Διαμάντια στις λάσπες

Ο τίτλος είναι μια αμυδρή ανάμνηση από κάποιο περιοδικό του πατέρα μου. Πρέπει νάταν της δεκαετίας του 60 και γω το ξεφύλλιζα προς το τέλος της δεκαετίας του 70, αρχές 80 ίσως. Έτσι δεν θυμάμαι που αναφέρονταν. Μου είχε κάνει όμως εντύπωση και τον θυμήθηκα διαβάζοντας το άρθρο που με οδήγησε το link από εδώ.

Διαβάζοντάς το ένιωσα να ανατριχιάζω. Όχι γιατί έχω παιδιά στο δημοτικό και ξέρω πόσο μπάχαλο είναι το σύστημα της παιδείας. Όχι γιατί είναι μικροκαμωμένα και το βάρος της τσάντας που κουβαλάνε καθημερινά είναι πάνω από το 1/4 του βάρους τους. Όχι γιατί βλέπω ότι για να μάθεις κάτι είναι εντελώς προσωπική επιλογή και σε καμμία περίπτωση πια δε γίνεται μέσα από το σχολείο.

Ανατρίχιασα γιατί σκέφτηκα ότι υπάρχει ελπίδα. Αμυδρή, χωμένη σε βουνά και λαγκάδια, αλλά υπάρχει. Σε μια χώρα που στόχος ζωής είναι η μεγαλύτερη κομπίνα, ήρωες και κυβερνήτες είναι τα μεγαλύτερα λαμόγια, που όλα υπολειτουργούν και τα όνειρα τελειώνουν σε μια θεσούλα στο δημόσιο για να ΜΗΝ χρειάζεται να δουλεύει κάποιος, υπάρχουν ακόμα Άνθρωποι.

Ο δάσκαλος της έκτης δημοτικού, Μανώλης Χειλαδάκης, στο χωριό Μουρέσι του Πηλίου, κατάφερε να μετατρέψει την έκτη δημοτικού στην πρώτη tech τάξη της Ελλάδας. Τα βιβλία έγιναν pdf, τα λεφτά από τα κάλαντα, με συμπλήρωμα από το δήμο, έγιναν φορητοί υπολογιστές και τα 13 παιδιά της έκτης τάξης, οι πρώτοι μαθητές του 21ου αιώνα στην Ελλάδα.

Τώρα περιμένουν τον ΟΤΕ να τους συνδέσει internet (θα κρατηθώ να μην αρχίσω. Ακόμα και κει οι αχαρικτήριστοι αυτοί τύποι που κρατάνε την Ελλάδα πίσω, κινούνται με ρυθμούς «δημοσίων». Τι να πω εξάλλου; Ότι για να πάρεις internet στο χρόνο που πραγματικά χρειάζεται (και είναι μια μέρα) θες μέσον; Αφού όλοι το έχουμε ζήσει και το ξέρουμε) και ψάχνουν σπόνσορα για τα λάπτοπ της επόμενης χρονιάς. Γιατί αυτά ανήκουν στα παιδιά.

Τώρα πως μούρθε στο μυαλό εκείνη η υπόθεση με το λάπτοπ των 100 δολλαρίων που την …παπαρίζουν ακόμα, δεν ξέρω. Και μούχει μπει και η ιδέα ότι θα συνεχιστεί αυτό, μέχρι να του περάσουν windows και να δώσει το οκ ο Μπιλάκος να βγει. Πόσο κακιά και απληροφότητη είμαι. Τσ.. τσ… τσ…

Το άρθρο βρίσκεται εδώ:  Μια tech Στ’ Δημοτικού

13 thoughts on “Διαμάντια στις λάσπες

 1. αυτά τα τεχνολογικά είναι ΟΛΑ του σατανά και βγάζουν τα παιδιά απο τον ίσιο δρόμο :rtfm:

  το τραγούδι της ημέρας:

  httpv://www.youtube.com/watch?v=Cu54MtDi3iQ

 2. ένα σχόλιο, μόνο.
  τελείωσα το λύκειο πριν από πολάαααα (27 γιά να μην νομίζετε ότι κρύβομαι!) χρόνια.
  έχω την εντύπωση, πως ότι μού έμεινε είναι κάτι ημερομηνίες.

