OpenGEU: light κοκτέηλ με Ubuntu και Enlightment

Έμαθα για την ύπαρξη του OpenGEU (πρώην Geubuntu) μόλις χθες, μέσα από την καινούρια στήλη του myubuntu.gr: Weekend break. Εκεί, ανάμεσα στις άλλες προτάσεις του Αχιλλέα για χαλαρωτικό Κυριακάτικο διάβασμα, ήταν και η παρουσίαση του Αλέξανδρου στο Geubuntu. Μια διανομή που αναμειγνύει την ευκολία του Ubuntu με τη δύναμη του Gnome και την ομορφιά του Enlightenment. Το «κοκτέηλ» έμοιαζε δελεαστικό και αποφάσισα να το δοκιμάσω.

Λεπτομέρειες για τη διανομή μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Αλέξανδρου και στο δικτυακό τόπο της διανομής. Αν έπρεπε να την περιγράψω με μια φράση θα ήταν: Ελαφρύ Ubuntu, εύχρηστο όπως μας έχει συνηθίσει η διανομή αλλά και όμορφο. Από τη στιγμή που κάποιος έχει χρησιμοποιήσει Ubuntu, η διαδικασία εγκατάστασης θα του είναι εντελώς οικεία. Για κάποιον που ξεκινάει την πρώτη του επαφή με το linux με το OpenGEU, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα μιας και ο installer είναι αυτός του Ubuntu, που είναι από τους πιο εύκολους και εύχρηστους installers που έχω συναντήσει σε linux διανομή.

Η δοκιμή έγινε σε ένα pentium celeron 2.4 GHz με 1 GB ram. Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και μετά την επανεκκίνηση, κάνουμε login μέσα από την (όμορφη) οθόνη του gdm. Όπως ήδη ανέφερα, το περιβάλλον και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το OpenGEU, είναι συνδιασμός gnome και e17. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές, τα παιχνίδια του gnome καθώς και τα εργαλεία ρυθμίσεων, συνυπάρχουν με αυτά του e17. Την «παρέα» συμπληρώνει ο thunar, ο γρήγορος file manager του xfce, μαζί με το xfce panel, ώστε να είναι το περιβάλλον ακόμα πιο γρήγορο. Ανάμεσα στα προγράμματα που θα βρούμε προεγκατεστημένα συμπεριλαμβάνονται τα: Firefox, Pidgin, Eclair, VLC, Synaptic, GIMP, AbiWord, Gnumeric, OpenOffice, Thunderbird, Brasero, Network manager και Network Tools.

Η εμφάνιση μπορεί να διαμορφωθεί όπως ακριβώς θέλουμε μέσα από τα εργαλεία ρυθμίσεων, αλλά για ξεκίνημα έχουμε τα δύο έτοιμα βασικά θέματα της διανομής. Μπορούμε να διαλέξουμε όποιο θέλουμε μέσα από το Preferences menu, που βρίσκεται στο xfce panel, στο επάνω μέρος της οθόνης. Η επιφάνεια εργασίας έχει όμορφα 2D εφέ και είναι «ζωντανή», αφού κατά διαστήματα σε διάφορα σημεία, ανάλογα το θέμα που χρησιμοποιούμε, παρουσιάζονται κινούμενα γραφικά. Γενικά η διαμόρφωση της εμφάνισης είναι εύκολη, αρκεί κάποιος να συνηθίσει τα εργαλεία ρυθμίσεων του e17. Από άποψη γενικής ευχρηστίας είναι πραγματικά μια «εύκολη» διανομή, έτοιμη για χρήση από τη στιγμή της εγκατάστασης. Όλα τα «γνωστά» εργαλεία του Ubuntu βρίσκονται στη θέση τους, έτσι η σύνδεση πχ. στο ασύρματο δίκτυο απαιτεί μόνο την καταχώρηση του κωδικού για πρόσβαση στο access point μας και η εγκατάσταση ενός προγράμματος, το άνοιγμα του Synaptic.

Ακολουθούν μερικά screenshots από εμφανίσεις, προγράμματα, εργαλεία ρυθμίσεων και ότι άλλο μπόρεσα να σκεφτώ ότι θα δώσει μια γενική εικόνα της διανομής.

Η οθόνη του gdm και τα δύο βασικά θέματα, Moonlight και Sunshine:

gdmmoonlightsunshine

Tα menu που εμφανίζονται στην οθόνη με αριστερό και δεξί κλικ, καθώς και οι ρυθμίσεις των περιεχομένων του κάτω panel (shelf):

left clickright clickself contents

Κονσόλες με πληροφορίες του συστήματος της δοκιμής, ρύθμιση θέσης του shelf και τα network tools:

infoselfnet

Εργαλεία ρυθμίσεων εμφάνισης και ρυθμίσεων συστήματος:

configurationpreferences

Καταλήγοντας, το OpenGEU, αν και χρειάζεται ακόμα δουλειά για να είναι μια «σταθερή» διανομή*, είναι μια πολύ καλή λύση για όποιον θέλει μια ελαφριά, γρήγορη, εύχρηστη και όμορφη διανομή.

* Στις δοκιμές μου κράσαρε ο mplayer και οι ρυθμίσεις του profile της κονσόλας, κατά τη διάρκεια αλλαγής του φόντου. Επίσης το enlightment, αν και δεν μου δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα, βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης.

6 thoughts on “OpenGEU: light κοκτέηλ με Ubuntu και Enlightment

  1. Νομίζω ότι το δικό μου post ήταν μάλλον μια απλή ενημέρωση για την υπάρξη του Geubuntu σε σχέση με την δικό σου που είναι μια πραγματική παρουσίαση του 😉

  2. kanonika parousiasi me ta ola tis, grtas.
    aporia omos : proti dianomi me e17 einai to e-live mia kali dianomi pou omos iparxei se 2 ekdoseis. mia freeware k mia payed. de xero an to xeis psaxei i an to xeis koitaxei pote apla 8a i8ela na s rotiso an ayti i »mikri» diafora mas krivei pragmata ap to pragmatika oreo e17.

    episis na pros8eso oti to e17 8a fanei paixnidaki se oldskoolades xristes pou eixan doulepsei kapote pano se black/fluxbox 🙂

  3. Έχω δοκιμάσει e-live και συγκεκριμένα την έκδοση για macbook από εδώ: http://www.elivecd.org/Download/MacBook.
    Έχω δει και τo Gem σε pc. Η έκδοση για MB είναι έτοιμη να δουλεύουν όλα, ακόμη και το wireless στα ΜΒ που κυκλοφόρησαν το Μάη πέρυσι, μιας και είναι ακόμα testing έκδοση και έχει μέσα madwifi από το svn. (τέτοιο είναι το δικό μου και έπαιξε με τη μια).

    Ίσως να φταίει η ώρα, με είχε πάρει και ο ύπνος, αλλά δεν κατάλαβα ποιά εννοείς πληρωμένη έκδοση, για ποιά διανομή μιλάς. Όπως και νάχει όμως, πέρα από τις διαφορές πιθανόν στην εμφάνιση του theme και ίσως σε επιλογές προεγκατεστημένων utilities, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διαφορά. Το e17 είναι ελεύθερο software και μπορείς να βάλεις ότι θες.

Σχολιάστε