HP Mobile Internet Software: Ubuntu Inside

Η Hewlett Packard δημιούργησε μια custom έκδοση Ubuntu ειδικά σχεδιασμένη για netbooks και συγκεκριμένα για το μοντέλο HP Mini 1000 Mi (Mobile Internet). Η έκδοση βασίζεται στο Ubuntu 8.04 και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια προγράμματα.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη έκδοση να ξεχωρίζει είναι η εμφάνισή της,  η οποία είναι διαφορετική όχι μόνο από αυτή του Ubuntu, αλλά και από αυτή του Ubuntu Netbook Remix. Η βασική επιφάνεια εργασίας αποτελείται από μια λίστα με αγαπημένους διαδικτυακούς τόπους, συντομεύσεις στη μουσική και τις φωτογραφίες μας, γρήγορη πρόσβαση στα email καθώς και μια γραμμή διεθύνσεων και αναζήτησης.

interface

Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν δύο μεγάλα κουμπιά τα οποία μας δίνουν εύκολη πρόσβαση στις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει, καθώς και σε αυτές που εκτελούνται τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι εφαρμογές είναι χωρισμένες σε κατηγορίες ώστε να έχουμε γρήγορη πρόσβαση σε αυτές: Internet, Media, Utilities, Work, Play και All.

Στη δεξιά πλευρά και στο επάνω μέρος της οθόνης,  υπάρχει πρόσβαση στον file manager, στις ρυθμίσεις του συστήματος καθώς και δυνατότητα αποσύνδεσης. Η HP έχει προσθέσει τον MediaStyle, έναν δικό της media player που θυμίζει FrontRow και Elisa. Ο MediaStyle διαθέτει ένα περιβάλον που καλύπτει όλη την οθόνη και προσφέρει εύκολη περιήγηση σε μουσική, video και φωτογραφίες.

settings

Όπως και στο Ubuntu Netbook Remix, η βασική διαφορά της έκδοσης από το Ubuntu 8.04 είναι η εμφάνιση και το περιβάλλον με το οποίο έρχεται σε επαφή ο χρήστης. Το βασικό χρώμα είναι το μαύρο και έχει κάποιες λεπτομέρειες μπλε και γκρι. Το θέμα ονομάζεται glassy-bleu και μπορούμε να το εγκαταστήσουμε από τα πακέτα deb που υπάρχουν στα repositories της HP.

Από εδώ χρειαζόμαστε τα πακέτα: Glassy Blue Theme, Wallpapers, Firefox skin και TrueType Fonts.

Αφού τα εγκαταστήσουμε, επιλέγουμε από τις ρυθμίσεις εμφάνισης (System > Preferences > Appearance) το θέμα glassy blue, αλλάζουμε τις γραμματοσειρές επιλέγοντας την Luzsans και το wallpaper της HP και τέλος επιλέγουμε στον firefox το αντίστοιχο θέμα. Με αυτή τη διαδικασία έχουμε την εμφάνιση glassy-bleu αλλά όχι το περιβάλλον εργασίας του MI Software.

glassy-bleu

Αν θέλουμε να έχουμε και το περιβάλλον, χρειάζονται άλλα δύο πακέτα. Το Favorite Websites, υπεύθυνο για την τοποθέτηση των αγαπημένων μας bookmarks στην επιφάνεια εργασίας, το οποίο προσθέτει μια καρδιά στον firefox γι αυτή τη δουλεια, καθώς και το πακέτο harbour-launcher. Αυτό είναι υπεύθυνο για το ιδιαίτερο περιβάλλον του MI Software.

Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα πακέτα που κάνουν για όλες τις αρχιτεκτονικές, το συγκεκριμένο είναι για ειδικά για lpia (Low Power on Intel Architecture) και χρειάζεται να εγκατασταθεί με ειδικό τρόπο, για να μην πάρουμε σφάλμα για λάθος αρχιτεκτονική. Για την εγκατάσταση δίνουμε στην κοσνόλα την παρακάτω εντολή:

sudo dpkg -i –force-architecture –force-depends harbour-launcher_0.78.3_lpia.deb

Μετά την εγκατάσταση  καταχωρούμε τον harbour-launcher στα προγράμματα που ξεκινούν όταν κάνουμε login από το System > Preferences > Sessions. Αν θέλουμε όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εμφάνιση και αίσθηση, χρειάζεται να αφαιρέσουμε το panel και να εγκαταστήσουμε το αντίστοιχο θέμα για thunderbird καθώς και τον Elisa media player, ο οποίος βρίσκεται στα repositories.

browser

Έκανα τη δοκιμή στο msi wind και σε Ubuntu 8.10. Το περιβάλλον είναι όμορφο και λειτουργικό αλλά η εγκατάσταση του harbour-launcher με force, δεν είναι ότι καλύτερο. Το μόνο που παρατήρησα βέβαια ήταν αυξημένη χρήση του επεξεργαστή, την περισσότερη ώρα ήταν στα 1.6GHz σε αντίθεση με τα 800GHz που είναι συνήθως σε ηρεμία στην εγκατάστασή μου, αλλά αυτό αρκεί για να προτιμήσω μόνο το θέμα και όχι τον launcher προς το παρόν.

7 thoughts on “HP Mobile Internet Software: Ubuntu Inside

 1. Μέσα στο θέμα σας βρίσκω 🙄
  Ας βάζατε τουλάχιστον κάτι τέτοιο :what:

  httpv://www.youtube.com/watch?v=kC-LjLqC4Ts

  Είπα να βάλω τη διασκευή του Jono Bacon αλλά δεν αντέχετε τα σκληρά μέταλλα. :oh no:

 2. Καλό… αλλά πολύ μαύρο για NetBook. Θα προτιμούσα να σεβαστούν κάποια HIG π.χ. του Netbook Remix που θέτει η «μαμά» εταιρεία… παρά να το ξεχειλώσουν… Τι να πω… Τελικά… έκαναν κάποια μεγάλη έρευνα αγορές και είδαν ότι… ΑΥΤΟ το GUI θέλει ο πελάτης ? Αλλά τι να πεις… από τότε που οι προγραμματιστές με έλλειψη καλαισθησίας και οι Manager με αχρωματοψία (μόνο πράσινο του $$$ βλέπουν) παραγκώνισαν τους ART Designers… αυτά είναι τα αποτελέσματα…

  P.S. Άραγε το KDE4… πως φαίνεται σε NetBook ?? 😛

  cortexlinux’s last blog post..Εγκατάσταση του WordPress σε εικονικό Server

 3. Το συγκεκριμένο θέμα δείχνει πολύ όμορφο, για τα γούστα μου τουλάχιστον, αλλά μετά από λίγο σε κουράζει. Ότι θέμα ή εμφάνιση να βάλουν πάντως, σε κάποιους δε θα αρέσει. Είναι υπερβολικα δύσκολο να αρέσει κάτι σε όλους. Ακόμα και να υπάρχει τέτοιο πράμα κάποιοι θα πουν ότι είναι άσχημο, έστω για αντίδραση. 😛

  KDE4 σε netbook δυσκολεύομαι να φανταστώ. Σίγουρα όμως με κάποιες επεμβάσεις και αλλαγές μεγεθών κυρίως, θα μπορεί άνετα να το έχει κάποιος που το προτιμάει σαν περιβάλλον.

 4. Το σκούρο με μέτρο δεν κουράζει τα μάτια. Πχ

  Επίσης μπράβο στην hp για το πολύ καλαίσθητο customization. H κίνηση και μόνο δείχνει ότι ενδιαφέρεται. Τώρα αν κάποιοι έχουν περίεργα γούστα δικό τους πρόβλημα. ΒΤW άλλη δυσκολία έχει να εχεις όμορφο desktop σε 1680 και άλλο σε 1024…

  homunculus’s last blog post..Excellent Free Greek Fonts!
  :: backpacker ::

 5. Βρήκα αυτό το σχετικό howto το οποίο περιέχει και αναλυτικές οδηγίες για την προσθήκη των εικόνων και των bookmarks στην επιφάνεια εργασίας. Έτσι το σύνολο γίνεται πιο ολοκληρωμένο. 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s