  όλα τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους, επειδή ήθελα. να διαβάσω καί να μάθω γιά θέματα πού με ενδιέφεραν.

  καλό το high tech, αλλά… δεν ξέρω. τα παιδιά πρέπει να μάθουν να «διαβάζουν».
  αλοίμονο στην κοινωνία πού οί άνθρωποι δεν θα ξέρουν τι σημαίνει να πιάσεις στα χέρια σου ένα βιβλίο καί να χαθείς στις σελίδες του.

  • @alfisti,
   Τελείωσα το λύκειο ελάχιστα χρόνια (2 ίσως 3) μετά από σένα. Και γω έμαθα ότι μου άρεσε ή με ενδιέφερε αργότερα, μετά τα σχολεία. Το βιβλίο είναι αναντικατάστατο. Από μικρή με συντρόφευε και ακόμα το κάνει. Άλλοτε ώρες ολόκληρες και άλλοτε λίγες σελίδες πριν τον ύπνο.

   Πιστεύω όμως ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να είναι μέσα στην εποχή τους και με πρόσβαση στην τεράστια παγκόσμια βιβλιοθήκη που λέγεται internet. Να μάθουν να δουλεύουν και να δημιουργούν χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τις αυριανές προκλήσεις με τον τρόπο που θα τους ζητηθεί.

   Και όταν θα είναι έτοιμα τα μαθήματα στο μισό χρόνο, με τη βοήθεια των υπολογιστών, τότε ναι. Να παίξουν ή να αράξουν μ’ ένα βιβλίο και να διαβάσουν λέξεις σε σελίδες, γραμμένες με άλλους τρόπους και σε άλλους τόπους και νάναι το βιβλίο καράβι για ατελείωτα ταξίδια του μυαλού.

   Αυτό και όχι καταναγκαστικά έργα απόκτησης ανούσιων γνώσεων, ανάλογα ποιός έδωσε τη μεγαλύτερη μίζα και πήρε το διαγωνισμό για τη συγγραφή των σχολικών βιβλίων κάθε φορά. Γιατί τότε τα παιδιά δε θα θέλουν να δουν βιβλίο. Κανένα βιβλίο.

   Και όντως δε θέλουν. Το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων έχει γίνει εργασία και αυτό. Όπως έγινε μάθημα η εκμάθηση των παιχνιδιών που κάναμε εμείς στις γειτονιές και στις αλάνες. Διδάσκονται κρυφτό και μήλα. 😦

   Η δουλειά με τη χρήση της τεχνολογίας για να γίνεται γρήγορα και εύκολα και η διασκέδαση παραδοσιακά και χαλαρά. Κάπως έτσι μου βγαίνει εμένα.

   Είναι γνωστό εξάλλου ότι συνδιάζω το κλασσικό με το μοντέρνο, βουνό και θάλασσα. 😛

 3. ε καλά δεν πιστεύω ότι δεν έχουν βιβλία, απλά είναι κάτι παραπάνω από .. την πιο ακριβοπληρωμένη σχολή της Αθήνας..
  Και το ηθικό δίδαγμα είναι ότι στην Επαρχία, αντίθετα από ότι νομίζουμε γίνεται πολύ καλή δουλειά στο σχολείο.. !

