Canon Powershot SX10 IS: υπέρ, κατά και λίγη παράνοια

Εδώ και λίγες μέρες παρέλαβα τη νέα μου φωτογραφική μηχανή. Προς το παρόν έδωσα περισσότερο βάρος στο να μάθω το χειρισμό και τις δυνατότητές της παρά να βγάλω φωτογραφίες. Όχι ότι δεν ήθελα, αλλά περνάω «κλειστή» φάση, με αποτέλεσμα να τραβάω μόνο ότι βρίσκεται σε εμβέλεια από τις μπαλκονόπορτές μου.

Ακόμα και έτσι όμως, έβγαλα κάποια αρχικά συμπεράσματα και εντόπισα υπέρ και κατά, για τις απαιτήσεις μου πάντα. Πέντε απ’ όλα λοιπόν:

Θετικά:

 1. Διαθέτει ειδικό κουμπί για τη ρύθμιση διοπτρίας. Μπορεί λοιπόν κάποιος που φοράει γυαλιά, να εστιάζει από το σκόπευτρο χωρίς αυτά. Οι οθόνες LCD στην πλάτη είναι μια χαρά να τραβάς γενικά, αλλά το στόχαστρο είναι για Φωτογραφία.
 2. Το πλαίσιο εστίασης μπορεί να αλλάξει μέγεθος για ακόμα καλύτερο έλεγχο του σημείου εστίασης.
 3. Το πλαίσιο εστίασης εκτός από μέγεθος, μπορεί να αλλάξει και θέση σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης. Αυτή η δυνατότητα σε συνδιασμό με το custom μέγεθος, δίνουν απόλυτο έλεγχο της εστίασης.
 4. Πλήκτρο συντόμευσης όπου μπορούμε να αναθέσουμε όποια ρύθμιση θέλουμε. Tab στο menu ρυθμίσεων όπου μπορούμε να έχουμε ρυθμίσεις που αλλάζουμε συχνά και θέση C (custom) στο κουμπί επιλογής προγράμματος λήψης, όπου  μπορούμε να καταχωρήσουμε τις παραμέτρους και τις επιλογές του συνδιασμού που χρησιμοποιούμε συχνά σαν έξτρα πρόγραμμα.
 5. Η LCD οθόνη ανοίγει και περιστρέφεται. Έτσι άσχετα από την γωνία λήψης της μηχανής, δεν χρειάζεται να σκύβουμε, στρίβουμε ή να …ξαπλώνουμε για να δούμε την εικόνα. Με περιστροφή της οθόνης, αυτή βρίσκεται πάντα μέσα στο οπτικό μας πεδίο χωρίς ακροβατικά. Όταν τελειώσουμε κλείνει στην πλάτη και προστατεύεται.

Αρνητικά:

 1. Κάθε φορά που αλλάζω μπαταρίες νομίζω ότι το πορτάκι θα μου μείνει στο χέρι.
 2. Όταν σφίγγω τη λαβή, είναι το σημείο που περιέχει και τις μπαταρίες, έχω την αίσθηση ότι έχει ένα μικρό «παίξιμο».
 3. Όταν επιλέγω σούπερ macro φωτογράφιση (εστίαση εξ’ επαφής) ο φακός κλειδώνει στον ευρυγώνειο. Ναι ξέρω ότι έτσι πάει, αλλά θα ήθελα αλλιώς.
 4. Κάποιες λειτουργίες, που για να πω την αλήθεια δεν είναι συνηθισμένες, για να πραγματοποιηθούν κατά τη λήψη, χρειάζονται συνδιασμό τριών δαχτύλων και αν αυτό μου ήταν εύκολο θα με λέγαν Irene Satriani.
 5. Τα φίλτρα των 52mm, κληρονομιά από την αναλογική μου, βιδώνουν μεν στο φακό, που δεν έχει «επίσημα» υποδοχή για φίλτρα, αλλά με δυσκολία και χρειάζεται προσοχή. Τουλάχιστον στα πρώτα βιδώματα.

