Ubuntu laptop με 2 κάρτες γραφικών: ati/intel

Screenshot from 2015-03-12 12:18:07

Πριν 2.5 περίπου χρόνια πέρασα από ένα λάπτοπ με optimus (υβριδική κάρτα γραφικών nvidia/intel) σε ένα λάπτοπ με υβριδική πάλι κάρτα γραφικών, αλλά αυτή τη φορά μεταξύ amd-ati/intel. Φανατική gamer δεν έχω υπάρξει αλλά αφού υπήρχε η δυνατότητα ήθελα να δουλεύουν και οι 2 κάρτες. Καλομαθημένη από το bumblebee project που χρησιμοποιούσα στο παλιό λάπτοπ για την εναλλαγή των καρτών, έψαξα να δω τι μπορώ να κάνω με το συνδιασμό ati/intel.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Μπερδεμένες διαδικασίες, δεσμεύσεις σε εκδόσεις, σπασμένοι x servers. Επιπλέον αρνητικό η υψηλή θερμοκρασία του συστήματος και μόνο που είχα ενεργοποιημένες στο BIOS και τις 2 κάρτες και ας μην μπορούσα να τις χρησιμοποιήσω. Απενεργοποίησα την δεύτερη κάρτα γραφικών και ησύχασα.

Από τότε πέρασε πολύς καιρός και ακόμη περισσότεροι kernels από το σύστημά μου. Ώσπου αποφάσισα να δω που βρίσκονται πια τα πράγματα. Το σύστημα είναι daily build της επόμενης έκδοσης του ubuntu 15.04. Η διαδικασία πολύ απλή και το αποτέλεσμα αυτό που πρέπει:

Ενεργοποίηση και των δύο καρτών στο BIOS.
Εγκατάσταση του fglrx driver από «Software & Updates» -> «Additional Drivers» και επανεκκίνηση.

Ο απλός τρόπος εναλλαγής, μετά από τα παραπάνω, είναι με τη χρήση του AMD Catalyst control center, σαν root. Δεν τον δοκίμασα και προτίμησα να κάνω τις εναλλαγές μέσα από την κονσόλα, μιας και η σταθερότητά του -η έλλειψή της για την ακρίβεια- τα «παλιά χρόνια», μου έχει αφήσει κατάλοιπα.

Εντολές:

Ποιά κάρτα χρησιμοποιείται: amdconfig –pxl
Εναλλαγή από intel σε ati: sudo amdconfig –px-dgpu
Εναλλαγή από ati σε intel: sudo amdconfig –px-igpu

Μετά από κάθε αλλαγή χρειάζεται επανεκκίνηση του x server.
igpu: (integrated) Power-Saving mode, 60 FPS 45℃
dgpu: (discrete) High-Performance mode, 4500 FPS 65℃

Λεπτομέρειες στα screenshots.

6 thoughts on “Ubuntu laptop με 2 κάρτες γραφικών: ati/intel

  1. Thanks για την ενημέρωση περί απλοποίησης της διαδικασίας 🙂

    Έχω την εντύπωση ότι τα 60 fps με Intel GPU οφείλονται σε ενεργοποίηση του Vsync.

Σχολιάστε