  nkarakasis’s last blog post..Είναι δώδεκα η ώρα

 4. πριν 16 χρόνια τέλειωσα κι εγώ το σχολείο, δημοτικό σε μονοθέσιο με 11 παιδιά 2 σε κάθε τάξη και ένα δάσκαλο. Τα παλιά περάσαν, για τώρα θέλω να επιβεβαιώσω ότι στα σχολεία της επαρχίας στην μεγάλη τους πλειοψηφία γίνετε πολύ καλή δουλειά από τους δάσκαλους, στην δευτεροβάθμια έχω αντίθετη άποψη, αλλά είναι πολύ πιο υποκειμενική οπότε την αφήνω στην άκρη. Σίγουρα η κοινωνία αλλάζει, εκσυγχρονίζετε, αλλάζει ρυθμούς και τρόπο ζωής ακόμα και στην Ελληνική επαρχία. Όμως με προβλημάτισε η σκέψη του alfisti , εμένα πχ πάντα μου άρεσε το διάβασμα, δυστυχώς όχι των σχολικών βιβλίων , μόνο των εξωσχολικών που είχα δικαίωμα επιλογής δηλαδή τι θα διαβάσω. Αυτό βέβαια δεν ήταν ό,τι το καλύτερο για ένα παιδί διότι έχασα πολλά και σημαντικά κομμάτια γνώσης από την βασική παιδεία, αφού εγώ πχ προτιμούσα να διαβάσω την «καλύβα του μπάρμπα Θωμά» αντί για την προπαίδεια. Βέβαια νομίζω ότι έμαθα πολλά πράγματα και συνειδητοποίησα πολλά πράγματα από νωρίς για την κοινωνία και τον κόσμο. Δεν ξέρω τι να πω, αν είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρων των παιδιών αυτή η κίνηση ώστε να μελετούν και τα μαθήματα του σχολείου περισσότερο από ότι θα έκαναν με τα βιβλία νομίζω είναι καλό.
  Από την άλλη δεν θα ήθελα μια hi tech γενιά να δημιουργηθεί χωρίς να έχει νιώσει την ανάγκη μια να ανοίξει ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη των γονιών…
  Βλέπω ότι το διαδίκτυο διαμορφώνει μια νέα γενιά με νέα αντίληψη και νοοτροπία. Για την ακρίβεια δύο ειδών αντιλήψεις και νοοτροπίες, αυτήν του ΕΛΛΑΚ, δηλαδή της προσφοράς και της αλληλεγγύης…και αυτήν των κράκερ, που έσπασαν το πρόγραμμα και ζητάνε λεφτά για να στο δώσουν, που θέλουν να χακέψουν το email της Μαιρούλας κτλ και αυτοί οι δεύτεροι είναι οι περισσότεροι δυστυχώς. Θεωρώ όμως ότι είναι λόγο άγνοιας και γιατί τους πήρε το ποτάμι μαζί με τους πολλούς. Ισως αυτή η κίνηση να είναι η αρχή να σπάσει το απόστημα της άγνοιας με τα συνεπακόλουθα του από νωρίς…οπότε θα είναι πολλαπλά θετική.
  Όπως και να δω είναι δίλημμα τελικά !
  Ο χρόνος θα δείξει όπως πάντα…

 5. Είναι πράγματι ένα δίλημμα. Ψηφιακός κόσμος ή Μοριακός κόσμος. Μπορούν και τα δύο μαζί; Όταν ήμουν στο λύκειο ήταν η εποχή του Win 2000, μια εποχή ασταμάτητου αγώνα για το ποιος θα σπάσει το φράγμα του 1GHz CPU, μια εποχή που ακούγαμε για 40 GB που μπορεί να έρθουν σύντομα και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε… αλλά ήταν και μια εποχή που οι γονείς μας δυσκολεύονταν να αποδεχτούν τις αλλαγές που επρόκειτο να φέρει η ψηφιακή εποχή.

  <> <>

  Δυστυχώς… πάντα η γενιά η τωρινή θα θεωρεί ότι έχει ζήσει την καλύτερη εποχή και θα εμφανίζετε διστακτική και τρομοκρατημένη για την εποχή που έχετε…. για την επόμενη γενιά…. Ευτυχώς πάντα οι επόμενες γενιές μας αμφισβητούν και επαναστατούν…

  cortexlinux’s last blog post..Beauty and the… Desktop

  • @cortexlinux,

   ρίξε μια ματιά στην διεύθυνση του email σου και γενικά δες τι …προβληματικό μπορεί να υπάρχει, γιατί το akismet πηγαίνει συνεχώς τα μηνύματά σου στα spam. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση ή custom φίλτρο άρα λογικά δεν είναι από μένα το πρόβλημα.

   Βέβαια δεν χάνονται. Πάντα τσεκάρω πριν διαγράψω απλά εμφανίζονται την επόμενη φορά που θα κοιτάξω τα spam.

   • @fog,
    ΟΚ. έβαλα άλλο mail στο προφίλ μου. Ας δούμε τι θα κάνει με αυτό.