Όνειρα:

 1. Σταθερό διάφραγμα f/2.8 στο zoom.
 2. Στη νορμάλ εστιακή απόσταση να γίνεται μια εξαίρεση και το διάφραγμα να ανοίγει σε f/1.4 τουλάχιστον.
 3. Σώμα κατασκευασμένο από πανάλαφρα και άθραυστα υλικά.
 4. Δυνατότητα φόρτισης κατά τη χρήση, όπως τα ρολόγια kinetic.
 5. Δυνατότητα αλλαγής τιμών και επιλογών με τη σκέψη, όπως στον «Κατάσκοπο των δύο ηπείρων». Με μια μικρή βελτίωση: να μη χρειάζεται να σκέφτομαι ρωσικά όπως ο Κλίντ Ίστγουντ.

Η μηχανή διαθέτει πολλά ακόμα θετικά και προφανώς αρκετά αρνητικά, που δεν τα έχω ανακαλύψει. Αυτό που με κάνει όμως χαρούμενη είναι πως μου παρέχει ότι ήθελα και ακόμα παραπάνω, για να αρχίσω να βγάζω ξανά φωτογραφίες. Η μοναδική έλλειψη για τις δικές μου απαιτήσεις, είναι ένα πολύ φωτεινό διάφραγμα.

Αυτό το πρόβλημα θα το είχα όμως και με οποιαδήποτε πανάκριβη dSLR, εκτός αν ήμουν πρόθυμη να περιοριστώ σε ένα 50άρη φακό (που δεν είμαι και να είχα τα χρήματα για τέτοια) ή να πληρώνω άτομο να μου κουβαλάει τσάντα με εξοπλισμό και φακούς, για να την έχω μαζί μου όποτε θέλω ακόμα και στη βόλτα για καφέ. Εξάλλου με τα χρόνια έχω ανακαλύψει ότι τις φωτογραφίες που πραγματικά «μετράνε» δεν τις βγάζουν οι μηχανές. 😉

22 thoughts on “Canon Powershot SX10 IS: υπέρ, κατά και λίγη παράνοια

 1. Κάποιες λειτουργίες, που για να πω την αλήθεια δεν είναι συνηθισμένες, για να πραγματοποιηθούν κατά τη λήψη, χρειάζονται συνδιασμό τριών δαχτύλων και αν αυτό μου ήταν εύκολο θα με λέγαν Irene Satriani.

  Και εμένα θα με λέγανε Θανάση Πετρούτση :w00t:

  homunculus’s last blog post..My XP Desktop

 2. Καλά, τον υπέρ-Κατάσκοπο των δύο ηπείρων μαντεύω οτι θα τον απολαμβανες και συ κάπου στα 80’ς στο πανί, προωθημένη τεχνολογία με cool πιλότο τον Κλίντ Ίστγουντ, και ωραιο μηχανακι εκεινο το μαυρο μουράτο ελικοπτεράκι,
  χαχα μπράβο σου.

  Πολύ χρήσιμες οι επισημάνσεις σου, ευχαριστώ και το απόσπασμα με τα όνειρα,
  στείλε τα και στους Γιαπωνέζους.
  Θα αρρωστήσουν μέχρι να τα πετύχουν στο 90% τουλάχιστον

  Και να δεις που θα τα καταφέρουν οι τύποι, -τώρα που το σκέφτομαι ένας τύπος voice control, σε τούτη την μηχανή θα ήταν ότι πρέπει για να λειτουργείς όμορφα μαζί της-

 3. Κάθε 2-3 μέρες έκανα μια βόλτα στα παιδιά στο CHDK. Το chdk είναι ένα firmware extension για canon μηχανες. Ουσιαστικά «ξεκλειδώνει» δυνατότητες που υπάρχουν στις μηχανές αλλά για τους γνωστούς λόγους είναι «μη» διαθέσιμες. Οι πιο ακριβές θα έμεναν απούλητες. Μέχρι πριν λίγες μέρες δεν υπήρχε για την sx10 is. Σήμερα όμως ήταν Η μέρα:

