κρατάμε backup για προσωπική μας χρήση.
 • Ελέγχουμε αν το ipod που διαθέτουμε μπορεί να τροποποιηθεί και σιγουρευόμαστε ότι ΔΕΝ ανήκει στην κατηγορία όσων δεν υποστηρίζονται.
 • Διαβάζουμε οδηγίες, faq και κυρίως μεθόδους troubleshooting για την ώρα την κακιά, ώστε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε.
 • Οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σχετικά με το firmware, δεν καταστρέφει τη συσκευή μας.
 • Αυτού του είδους οι επεμβάσεις καταστρέφουν την εγγύηση, αν και υπάρχουν τρόποι να επαναφέρουμε τη συσκευή μας στην αρχική της κατάσταση.

icons

Η πρώτη μου προσπάθεια κατέληξε σε προβληματικό firmware. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει το ipod σε μια ατέρμονη λούπα προσπαθώντας να ξεκινήσει. Παράλληλα δεν αναγνωρίζονταν από τον υπολογιστή και δεν είχα δυνατότητα να μπω σε rockbox.  Η λύση ήταν να μπω σε disk mode, να αναγνωριστεί δηλαδή από τον υπολογιστή σαν εξωτερικός σκληρός δίσκος και έτσι να μπορέσω μέσω του ipodwizard να φορτώσω ξανά το original firmware, που ΕΙΧΑ κρατήσει back up, ώστε να ξεκινήσω τη δεύτερη προσπάθεια.

5gtotouch

Η αλλαγή που επέλεξα να κάνω ήταν να δώσω στο 5G video ipod μου την εμφάνιση του ipod touch. Μια παραλλαγή της εμφάνισης που είχε παρουσιάσει το gizmodo, μιας και δεν μου άρεσε το λευκό μενού, τύπου classic, στη μισή οθόνη.  Τα «υλικά» που χρειάστηκα ήταν:

 • ipodwizard
 • τροποποιημένο firmware, κατάλληλο για ipod 5G μαζί τα αντίστοιχα resources, από εδώ
 • δέκα λεπτά προσεχτικών επεμβάσεων

Ο τρόπος που βάζουμε τα διάφορα στοιχεία στο firmware περιγράφεται εδώ, ενώ ΠΟΛΥ σημαντική είναι η διαδικασία αποσύνδεσης της συσκευής μας. Όταν τελειώσουμε τις τροποποιήσεις και περάσουμε το custom firmware στη συσκευή μας, κάνουμε ασφαλή κατάργηση αλλά ΔΕΝ την αποσυνδέουμε. Περιμένουμε να κάνει επανεκκίνηση και να αναγνωριστεί ξανά από τον υπολογιστή. Μετά κάνουμε άλλη μια φορά ασφαλή κατάργηση και τότε είναι έτοιμη για αποσύνδεση. Στο επόμενο boot βρισκόμαστε, αν όλα έχουν πάει καλά, στο περιβάλλον που δημιουργήσαμε.

5gtotouch_settings

Η διαδικασία μου έφερε μνήμες και συγκινήσεις από την εποχή των windows και των επεμβάσεών μου σε αυτά,  μέσω Resource Hacker. Παράλληλα έμαθα καινούρια πράγματα και δοκίμασα νέες τεχνικές, ενώ η φρέσκια εμφάνιση του ipod μου αρέσει πάρα πολύ και ανανέωσε το ενδιαφέρον μου γι αυτό. Σε γενικές γραμμές ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

2 thoughts on “ipod Hacking: 5G video to ipod touch

  • @homunculus,
   ευχαριστώ. 🙂

   Το ipod είναι, κατά τη γνώμη μου, υπερεκτιμημένο. Αν είχε τη μισή τιμή από αυτή που έχει το κάθε μοντέλο, τότε ναι, θα άξιζε το κάθε λεπτό. Έχω ευχαριστηθεί κάτι όμως πολύ και αυτό είναι η δυνατότητα να το «πειράζω». Πολύ περισσότερο από το να ακούω μουσική από αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s