    PS. είμαι πολύ καινούριος σε αυτά και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική τρώω πόρτα από το Akismet… αφού είμαι καλό παιδί… :cry2:

    cortexlinux’s last blog post..Beauty and the… Desktop

   • @cortexlinux,
    και γω δεν ξέρω γιατί σε …βασανίζει. Πάντως το έπιασε και αυτό. 😦
    Μέχρι να βρεθεί τι φταίει απλά θα κάνεις λίγο υπομονή, συνήθως κάποιες ώρες, μέχρι να πάρω χαμπάρι το σχόλιο. :what:

 6. Δε θεωρώ τον τρόπο που μεγάλωσα τον «κατάλληλο» να μεγαλώσουν όλες οι γενιές. Ήταν ίσως ο «καταλληλότερος» για την εποχή μου και μόνο για τότε. Οι καιροί αλλάζουν.

  Η εξέλιξη ή αλλαγή ή όπως θέλει να το πει καθένας, δεν είναι «καλό» ή «κακό». Είναι αυτό που συμβαίνει και νόμος της φύσης. Μιλούσε ο πατέρας μου για τα γλέντια που κάναν σαν νέοι, με το ραδιόφωνο και κεριά ή λάμπες πετρελαίου για φωτισμό, με νοσταλγία. Ο παπούς μου για το πως έμαθε να γράφει στην «πλάκα με τον κοντυλοφόρο» και πόσο πιο αγνά ήταν τότε τα πράγματα και αληθινά.

  Κάθε εποχή έχει τα «δικά» της. Τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει, τα δικά της χαρακτηριστικά και τρόπους. Δεν είναι απαραίτητο να την ακολουθεί ή ακόμα και να την εγκρίνει κάποιος που μεγάλωσε με άλλους τρόπους. Ήταν η δική του ευκαιρία ΤΟΤΕ και ότι έκανε δικό του κατόρθωμα.

  Οι επόμενοι έχουν τη δική τους, στο χρόνο που τους αντιστοιχεί και με τις νέες συνθήκες. Δεν θα «πάνε χαμένοι» αν συμβαδίζουν με την εποχή τους, κατά τη γνώμη μου θα «πάνε χαμένοι» αν δεν προετοιμαστούν κατάλληλα γι αυτό που έτσι κι αλλιώς ΕΙΝΑΙ η εποχή τους. Και ακόμα και αυτό δεν εξασφαλίζει τίποτα, αλλά δεν θα πάνε τουλάχιστον …ξεβράκωτοι στα …δύσκολα.

 7. Εκδήλωση 18.03.09 στα Χανιά από το τοπικό LUG, με θέμα «το unix στα σχολεία.
  Συμμετοχή μεγάλη, από καθηγητές,μαθητές, αλλά και απλό κόσμο.
  Συμπεράσματα: Η παιδεία έχει αφεθεί στην τύχη της και μόνο οι ελάχιστες προσωπικές πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών ίσως κάνουν την διαφορά σε μεμονωμένες πάντα περιπτώσεις…
  Photos: http://www.flickr.com/photos/36502554@N06

  • @rizitis,
   Φυσικά και έχεις δίκιο. Όλα σε τούτο τον τόπο έχουν αφεθεί στην τύχη τους από αυτούς που είναι υπεύθυνοι γι αυτή. Έχουν άλλα θέματα να ασχολούνται. Ποιός θα είναι πχ. την επόμενη 4ετία κάτοχος της κουτάλας.

   Εξάλλου η στάση είναι γνωστή. Όλοι τους, οι «πάνω» και οι αυτοί με τους οποίους αλλάζουν κατά καιρούς, έχουν «ολοκληρώσει» τα υπόλοιπα. Όπως είπε ύπουργος πριν τον προηγούμενο ανασχηματισμό: Θα προτιμούσε να αλλαξει πόστο γιατί ολοκλήρωσε το έργο του στον τομέα της …υγείας. Φυσάει η υγεία στην Ελλάδα 😯
   Είμαι σίγουρη πως όλοι τους έχουν ολοκληρώσει. :whatever:

   Μπράβο σε αυτούς τους Εκπαιδευτικούς που ψάχνουν τρόπους να μην «ολοκληρώσουμε» και το μέλλον των παιδιών μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s