  CHDK is available for the Powershot SX10 IS with firmware version 1.01A from the Download page»

  Μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρει:

  Main features:

  * Save images in RAW format
  * Ability to run «Scripts» to automate the camera
  * Live histogram (RGB, blended, luminance and for each RGB channel)
  * Zebra mode (blinking highlights and shadows to show over/under exposed areas)
  * An «always on» full range Battery indicator
  * Ability to turn off automatic dark-frame subtraction
  * a higher compression movie mode, and double the maximum video file size
  * exposure times as long as 65 seconds
  * exposure times as little as 1/10,000 of a second
  * ability to use the USB port for a remote trigger input

  Additional features:

  * a depth-of-field (DOF)-calculator
  * File browser
  * Text reader
  * Calendar
  * Some fun tools and games

  Ήδη το «πέρασα» και άρχισα τις δοκιμές. Δεν έχω δεύτερη μηχανη να βγάλω κάτι σαν screenshot και έτσι χρησιμοποίησα την κάμερα του macbook. Δεν φαίνεται το menu τι γράφει, αλλά οι συγκεκριμένες επιλογές αφορούν ΟΛΕΣ το raw format. Μιλάμε για μια νέα μηχανή. :w00t:

 4. Χμμ, ενδιαφέρον «πρόβλημα». Πως θα φωτογραφίσεις το πίσω μέρος μιας φωτ. μηχανής με την ίδια τη μηχανή. Με δύο καθρέπτες και manual focus; :omg: 😛

 5. μια και σας βρίσκω προχωρημένους !!! εγώ γιατί δεν μπορώ να ενεργοποιήσω το super macro; είτε 1 δευτερόλεπτο το πατήσω είτε μισό είτε ενάμισο σκέτο macro μου βγάζει.

 6. This camera does not allow you to insert the shooting date into
  an image while shooting (date stamping). However, you can
  use the following method to imprint the date while printing.
  – Set with the camera’s Digital Print Order Format (DPOF)
  function (p. 202).

  Πάνω στις φωτός όχι. Υπάρχει η δυνατότητα να την τυπώνει κατά την εκτύπωση. Δες το manual για περισσότερα.

 7. Η μηχανή μου εμφάνισε το εξής πρόβλημα. Σε κατάσταση προβολής η οθόνη LCD δείχνει κανονικά τις φωτογραφίες. Σε κατάσταση λειτουργίας δεν δείχνει τίποτα,είτε είναι ανοιχτή ( η LCD) είτε όχι, βλέπω μόνο από το σκόπευτρο. Υπ όψι ότι έχω ελέγξει την εξοικονόμηση ενέργειας που αναφέρει στην αντιμετώπιση προβλημάτων και το πρόβλημα δεν λύθηκε. Έχει κανείς ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει;
  Ευχαριστώ

  • Δε θυμάμαι πια πως λύνεται αυτό αλλά λύνεται. Θέλει συγκεκριμένο τρόπο για αλλαγή από το ένα τρόπο στον άλλο. Ξέρω ότι δε βοηθάω, αλλά τουλάχιστον σου λέω πως δεν είναι βλάβη ή κάτι που δε λύνεται. Τη μηχανή την είχα για λίγο και πριν αρκετό καιρό και δε θυμάμαι πια :blush:

   • Ευχαριστώ fog
    Μήπως θυμάσαι αν αυτό που έκανες το βρήκες στο manual ή όχι; Σε ένα email που έστειλα στο servis, θέλουν να τη στείλω για έλεγχο … δηλ. μεταφορικά απο Λέσβο, καθυστερήσεις και όλα τα σχετικά.

   • Όχι δεν το έγραφε το manual. Είχε σχέση νομίζω με τη σειρά που άνοιγε η πλάτη και με το κουμπί για το display… δε θυμάμαι ακριβώς. Το είχα βρει τυχαία και το έκανα μηχανικά, πρόσφατα μου το περιέγραψαν πάλι μα δεν έδωσα σημασία. 😦

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s